2023. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Íme, a kalocsai középiskolák felnőttképzései – Tanulj szakmát ingyen, akár munka mellett

Illés György Cinó  |  2019. 07. 06., 08:30

Pár napja már szállítottunk egy sor képzési lehetőséget, amelyeken Bács-Kiskun megye településein – köztük városunkban – lehet majd részt venni a következő tanévben. Most a kalocsai szakközépiskolák által indítani tervezett szakmai képzéseket vesszük sorra.

Az új törvényi rendelkezések szerint:

Magyarországon az első és második, az állam által elismert szakképesítés megszerzését az állam az iskolai rendszerű szakképzés keretein belül – a törvényben meghatározott feltételekkel – ingyenesen biztosítja a szakképző iskolai tanulók számára.”

Korábbi cikkünkben, amelyben az IOSZIA Duális Szakképzési és Felnőttképzési Intézmény Kft. támogatott képzéseiről írtunk, megígértük, hogy a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája által felnőttek számára őszre indítani tervezett szakmai képzéseket is összegyűjtjük – lásd alább!


Forrás: A kép illusztráció

Előbb azonban nézzük meg általánosságban:

MIÉRT VÁLASSZUK AZ ALÁBBI, INGYENES KÉPZÉSEKET?

 • Nincs felvételi vizsga!
 • Piacképes szakmai ismeret
 • Könnyen megközelíthető, frekventált, belvárosi helyszín
 • Diákcentrikus légkör
 • Családias környezet, segítő, támogató, türelmes tanári kar!


AZ ISKOLAI OKTATÁS A TANULÓ MUNKAHELYI, CSALÁDI VAGY MÁS IRÁNYÚ ELFOGLALTSÁGÁHOZ, A MEGLÉVŐ ISMERETEIHEZ ÉS ÉLETKORÁHOZ IGAZODÓ KÉPZÉSEK TOVÁBBI ELŐNYEI:

 • A tanuló állami vizsgákra készül fel, a szakképzési kerettantervek követelményeihez igazított vizsgakövetelmények alapján tesz komplex szakmai vizsgát.
 • Nincs felső korhatár.
 • A képzéshez kapcsolódó oktatási- és vizsgadíj nincs.
 • A gyakorlati képzés iskolai tanműhelyben és külső képzőhelyeken történik együttműködési megállapodás, vagy tanulószerződés keretei között.
 • A tanuló az iskolával tanulói jogviszonyban áll.
 • Diákigazolvány igényelhető.


És most konkrétan az induló képzésekről:

A DÓZSÁBAN A KÖVETKEZŐ KÉPZÉSEKET HIRDETIK MEG SZEPTEMBERTŐL:


(zárójelben a szakmák OKJ kódszáma)

 • CNC gépkezelő (35 521 01)
 • Épület- és szerkezetlakatos (34 582 03)
 • Hegesztő (34 521 06)
 • Informatikai rendszerüzemeltető (54 481 06)
 • Kis- és középvállalkozások ügyvezetője I. (35 345 01)
 • Kis- és középvállalkozások ügyvezetője II. (55 345 01)
 • Női szabó (34 542 06)
 • Vállalkozási és bérügyintéző (54 344 02)
 • Vállalkozási mérlegképes könyvelő (55 344 07)
 • Villanyszerelő (34 522 04)


A képzésekkel kapcsolatban érdeklődni a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma elérhetőségein lehet, melyek megtalálhatóak az iskola honlapján és a Facebook oldalán.


A KOSSUTH ZSUZSANNA SZAKGIMNÁZIUMA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLÁJA (OM AZONOSÍTÓ: 203028) TERVEZETT KÉPZÉSEI A 2019/2020. TANÉVBEN:

 • Gyakorló ápoló (54 723 02)
 • Ápoló (55 723 01)
 • Szakács (34 811 04)
 • Vendéglátásszervező (54 811 01)
 • Vendéglátó-üzletvezető (35 811 02)
 • Idegenvezető (54 812 01)


A KOSSUTHBÓL AZ OTT MEGSZEEZHETŐ SZAKMÁKRÓL RÖVID LEÍRÁST IS KAPTUNK:

Gyakorló ápoló
A gyakorló ápoló korszerű elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, kompetencia szintjének megfelelően, felelősen vesz részt az egészségügyi ellátás megelőző–, gyógyító–, gondozó– és rehabilitációs folyamataiban.
A képzés megkezdésének feltétele: érettségi végzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Ápoló
Cél a megalapozott, széleskörű elméleti és gyakorlati ismeretekkel és gyakorlati képességekkel rendelkező szakemberek képzése. Olyan ápolókat igyekszünk kibocsátani, akik elsődlegesnek tekintik az élet és az emberi méltóság tiszteletét. Ápolási, gondozási feladatuk végzésével segítik a különböző életkorú betegek és egészséges emberek szükségleteinek kielégítését a rászorultságuk mértékében.
A képzés megkezdésének feltétele: érettségi végzettség, 54 723 02 Gyakorló ápoló szakképesítés
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Szakács
Feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.
A képzés megkezdésének feltétele: alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményeit kiadó rendelet 3. számú mellékletében a Vendéglátás-turisztika szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek

Vendéglátás-szervező
A vendéglátásszervező a vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket. Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot.

Vendéglátó-üzletvezető

Az üzletvezető irányítja a vendéglátó üzlet napi munkáját, piackutatást végez, felméri a vendégek igényeit, meghatározza az üzlet választékát, ellenőrzi a vendéglátó üzletben folyó tevékenységeket, szervezi a házon belüli és a házon kívüli rendezvényeket.
A képzés megkezdésének feltétele: alapfokú iskolai végzettség, szakmai előképzettség: 34 811 01 Cukrász, 34 811 04 Szakács, 34 811 03 Pincér, 34 811 06 Fogadós, szakmai előképzettségben szerzett szakképesítéssel betölthető munkakörben szerzett legalább két éves gyakorlat
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek
Pályaalkalmassági követelmények: szükségesek
A képzés megkezdésének feltétele: érettségi végzettség


A Kossuth Zsuzanna Szakgimnázium és Szakközépiskola képzéseiről további részleteket az iskola honlapján, illetve Facebook-oldalukon találhatnak, vagy érdeklődhetnek E-mailben is az info@kossuth-kalocsa.hu címen!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 22., 11:40
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.
2023. 09. 22., 11:35
Roma zenei előadókkal, népviseleti és néptáncbemutatóval várják az érdeklődőket!
2023-09-18 14:13:38
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 24., 16:11
A javaslat szerint jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör, pontosan 83889 egészségügyi szakdolgozó bére, de már differenciáltan. Még >>>
2023. 09. 23., 20:04
A Zöldfa utcai óvodában péntek délelőtt tartották a díjátadót. Még >>>
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK