2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Kedden tetőzik a Duna Paksnál – Jövő héten újabb árhullám jön

Illés György Cinó  |  2019. 05. 27., 22:05

Egyelőre nem kell árvíztől tartani, de a most ránk köszöntő és a Duna vízgyűjtőjének nagy területén jelentkező csapadékos idő következtében tartósan magasan maradhat a dunai vízállás, előreláthatólag több hullámban érkezik majd az áradás. Vasárnapra talán már meg is haladja a keddi tetőzés szintjét, pedig abban a mostani csapadékhullám még meg sem jelenik.

A rövidebb napos időszakok mellett csapadékos időt jósol az Időkép.hu a következő három hétre.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Fotó: Meszes Beach

A Köpönyeg.hu oldalon közölt, mai műholdas felhőképen Közép-Európa a vastag felhőpaplan alá temetkezett, és Dél-Németország és Csehország vonalában egy Északkelet–Délnyugat irányú, hosszan elnyúló összeáramlási zóna húzódik, amelynek közelében jellemzően sok csapadék szokott esni. Valószínűleg tehát lesz vízutánpótlás a dunai vízgyűjtőn.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Forrás: koponyeg.hu

Több hullámban jön az áradás

Az Eumet.hu vízállásjelentése és – előrejelzése szerint

HOLNAP VALAMIVEL KEVESEBB MINT EGY MÉTERREL AZ ELSŐ RIASZTÁSI FOKOZATHOZ TARTOZÓ SZINT ALATT TETŐZIK A DUNA TÉRSÉGÜNKBEN, MAJD NÉHÁNY NAPIG GYORSAN APAD MAJD.

Azonban a hétvégén már újra emelkedni fog a vízszint, a következő tetőzésekor, amely újabb néhány napon belül, tehát körülbelül

A JÖVŐ HÉT DEREKÁN MÁR MAGASABBRA DAGAD A FOLYÓ VIZE.

Ennek mértékét csak becsülni lehet, a tetőzés ugyanis még az előrejelzésen sem látszik, de a Nagybajcs térségére vonatkozó prognózis szerint az ottani, tegnap-tegnapelőtt beállt tetőzés szintjénél szombat-vasárnapra majd’ egy méterrel magasabbra emelkedhet a vízszint, amely így ott már a második riasztási fokozatot is elérheti

Igaz, ott a mostani tetőzés is meghaladta az első jelzőszintet, sőt, megvan az esélye annak is, hogy a következő hullám a harmadik fokozatot is eléri, ám még így is 3 méterrel az eddigi legnagyobb vízállás alatt marad.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Fotó: Meszes Beach

TÉRSÉGÜNKBEN TEHÁT EGYELŐRE NEM KELL ÁRVÍZTŐL TARTANI.

Az eső mellé még hólé is jön

Noha kettős árhullám érkezik, egyre magasabb tetőzési szintekkel, viszont legföljebb a jelzési szintek legalacsonybbikát érheti most el a vízállás maximuma.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
Forrás: eumet.hu

A folytatás viszont főképp a most érkező csapadékhullám intenzitásától függ majd, amit a hegyekben még mindig zajló hóolvadás is befolyásolhat, hiszen a hydroinfo.hu adatai szerint a folyam vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet több mint egynegyedével nagyobb az eben az időszakban mért sokéves átlagnál.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK