2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Jeladós vízmérőóra a hálózati szivárgás, csőtörés ellen – Baj esetén több százezret spórolhatunk

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 01., 20:10

Példaértékű újítást vezetett be a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft, amelynek igazgatója, Mátyus Zoltán a társaság év végi közgyűlésén beszélt a jeladós vízmérő óra felszerelésének lehetőségéről és előnyeiről. Az eszköz telepítését a szolgáltató jelenleg ingyenesen végzi, a jeladós vízmérő óra ára 25 ezer forint. A „kütyü” segítségével kétheti gyakorisággal értesülünk a vízóra állásáról, és arról is, ha a belső hálózaton szivárgás, vagy csőtörés keletkezik. Ha bekövetkezik a baj, az okos készülék segítségünkre siet.

Mátyus Zoltán arról tájékoztatta az ülésen résztvevő polgármestereket és portálunkat, hogy jogszabályi változás következtében a víziközmű szolgáltató kötelezően évente csak egy alkalommal olvassa le a vízórát. A tapasztalatok szerint év közben szinte senki, vagy csak nagyon kevesen néznek rá a vízórára, így hosszú idő multán derülhet ki, ha a kerítésen belül már a tulajdonost, illetve szerződő felet érintő szakaszon vízszivárgás, vagy csőtörés keletkezett.


Forrás: Zsiga Ferenc

A rádiós jeladó ilyenkor, illetve elöregedett hálózatok esetén jelenthet biztonságot, hamar kiderül, ha állandóan pörög a vízóra. Az eszköz ugyan pénzbe, 25 ezer forintba kerül, de csak töredéke annak, amit szivárgás vagy csőtörés esetén kifizetünk. A speciális vízóra társasházak esetén is felszerelhető.

A cégvezető szerint hétvégi házak, üdülők tulajdonosai éppúgy haszonélvezői lehetnek a jeladós vízórának, mint a nehezen mozgó, vagy idős emberek, akiknek gondot jelenthet akárcsak a vízóra akna fedlapjának felemlése, a vízóra leolvasása, megfigyelése.
A leolvasás úgy történik, hogy a Kiskunvíz autója két havonta végig megy az utcán, és a járműben lévő egység a jeladó segítségével rögzíti a mérőóra állását.


Forrás: Zsiga Ferenc

A tapasztalatok szerint különösen télen gyakori, hogy a fagycsapnál, elzáró szelepnél meghibásodás történik, esetleg csőtörés van. Ilyenkor akár több 100 ezer forint értékű víz elfolyhat, amit a tulajdonosnak, illetve a szerződő félnek kell kifizetni. Annyi kedvezmény kérelemre adható, hogy a szennyvízcsatorna díjat elengedik. A szolgáltató a meghibásodás gyanújáról az ügyfelet e-mailban, de minden esetben tértivevényes levélben is értesíti.

Mátyus Zoltán hangsúlyozta, hogy az elfolyt víz kifizetését az indokolja, hogy a víziközmű a szolgáltatási ponton biztosította a megfelelő minőségű vizet,  ugyanakkor a belső rendszer meghibásodása nem a cég felelőssége. Ennek a helyzetnek a rendezési módját és a fizetési kötelezettséget jogszabály írja elő.


Forrás: Zsiga Ferenc

A szakember példaként említette: volt már olyan eset, hogy 800-900 ezer, egy alkalommal 1 millió forint vízdíjat kellett kiszámlázni ilyen okok miatt. Mátyus Zoltán ezt elkerülendő, illetve kényelmi szempontból javasolta a jeladós vízmérő óra felszereltetését.

A jeladós vízmérő óra felszerelését a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet kérni, az eszköz ára 25 ezer forint. A speciális vízórát a megrendelést követő pár nap múlva, jelenleg ingyenesen felszerelik. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés