2022. 01. 19. szerda
Márió, Sára
: 356 Ft   : 314 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa lakossága fegyelmezetten fogadta az éjszakai korlátozásokat – A polgármester megköszönve az együttműködést, kitartásra buzdít

Kalocsa lakossága fegyelmezetten fogadta az éjszakai korlátozásokat – A polgármester megköszönve az együttműködést, kitartásra buzdít
Illés György Cinó  |  2020. 11. 17., 08:46

Az este nyolctól hajnali öt óráig érvényes kijárási tilalom mellé a tízezernél több lakosú városok polgármestereit az életbelépett különleges jogrend följogosította, hogy a közterületen érvényes maszkviselés szabályairól rendelkezzenek. Ezzel a lehetőséggel Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere is élt. Hétfő esti tapasztalataink szerint a lakosság túlnyomó többsége megértette a rendelkezések szükségességét és betartja a szabályokat.

Este nyolc után országszerte kihalt utcák fogadják a néhány – megfelelő igazolások birtokában munkáját végző „lézengőt”, valamint a szabályok betartását ellenőrző hatóságokat és társszerveiket, hiszen este nyolc és hajnali öt óra között általános, országos kijárási tilalmat rendeltek el. Emellett Kalocsán és számos más városban nappal, nem csak az üzletekben, de közterületen, utcákon, tereken, piactéren is kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése. Ez utóbbit a rendkívüli jogrend alatt érvényes szabályok szerint rendelte el dr. Filvig Géza polgármester. Városi körutunk alapján kijelenthetjük: a lakosság megértette a helyzet komolyságát, betartja a rendelkezéseket.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Este nyolc után üresen állnak az utcák Kalocsán is, bár itt ez nem ad akkora kontrasztot, mint például a mindig nyüzsgő, most szintén kiessé vált fővárosban, ahonnan ugyancsak kongó közterületekről érkeznek képek.
Hasonló rendelkezést hozott a legtöbb erre jogosult polgármester, sőt, például Kiskunhalason és Szolnokon a piactér idősávos-korhatáros vásárlási korlátozását is újra bevezették. Kalocsán erre egyelőre nem került sor.

A polgármestert arra kértük, értékelje a rendelkezések hatását.

– Járványügyi eredményekről korai lenne bármit mondani, hiszen a fertőzésszám csökkenése leghamarabb a néhány nap múlva jelentkező kimutathatósági, de inkább az öt nap és két hét köztire becsült lappangási idő után lehet érzékelhető.
Azt viszont a szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a maszk viselése akár nyolcvan százalékkal csökkentheti a fertőződés veszélyét. Ezért a maszk kötelező viseletétől a járvány lassulását várjuk.

– Egy ilyen kisvárosban is indokolt ez a szigor?

– Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony a minap számolt be arról, hogy az összes magyarországi település négyötödében már megjelent a vírus, miközben megyénk egyre erősebb színnel jelenik meg a fertőzésszámot mutató térképeken. Ma már biztosan minden kalocsai látókörébe is kerültek koronavírusos esetek, ne adj’ Isten családjába, baráti körébe is bejuthatott a vírus. Ezért felelősen nem is dönthettem másképp, mint hogy elrendeljem a közterületeken a maszkviselést. A visszajelzések szerint a polgárok megértették ennek szükségességét, és jellemzően betartják a szabályokat,

én úgy gondolom, hogy nem csak, sőt talán nem is elsősorban a büntetéssel való fenyegetettség miatt, hanem az egymás és családunk iránti felelősségtudatból.”

– Elegendőek lesznek ezek az intézkedések?

– Ezt előre senki nem tudja megmondani. De abban bízom, hogy a lakosság felelősségteljes hozzáállásával, a jogszabályban előírtakon is túlmenő odafigyeléssel, az emberi kontaktok számban és időtartamban való, lehetőség szerinti csökkentésével elérhetjük, hogy nem lesz szükség szigorúbb szabályok bevezetésére. Ám ezt csak a jövő mondhatja meg.

Azt viszont látom, hogy Kalocsa népe összefogott a bajban, együttműködik a járványügyi hatóságokkal és a kormányzattal, elfogadja a helyben hozott intézkedéseket is, amit a jelen helyzetben nem tudok eléggé megköszönni, kérve további fegyelmezett hozzáállásukat, és türelmüket, kitartásukat, amíg a helyzet megköveteli!” mondta dr. Filvig Géza polgármester.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>
2022. 01. 19., 10:43
Online kérdőíves kutatás keretében kérdezik a kalocsai ifjúságot. Most mondjátok, srácok, lányok! Még >>>
2022. 01. 19., 07:37
A Kalocsa Vagyon Kft. munkatársai a mai napon is folytatják a vegetációs időszakra ütemezett fagondozásokat. Még >>>
2022. 01. 18., 19:06
Főképp az ország északi, északnyugati részén okozott károkat a viharos szél. Folyamatosan csörögtek a Katasztrófavédelem telefonjai. Még >>>
2022. 01. 18., 18:11
Ez a szám még tovább nőhet, az adatok ugyanis még nem tartalmazzák a decemberi bér- és járulékadatokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés