2021. 10. 25. hétfő
Bianka, Blanka
: 363 Ft   : 312 Ft Benzin: 492.0 Ft/l   Dízel: 506.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ismét munkában a fúrógép

2020. 11. 03., 20:27

Közel 3 év szünet után folytatódik a Bodai Agyagkő Formáció (BAF) földtani kutatása, hogy kiderüljön, alkalmas-e a vizsgált terület egy radioaktív hulladékok számára építendő mélységi geológiai tároló számára. E kiváló vízzáró tulajdonsággal rendelkező kőzet az eddigi vizsgálatok alapján biztonságos környezetet nyújthat a hosszú élettartamú és nagy aktivitású radioaktív hulladékok, illetve kiégett fűtőelemek számára, azonban az 500 és 1000 m közötti mélységben tervezett tároló megfelelőségét csak mélyfúrásokkal és az azokban végzett helyszíni vizsgálatokkal lehet bizonyítani. A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. megrendelésére, a Mecsekérc Zrt. kivitelezésében 2020. októberétől 3 új kutatófúrás létesül.

A felszíni földtani kutatás során a megismerés legfontosabb létesítményei a mélyfúrások. A kutatófúrások tervezett mélységét az adott fúrás célja, valamint az előzetesen rendelkezésre álló földtani ismeretek alapján határozzák meg. A végleges talpmélységet a fúrás során tapasztalható földtani viszonyok (a fúrás által harántolt kőzetrétegek) alapján pontosítják. Az alapos tervezés, gondos előkészítés ellenére mindig igazodni kell a geológiai adottságokhoz, vagy ahogy a szakmában dolgozók mondják: „alkalmazkodni kell ahhoz, hogy mit mutat a hegy”. A földtani gát védelme érdekében a mélyfúrásokat lehetőleg úgy telepítjük, hogy azok ne érintsék közvetlenül a tároló kialakítására potenciálisan alkalmas elhelyezési zóna központi részét, hanem annak a peremére kerüljenek.

Fotó: rhk.hu

E szempontok figyelembevételével jelölték ki a most lemélyítésre kerülő három fúrás helyszínét is. A Kővágószőlősről Hetvehelyre vezető műút mellett, Boda külterületén egy 850 méteres (BAF-3) és egy 1600 méteres (BAF-3A) fúrólyuk mélyül. A harmadik kutatófúrást (BAF-4) Bükkösdön, Szentdomján közelében alakítják ki. Ennek tervezett mélysége 800 m. A fúrási munkák várhatóan a jövő év őszéig tartanak.

A fúrásokat nagy teljesítményű fúrógéppel mélyítik, amely alkalmas arra, hogy a fúrószár belsejéből az úgynevezett fúrómagot a felszínre juttassa. A koronafúró – amelynek induló átmérője nagyjából 12 cm – ipari gyémánt szemcséket tartalmaz, amelyet forgatva „ledarálja” a mag körül a kőzetet, így biztosítva a fúrás előrehaladását. A fúráshoz öblítővizet használnak, amelynek kiválasztásánál ügyelni kell, hogy összetételét tekintve hasonlítson a mélyen található rétegvizekre, ne befolyásolja ezek későbbi vízkémiai elemzését.

A fúráson egy nap alatt átlagosan 10 méter fúrómagot hoznak a felszínre. Nem az előrehaladás gyorsasága a cél, hanem hogy épségben kerüljenek a felszínre a fúrómagok, amelyeken számtalan vizsgálatot végeznek el a szakemberek.

A kisebb mélységű BAF-3 végig magfúrásként mélyül. Ez a fúrás elsősorban nem a BAF, hanem a felette elhelyezkedő Kővágószőlősi Homokkő Formáció vizsgálatát biztosítja, és csak mintegy 50 m-t mélyül a BAF ép kőzeteibe. Tervezett maximális mélysége 850 m. A BAF-3 mélyítését megelőzően egy 22,5 m mélységű talajvíz figyelő kút létesült, amelyben a vízszint 21 m mélyen található, ami jó egyezést mutat az előzetes szakértői várakozásokkal. E kismélységű fúrás célja a talajvízszint megfigyelési lehetőségének biztosítása a BAF-3 és BAF-3A fúrások befejezéséig.

A fúráspár mélyebb tagja, a BAF-3A fúrás mélyül másodikként, mintegy 15-20 m-re az előzőtől. Ezt a fúrást a felső szakaszán nem kell magfúrással mélyíteni, hiszen a szükséges információ már rendelkezésre áll a BAF-3 fúrásból, az alsó szakaszán viszont szintén fúrómagokat gyűjtünk. A tervek szerint ez a fúrás a BAF teljes vastagságán keresztülhalad, így mélysége várhatóan 1600 m lesz.

A két fúrás fúráspárként történő kialakításának több szakmai előnye is van. Egyrészt lehetővé válik a közeli fúrásokban harántolt képződmények térbeli változékonyságának értékelése. Másrészt az elsőnek lemélyülő, kisebb mélységű fúrólyukba telepített vízföldtani észlelőrendszerrel megfigyelhető és értékelhető lesz a fúráspár mélyebb tagjának kivitelezése által előidézett hatás is. Így fontos, és más módon nem megszerezhető helyszíni adatokat kapunk a BAF és a felette elhelyezkedő kőzet egyes vízföldtani paramétereiről.

A harmadik kutatófúrás (BAF-4) mélyítése már gyakorlatilag a BAF-ban indul, és az előzetes tervek szerint a 800 méteres mélységig teljesen át is halad rajta.

A fúrásokban helyszíni mélyfúrás-geofizikai, pakkeres hidraulikai, geotechnikai méréseket végeznek, a kinyert fúrómagokból vett minták pedig laboratóriumokba kerülnek, ahol ásvány-kőzettani, kőzetfizikai, kőzetmechanikai és egyéb vizsgálatokra kerül sor.

Forrás: rhk.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 10. 22., 15:51
Mit csinál a TDM? Mit csinál a Kalocsa mellett több települési önkormányzat, valamint több közcélú civil és gazdálkodó szervezetek közös tulajdonában álló Kalocsa és Térsége Turisztikai Kft.? Kevesen látnak bele a nonprofit Kft. működésébe, ők most a társaság működéséről szóló beszámoló elfogadását célzó képviselő-testületi előterjesztés mellékletéből kaphatnak választ kérdéseikre.
2021. 10. 21., 15:31
Még az előző kiállítás – Magyar Zita kerámiái – is látható volt a Fazekas Alkotóházban vasárnap délután, ahol a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagjai által a krumplis pogácsa készítésének tudományával, egyúttal, a házigazda Kovács László jóvoltából a kemencés sütés-főzés fortélyaival ismerkedhettek az érdeklődők.
2021. 10. 20., 13:18
Az ellátásbiztonságot garantáló Paks II. beruházáshoz jelentős infrastruktúra-fejlesztés társul. A beruházási terület elérését, a munkaerő- és áruszállítást elősegítő közút-, illetve vasútfejlesztés, amelynek már látható eredményei vannak, csak egy kis szelete a feladatoknak – tájékoztatott Dr. Becskeházi Attila államtitkár. (x)
2021. 10. 20., 08:21
Gépész-, vegyész-, villamosmérnök-hallgatók sora kereste fel a Paks II. standját a BME jubileumi állásbörzéjén. Más műszaki, illetve egyéb szakokon tanulók közül is sokan érdeklődtek a szakmai gyakorlati lehetőség, valamint a nyitott pozíciók iránt. (x)
2021-10-19 14:50:00
A nyár folyamán a kalocsai Cigány Szív Egyesület és a Kultúrpart csapata szervezésében, pályázati forrás felhasználásával négy alkalommal utazhattak roma gyerekek és felnőtt kísérőik a fővárosba, hogy ott megtekintsék a főbb látványosságokat, izgalmas programokon vehessenek részt. A kirándulásokról egy vidám videofilm készült, amelyet most tettek közzé – tekintsék meg a KALOhíreken!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 10. 24., 11:13
Kettős nemzeti ünnepünket szentmisével és evezős bállal zárta Kalocsa Város polgármestere. Még >>>
2021. 10. 23., 15:23
Lakatos György, fagottművész és Gábor-Nagy Nóra, zongoraművész adott csodálatos koncertet péntek este a Kamarateremben Liszt Ferenc születésnapjának 210. évfordulójára! Még >>>
2021. 10. 23., 14:04
Kalocsa Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságát, hogy a Sörház köz forgalomkorlátozását 2021. október 29-ig meghosszabbították a csapadékcsatorna elvezető rendszer javítása miatt. Még >>>
2021. 10. 23., 09:38
Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján. Még >>>
2021. 10. 23., 09:33
Az egészségügyi szakértők egyre inkább hangsúlyozzák, hogy lehet valaki fitt és kissé túlsúlyos egyszerre, a testtömegindex nem mérvadó és ez alapján nem lehet megfelelő képet kapni valakinek az egészségi állapotáról. Még >>>
2021. 10. 22., 15:40
A Fényi Gyula Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának 7. és 8. osztályos diákjai rendhagyó történelemóra keretei között mutatták ma be a 65 évvel ezelőtt történteket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt futó Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzés (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC) vette kezdetét az MH Pápa Bázisrepülőtéren október elején.
Második alkalommal rendezték meg Balatonakarattyán a helikopter pilóták és fedélzeti technikusok találkozóját, ahol - a műszaki állomány mellett - a polgári szakszolgálatnál tevékenykedő pilóták is tiszteletüket tették október 9-én, szombaton.
Az Air France Nizza és Párizs – Orly között teljesített járatot az eddigieknél jóval nagyobb arányban, 30 százalékban fenntartható kerozint használó repülőgéppel.
Friss hírek a KC-390-es gyártósoráról, ezúttal azonban még nem a magyar szállítógépekről, hanem az első portugál példányról. Mutatjuk az Embraer videóját!
hirdetés