2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Intelligens, smart pótkocsit fejleszt a Budamobil Cargo

Intelligens, smart pótkocsit fejleszt a Budamobil Cargo
Zsiga Ferenc  |  2021. 02. 03., 13:08

Az elektronikai, híradástechnikai, számítógépes rendszerekben, a járműiparban már régen használatos a smart kifejezés, amely az innováció egy magasabb fokát jelzi. Ám arról eddig még nem hallottunk, hogy akár egy teherautó pótkocsija is lehet intelligens. Ha a kalocsai székhelyű Budamobil Cargo Kft. ilyen irányú fejlesztése befejeződik, a városban gyártott smart pótkocsi lehet az első, vagy lehet az elsők között a kontinensen. Minderről Sziráki Szilárd, a cég tulajdonosa tájékoztatta portálunkat.

A cégvezető elmonda: „Nehéz évet zárt 2020-ban a kalocsai Budamobil-Cargo Kft. Szerencsére a járványhelyzet ellenére sem csökkent a dolgozók száma, 2021-ben pedig a fejlesztés felé fordulunk. Többek közt intelligens pótkocsi fejlesztésébe kezdünk, amely ha jól tudom, egyedülállónak mondható a kontinensen.

Ugyan 2020-ban 20 százalékkal gyengébben teljesítettünk, továbbá a haszonjármű gyártás rendelésállománya is lecsökkent, nem kellett munkaerőt elbocsájtanunk, illetve a műszakok száma sem változott. A haszonjármű gyártásban keletkező hiányt jól pótolta a mezőgazdasági gépgyártás.

Múlt év november elsejével startolt az innovációs pályázatunk, melynek keretében smart pótkocsik fejlesztésébe fogtunk. Az intelligens pótkocsi kommunikál a sofőrrel és adatokat szolgáltat felhő alapon a tulajdonosoknak.

A smart pótkocsit a Kecskeméti Egyetemmel és egy bajai társcégünkkel fejlesztjük közösen. A smart fejlesztés egy automata ponyvázó rendszer fejlesztését tartalmazza, továbbá borulásgátlást menet közben. A rendszer jelzéseket ad a sofőrnek, hogy a pótkocsi, akár - ha a sofőr túl gyorsan halad –fel is borulhat.”
A jármű tolatórendszerét is kiépítjük a pályázat keretében.

Itt is különböző jelzéseket fog adni az elektronika az üzemeltetőnek, a tulajdonosnak pedig szintén ezeket az üzeneteket küldi el felhő alapon. Itt hardver és szoftver rendszereket kell fejleszteni, mobil applikációkon keresztül. A fejlesztés tartalmaz egy súlymérő szenzort is, amivel le tudja mérni, és ellenőrizni tudja a tulajdonos, ha a rakomány menet közben véletlenül sérülne, vagy bármi más történne” mondta a mérnök.

Mint elhangzott, a megrendelői igények kielégítésére - a járványhelyzet okozta recesszió ellenére - szakmunkásokat és mérnököket keresnek felvételre.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK