2022. 05. 19. csütörtök
Ivó, Milán
: 386 Ft   : 368 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Homlokzat felújítással kezdődött a volt Hotel Kalocsa, az egykori Jószágkormányzóság épületének rekonstrukciója

Homlokzat felújítással kezdődött a volt Hotel Kalocsa, az egykori Jószágkormányzóság épületének rekonstrukciója
Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 12., 09:52

Legfőképp a homlokzat felújítása, a tetőszerkezet és a belső vízvezetékek cseréje szükséges ahhoz, hogy a rossz műszaki és esztétikai állapotban lévő egykori Jószágkormányzóság, volt Hotel Kalocsa épülete a kor színvonalának megfeleljen. Mint korábban beszámoltunk róla, a Jószágkormányzóság épülete a kormány támogatásával kerülhetett vissza a Kalocsa-kecskeméti Főegyházmegye tulajdonába, hogy más érdekek mellett a Szentháromság tér egységes arculata megteremtődjék. Ha elkészül, az épületegyüttes egyházi és városi érdekeket egyaránt szolgál, de szálláshelyként is igénybe veszik.

Vörös Márta főegyházmegyei főépítész arról tájékoztatta portálunkat:

„Először kívülről szépítjük, újra vakoljuk, majd újrafestjük az épületet.
A tetőszerkezet szintén rossz állapotban van, ígyrövidesen annak a cseréje is megkezdődik, ugyanis ahol a cserépfedés hiányzik, beázik az épület. Régóta pusztít ez az állapot, így sajnos a belső rész is komoly felújításra szorul. Jelenleg is feltárásokat végzünk annak érdekében, hogy rájöjjünk, ugyan hol lyukas a vízvezetékrendszer, hol vannak rozsdás, elavult acélcsövek, szerelvények. Nagy erőkkel, több szakma képviselőivel dolgozunk az épületen, így egyre tisztábban látjuk át a helyzetet.” – mondta a főépítész.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Vörös Márta az épületegyüttes új funkciójával kapcsolatban kifejtette:

A megújult épület legfőképp egyházi és kulturális események színhelye lesz, valamint továbbra is szálláshelyként szolgál majd az ide érkező vendégek részére.Rendezvények tartására is ki szeretnénk adni, hiszen a létesítmény működtetése elég nagy terhet jelent majd az egyház számára. Terveink szerint esküvők, kisebb konferenciák, iskolák számára is bérelhető lesz.Itt említeném meg, hogy egyházi iskoláink osztályait is utaztatni fogjuk Kalocsára. Számukra helyben alvós, több napos programokat szervezünk, például az Astriceum Érseki Múzeumba, az érseki könyvtárba, és természetesen a város nevezetességeit is bemutatjuk nekik.” – mondta a szakember.


Hozzátette:

„Az épület saját használatú ingatlan, tehát nem úgy lesz nyitott, mint például az érseki múzeum vagy a főszékesegyház. Azt is elmondhatom, ez év végéig szól az a támogatás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök úr biztosított az egyház számára, így nagyon kell igyekeznünk.

A rekonstrukció keretében tervben van a teljes gépészeti - és fűtéskorszerűsítés. Őszre valószínűleg az épület külső felújítása már elkészül. A belső munkálatokat egyedül a még fel nem tárt hibák hátráltathatják. Az udvarban álló ingatlanok felújítása későbbre várható.”– mondta Vörös Márta főépítész a volt Jószágkormányzóság épületének felújításával kapcsolatban.

Képgaléria megtekintése (6 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>
2022. 05. 18., 10:13
Május 26-án szeretettel várnak mindenkit a Csajdakert Játszótér ünnepélyes átadó ünnepségére! Még >>>
2022. 05. 18., 08:49
Egy idős asszonyt akart kirabolni egy férfi Kalocsán. Fiatalok siettek a védelmére, majd a menekülő bűnelkövetőt egészen addig követték, amíg a rendőrök elfogták. Még >>>
2022. 05. 17., 19:07
Indulhat a temetői kápolna és környéke felújítása! Még >>>
2022. 05. 17., 13:46
A rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei és az összegyűjtött információk alapján beazonosították a testvérpárt, akik nem voltak ismeretlenek a hatóság előtt. Még >>>
2022. 05. 17., 09:09
Az internetes csalások számos válfajáról hallhattunk már, ám a kiberbűnözők pillanatok alatt reagálnak az aktuális történésekre és gyorsan felismerik, milyen úton húzhatnak hasznot az internet felhasználókból. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés