2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Jégesővel, szélviharral érkezett a hidegfront Kalocsára

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 05. 07., 12:29

A tegnap az esti órákig tartó, nyáriasan forró nap végén csattanóként érkezett az a markáns hidegfront, amely a Kárpát-medencét megtöltő meleg levegővel összecsapva az ország fölött több szupercellát is létrehozott, kiadós esővel, térségünkben is sokfelé jéggel, és fanyűvő szélviharral söpörve végig az országon. Az anyagi kár tetemes. A vihar fönnakadásokat okozott az áramellátásban is.

Tegnap este fél nyolc körül, egyes városrészekre néhány perces eltéréssel csapott le az először jéggel, jéggel vegyes esővel, orkán erejű széllel érkező vihar Kalocsára. A rendkívüli időjárást ugyan valamennyi időjós előre jelezte, arra azért senki nem gondolt, hogy a vihar intenzitása következtében fák dőlnek ki, vastag ágak szakadnak le a viharban, ami után a fák, növények májusi friss hajtásai, levelei borítják az úttestet.

Az éjszakai, reggeli körjáratunk alapján elmondható, hogy a Kossuth Lajos utca, annak is a kórház közeli szakasza, a Széchenyi, Dunapataji út szenvedte el a legtöbb kárt. Még az intézmény D épületének tetejét is megbontotta a vihar. A főbejáratánál a letört faágaktól a tűzoltók tették szabaddá az utat még az éjszaka folyamán.

A főszékesegyház körüli kordonokat játékszerként borogatta föl a tomboló vihar. Itt egy időre az tette különösen veszélyessé a helyzetet, hogy nem lehetett tudni, az építkezést takaró kerítést milyen irányba viszi a szél.

Az óvatosabbak inkább visszafordultak, és másik útirányt kertestek.

Ellenben a téren szilajul végigrobogó vihar nem tért ki semmi elől, és a jelek szerint még a turisztikai látogatóközpont építkezése mellé telepített mobil vécét sem rendeltetésszerűen használta.

Az útról az autósok nagyobb fák alá, vagy a benzinkutak fedett részére húzódtak, hogy a jégesőtől megóvják járművüket. Az előbbi megoldás azonban komoly kockázattal is járt, hiszen a lezuhanó faágak, vagy egy gyökerestől kidöntött fa, mert ilyent is láttunk, a jégnél is nagyobb kárt okozhat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Lencsevégre is kaptunk egy autót, amelynek az uszoda parkolója előtt a szélvédőjére zuhant faág okozott károkat. Az uszoda udvarának nyíltabb térségbe érve egyébként még szilajabbat rúgott a vihar, itt egy fát tövestől fordított ki a helyéből.

A Magtár utcában, de más utcákban is a keresztbe dőlt fák, leszakadt faágak még csütörtök reggel is akadályozták a közlekedést.

A vihar az áramot is pikk-pakk lekapcsolta. A villamosenergia-ellátást és a közvilágítást az áramszolgáltató embereinek este tíz órára a város valamennyi részén sikerült helyreállítaniuk.

A bajban összefogott a lakosság, a Parkgondozó Kft. emberei is példás gyorsasággal reagáltak a kialakult helyzetre. Csütörtökön reggel kilenc órára az egyes útszakaszokon a tíz köbméterekben mérhető zöldhulladékot halmokba rendezték és megkezdték az elszállítást, azonban rendkívüli időjárás nyomainak teljes eltűntetése még napokig eltarthat.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A jég és a szél is okozhatott károkat a mezőgazdaságban is, ilyenről azonban egyelőre nem érkezett hír. Amit sikerült megtudnunk: a hajósi szőlőket ezúttal elkerülte a baj, a vihar kisebb eréllyel csapott le abban a térségben, mint nálunk, jégverést nem is tapasztaltak.

Uszód környékén viszont hatalmas jégeső volt, amely az egyik ház bejárata fölötti műanyag előtetőn pingponglabda nagyságú lyukakat ütött – egy helybéli lakos által készített és az idokep.hu című meteorológiai portálnak beküldött, az internetes oldal tegnapi viharról szóló tudósításában megjelent fotó tanúsága szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés