2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jelenleg négy-öt híd-és négy-öt útépítő cég dolgozik a Kalocsa-Paks Duna-hídon - Szekszárdi mérnök vezetésével épül az átkelő

2021. 07. 19., 08:37

A Kalocsa-Paks Duna-híd építésének munkaterületén pillanatnyilag a Bács-Kiskun megyei oldalon van nagyobb nyüzsgés. Itt már jelentős töltés¬építési munkák folynak, betonozás, vasbetonszerkezet-építés, vízépítés, mederkotrás, cölöpözés, pilléralapozás-előkészítés. Egyelőre 4-5 hidas és 4-5 útépítési alvállalkozó mozog a területen. Érdekesség, hogy szekszárdi mérnök a Kalocsa- Paks Duna-híd kivitelezésének projektvezetője. Tóth Tamás számára egy életre szóló élmény lesz, hogy a szülőhelye közelében építhet egy ilyen impozáns létesítményt. Ugyanakkor a hídépítésnek Bács-Kiskun megyei szála is van, tudniillik Tóth Tamás főnöke Sereg Tamás pedig Bács-Kiskun megyei kötődésű, dusnoki származású –írja teol.hu.

A paksi Duna-híd mellett két most épülő Tisza-híd (a szolnoki és a tiszaugi) generálkivitelezését is az ön cége nyerte el. Kérem, ismertesse, hogy hol, mi a személyes szerepe, feladata.
– A Tisza-hidaknál felelős műszaki vezetőként dolgozom – mondja Tóth Tamás, a Duna Aszfalt Zrt. hídépítési igazgatóságának műszaki ­igazgatója –, a Kalocsa–Paks Duna-hídnál pedig mint hídépítési projektvezető. Utóbbi jár lényegesen több helyszíni jelenléttel, főleg majd, ha igazán beindulnak a munkák, és alvállalkozók sokaságának a tevékenységét kell koordinálni nap mint nap.

– Most hány alvállalkozó van jelen, és hol tart a kivitelezés?
– Azzal kezdeném, hogy a cégünk vállalkozási szerződése 2021 januárjától hatályos.

Átadni a kész hidat és a hozzá vezető utat 2024 májusában kell a megrendelőnek, a NIF Zrt.-nek. Pillanatnyilag a Bács-Kiskun megyei oldalon van nagyobb nyüzsgés. Itt már jelentős töltés­építési munkák folynak, betonozás, vasbetonszerkezet-építés, vízépítés, mederkotrás, cölöpözés, pilléralapozás-előkészítés. Egyelőre 4-5 hidas és 4-5 útépítési alvállalkozó mozog a területen.”– Mi ennek a munkának a legizgalmasabb része? Úgy is kérdezhetném: mi okozhat álmatlan éjszakákat egy kivitelezés-vezetőnek?
A 946 méteres leendő átkelő gyakorlatilag három hídból áll, és a legnagyobb feladat a középső rész, a mederhíd építése lesz. A paksi és a kalocsai oldalhoz közelebb eső két ártéri hídszakasz elkészítése is szép munkának ígérkezik, de műszaki szempontból a legnagyobb kihívás maga a folyómeder, ahol vízről és vízben történő építkezés vár ránk.”

Lesz idő, amikor 4-5 bárkáról fogunk munkát végezni. S nem mellesleg ki kell alakítani a pillérek alapozásához búvárok bevonásával azokat a munkagödröket, acélszerkezeteket, amelyekbe nem tud behatolni a víz, s amelyekben biztonságban, szárazon dolgozhatnak az emberek a Duna fenekén.”Izgalmas lesz a feszített, úgynevezett extradosed hídszerkezet elkészítése is. Minden híd más, mindenütt találkozunk korábban nem tapasztalt problémákkal. Bizonyos rutin után azonban az ember képessé válik arra, hogy megtalálja a megfelelő műszaki megoldást, gyorsan és jól döntsön.

– Vázolná az előéletét? Úgy tudom szekszárdi, tehát önnek ez szinte hazai pálya.
– Már Budapest agglomerációjában élek, de gyakran járok Szekszárdra, rokonlátogatásra. Lokálpatrióta vagyok, szívem szerint odatartozom. Pályafutásomat, még gyakornokként a szekszárdi Duna-hídnál kezdtem, ott lettem szerelmese ennek a szakmának, és űzöm már lassan húsz éve. Részt vettem autópályák, autóutak hídjainak, felüljáróinak kivitelezésében az ország sok részén. Most szinte otthon vagyok a tolnai, a paksi oldalon.

A főnököm, Sereg Tamás pedig Bács-Kiskun megyei kötődésű, dusnoki származású."A mérnököket nem az érzelgősség jellemzi, de mégis bizsergető, felemelő érzés, hogy a szülőhelyem közelében készíthetek egy ilyen impozáns létesítményt. Ezt a projektet végigvinni egy éltre szóló élmény lesz számomra – nyilatkozta Tóth Tamás, a Kalocsa-Paks Duna-híd kivitelezésének projektvezetője a teol.hu-nak.

Tóth Tamás (balról) a próbacölöpözés helyszínén

 

Tóth Tamás 1982-ben született Szekszárdon. Pécsen szerzett először építőmérnöki diplomát (2003), majd okleveles építőmérnökit (2006). Elsősorban hídépítések kivitelezés-vezetőjeként dolgozik. Közel két évtizede van a pályán. Gyakornokként a szekszárdi Duna-hídnál kezdett, hosszabb időt töltött a Strabag magyarországi leányvállalatainál, ahonnan 2016-ban a Duna Aszfalthoz került. A társaság hídépítési igazgatóságának műszaki igazgatója. A jelenleg épülő két Tisza-híd megvalósításánál is van szerepe.Gyakorlott, céltudatos mérnök, a kivitelezési munka sűrűjében alvállalkozók sokaságának tevékenységét kell majd koordinálnia. Fiatal, pályakezdő kollégák munkába állításával is foglalkozik, hisz Magyarországon építőipari bumm van, be kell vonni mindenkit mihamarabb a termelésbe. Egy ideje már nem Tolna megyében él, hanem a budapesti agglomerációban. Házas, egy gyermeke van.



Forrás: teol.hu/Wessely Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés