2021. 10. 26. kedd
Dömötör
: 364 Ft   : 313 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hartán alakult Magyarország első, Kalocsán szerveződik a második Öntözési Közössége

Hartán alakult Magyarország első, Kalocsán szerveződik a második Öntözési Közössége
Zsiga Ferenc  |  2020. 06. 23., 09:01

Magyarország első, állami beruházásban megvalósuló öntözésfejlesztési mintaprojektjét május 15-én adta át Nagy István agrárminiszter Hartán, az Agro-Harta Zrt. kiskékesi vízkivételi művénél rendezett ünnepségen. Szikszai Tamás vezérigazgató arról számolt be, azóta az ország szinte minden szegletéből érdeklődnek a beruházás és annak haszna iránt, de különösen az öntözési közösség létrehozásának jogi feltételeiről és gazdasági hasznáról kérnek tájékoztatást, a közösség tagjai szemszögéből nézve. Úgy látja, hazánk második öntözési közössége Kalocsán, a környékbeli településeken gazdálkodók részvételével alakulhat meg.

Szikszai Tamás arról számolt be, például június 10-én Füzesabonyból érkeztek öntözési közösségben gondolkodó gazdák és agrárszakemberek, de legközelebb a kalocsai és környékbeli gazdálkodók állnak ahhoz, hogy a hartai tapasztalatokat felhasználva, az ország második öntözési közösségét alakítsák meg. Az új közösség az egykori és ma is működő fajszi vízkivételi műre és öntözőfürtre építve jönne létre.


A vezérigazgató azt is elmondta: a kalocsai és környékbeli gazdák szerveződését Szigeti Tamás agrármérnök fogja össze, vele szoros a munkakapcsolat.

Hozzátette: Harta azért is áll az érdeklődés homlokterében, mert sokan felismerték, nem csak az öntözési közösségek megalakulását támogatja az Agrárminisztérium, hanem ennek révén komoly támogatási lehetőségekhez is hozzájuthatnak.

A szakember szerint az államilag ösztönzött kezdeti erőfeszítések és szándékok beérni látszanak, ám egyelőre csak az öntözésről szóló törvény van meg, a végrehajtására kiadott rendelet július közepén kerül kihirdetésére. Ez lesz az az időpont a hartai öntözési közösség életében is, hogy a Nemzeti Földügyi Központtól kérheti a hivatalos nyilvántartásba vételt.

Szikszai Tamás kifejtette:

ÁLTALÁNOS VÉLEKEDÉS A GAZDÁLKODÓK KÖRÉBEN, HOGY AZ ÖNTÖZŐVÍZ DRÁGA. HARTÁN AZ ÖNTÖZŐVÍZ ÁRA A FELHASZNÁLT MENNYISÉGTŐL FÜGGŐEN 80-120 FORINT KÖBMÉTERENKÉNT. EBBEN AZ ÖSSZEGBEN BENNE VAN AZ AMORTIZÁCIÓ ÉS AZ ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉG, AMELY A KORSZERŰ ÖNTÖZŐGÉPEKNÉL ÉRTELEMSZERŰEN KEVESEBB.

Ám ha a törvény végrehajtási rendelete - melynek tervezetét ismeri - megjelenik, az öntözési közösség tagjai számára az állami támogatás miatt az öntözővíz ára jelentősen kevesebb lehet.

Szigeti Tamás agrármérnök elmondta:

A FAJSZI ÖNTÖZŐFÜRT NÉGYEZER HEKTÁR ÖNTÖZÉSÉRE KÉPES, EZÉRT ELSŐSORBAN A HATÓKÖRÉBE TARTOZÓ FAJSZI, DUSNOKI, BÁTYAI, MISKEI GAZDÁLKODÓK KÍVÁNJÁK MEGALAKÍTANI AZ ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉGET.


Mivel az öntözni kívánt terület mintegy 90 százaléka 10-15 gazdálkodó tulajdonában van, most a fennmaradó 10 százalékot tulajdonló gazdák csatlakozásra való felkérése van folyamatban, ugyanis a nagyok benne vannak.

A CÉL AZ, HOGY A TÉRSÉGBEN JELENLEG 2000 HEKTÁRON TERMELT FŰSZERPAPRIKA TERÜLETÉT AZ ÖNTÖZÉSSEL MEG LEHESSEN HÁROMSZOROZNI.

Az agrármérnök szerint már önmagában az nagy meggyőzőerővel bír, hogy

AZ ÖNTÖZÉSI KÖZÖSSÉG TAGJAI KÜLÖNBÖZŐ KÖZVETLEN TÁMOGATÁSOK, VALAMINT A PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGGEL ÉLVE 70-90 SZÁZALÉKBAN ELSZÁMOLHATÓ ÖNTÖZŐVÍZ-KEDVEZMÉNYBEN RÉSZESÜLHETNEK.

Szigeti Tamás abban bízik, Harta után Kalocsán és környékén alakulhat az ország második öntözési közössége. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 23., 11:49
A kezdeményezés küldetése egy olyan politikától független kitüntető cím adományozása, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Évek óta több száz jelölés érkezik elbírálásra az előre meghirdetett 10 kategóriában, a jelölt lehet egyetlen személy vagy alkotói csoport, közösség illetve egyesület. A VOSZ kibővült elnökségi ülésén szakmai érveket figyelembe véve választják ki közülük a kategóriagyőzteseket.
2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 25., 13:39
A pályázat kiírásáról a legutóbbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. A határidő: december 7. Még >>>
2021. 10. 25., 08:30
A férfit három nappal később ellenőrizték, miközben ismét vezette járművét. A férfit ismét előállították a rendőrkapitányságra. Még >>>
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!