2023. 06. 05. hétfő
Fatime
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Januártól ötszázalékos a lakás áfa – Fellendül a lakáspiac?

Januártól ötszázalékos a lakás áfa – Fellendül a lakáspiac?
Zsiga Ferenc  |  2020. 12. 09., 15:27

Egy hónap múlva, januártól újra felpezsdülhet a lakáspiac. Most még mindenki kivár, de januártól a támogatásoknak és a kedvező értékesítési környezetnek köszönhetően újra megmozdulhatnak a vásárlók. A fővárosban megrendezett Property Investment Forum egyik kiemelt témája volt a hazai lakáspiac. A szakértők a kedvezményes áfa leendő hatásait boncolgatták –írja a portfolio.hu.

Hogyan fog hatni a piacra az 5 pontos otthonteremtési támogatási csomag? - tette fel a kérdés Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező Kft., a beszélgetés moderátora.

Banai Ádám, monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető, MNB, elmondta, hogy rövid távon a bejelentés még kivárást eredményezhet, de jövő évtől erős keresletre számítanak a szereplők.

A legnagyobb kérdés, hogy erre milyen kapacitása lesz a fejlesztőknek, illetve az építőipari szereplőknek.

A HASZNÁLT LAKÁSOK ESETÉBEN FŐLEG AZ ILLETÉKMENTESSÉG ÉS A CSOK-OS TÁMOGATÁSOK EREDMÉNYEZHETIK AZ ERŐSEBB ÉRDEKLŐDÉST

- mondta el Doron Dymschiz, társ- vezérigazgató, Duna House Holding Nyrt.

Az elmúlt hónapban már 5 éves csúcson volt az érdeklődők száma. A járvány okozott némi visszaesést az érdeklődésben, de inkább az látható, hogy felértékelődött az otthon szerepe a többségnél. Mivel várhatóan sokkal több időt fogunk otthon tölteni, fontosabb lett a nagy alapterület, a kert, az erkély, illetve a lakások minősége.

Dr. Ódor Dániel, Partner, Taylor Wessing, elmondta, hogy a felújítási támogatás esetében például nagyon sok részletszabályra lesz szükség, hogy ne lehessen visszaélni a helyzettel. Abszolút látni, hogy be fogja indítani az intézkedéscsomag a fejlesztéseket a következő két évben.

Martin János MRICS, lakóprojektekért felelős igazgató, Wing Zrt., hozzátette, hogy ők is azt várják, hogy a kedvezményes áfa hozzá fog járulni a kínálat bővüléséhez.

Az félreértés, hogy 27 százalékon működik a fejlesztési piac. Nem működik, ez egyszerű matematika, nincs ekkora profittartalma a fejlesztéseknek- mondta el Martin János.

Földi Tibor, vezérigazgató, Cordia Magyarország Zrt. vegyes várakozással tekint a javaslatcsomagra, számos pozitív hatása lesz a keresleti oldalra, ugyanakkor a költségoldalon még sok mindentől függ ennek a kimenetele, például, hogy az építőipar hogyan tudja majd tartani a lépést.

Mennyi új lakás fog épülni?

Banai Ádám szerint az új lakások száma a tavalyi 20 ezer körüli maximum után először még csökkenés lesz, rövid távon ugyanis nem tudnak elkészülni nagy számban a lakások. Ha visszagondolunk a korábbi 5 százalékos időszakra, az első két évben 70 ezer engedélyt adtak ki, de ez még nem jelentett átadott lakásokat is.

ÓVATOS BECSLÉSKÉNT AZ MONDHATJUK, HOGY A 70 EZRES SZÁM AZ ÚJ ENGEDÉLYKÉRÉSEKBEN MOST IS ELKÉPZELHETŐ.

- mondta el a szakértő. Ugyanerre a kérdésre válaszolva Földi Tibor elmondta, hogy nehéz becsülni a 2021 és 2026 közötti időszak teljesítményét, de a trend egy erős építési engedélyeztetést mutathat 2022 végéig. Ez a vidéki családi házakra és a lakóparki lakásokra egyaránt vonatkozik.

Az átadásokban egy laposan elnyújtott tendenciát várok, hiszen nem fognak minden projektet elindítani 2022-ben, elég ha 2024-ben elindítanak egy építkezést. Csak mi több ezres lakásszámban indítunk el folyamatosan fejlesztéseket.

Martin János elmondta, hogy a realitás, hogy 25-30 ezer közötti engedélyt adjanak ki 2022 végéig, ezután ez feleződhet. Pár év múlva már 15-20 ezer új lakás készülhet el évente.

Mi lesz az árakkal?

Kiss Gábor arról is megkérdezte a szakértőket, hogy mire számítanak az árakkal kapcsolatban. Doron Dymschiz szerint ha a használt lakásoknál hosszú távon, vagyis 10 éves távlatban meg kéne tippelni, hogy kétszer annyiba, vagy fele annyiba fognak kerülni a lakóingatlanok, akkor a kétszer annyira szavaza.

Sokan kérdezik, hogy mikor lehet féláron lakásokat venni a belvárosban, erre mindig azt kérdezem, hogy ha neked lenne egy belvárosi lakásod, akkor most eladnád olcsóbban, vagy várnál fél évet?- mondta Doron Dymschiz, majd hozzátette, hogy jelentős lefelé mozdulást a lakáspiaci árakban nem látnak, felfelé általában könnyebben mozognak a lakásárak.

Lényegében nincs Magyarországon bérlakáspiac. Miért?

Ódor Dániel elmondta, hogy önmagában már a szabályozás is segíthetne azon, hogy emelkedjen a hazai bérlakások aránya, ami jelenleg nagyon alacsony szinten van. Érdeklődés nemzetközi befektetők részéről is lenne, de ehhez egyszerűbb jogi környezetre lenne szükség.

Itthon az a gyakorlat alakult ki, hogy egy évre bérlenek az emberek lakást, és ezt az időszakot valamilyen szükségállapotként élik meg. Az lenne a cél, hogy egy stabilabb és hosszabb távú megegyezés jöjjön létre a bérlő és bérbeadó között.

A bérbeadó általában azért szereti ezt az egy évet, mert tart a nem fizetéstől, a bérlő oldalán általában a bérleti díjemelés a kockázati faktor. Ha lenne olyan szabályozás, ami támogatná a hosszú távú bérlést, az is előre lépés lenne. Ezt a jogi keretek megteremtésével, illetve financiális ösztönzőkkel is el lehetne érni.Forrás: portfolio.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 06. 01., 18:49
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>