2022. 09. 29. csütörtök
Mihály
: 411 Ft   : 430 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsai Patrónium, első forduló – Lokálpatrióták a lokálpatriotizmusról

Illés György Cinó  |  2022. 08. 17., 08:25

Múlt pénteken indult, e héten folytatódik a kalocsai lokálpatrióták, civil szervezetek és magánszemélyek közti kohézió és együttműködés erősítését célzó nyílt kerekasztalbeszélgetés-sorozat. Az első alkalommal Kovács László Fazekas Alkotóházában tartották. A téma: maga a lokálpatriotizmus – kinek mit jelent, hogyan lehet az itt élők együttműködésének motorja, miként használhatjuk ki a benne rejlő felhajtóerőt az egész közösség és az utókor javára.

A kerekasztal-beszélgetések lehetőséget teremtenek Kalocsa lokálpatrióta polgárai, civil szervezetei, kulturális és gazdasági életének szereplői számára, hogy e kérdéseket más érintettekkel és érdeklődőkkel közösen körbejárják, megvitassák.

A HAT ALKALOM VÉGÉRE TISZTÁBB KÉP ALAKULHAT KI, HOGY MELY HAGYOMÁNYAINKKAL MIT KEZDHETÜNK, HOGYAN ÖRÖKÍTHETJÜK ÁT ÉS HOGYAN FEJLESZTHETJÜK, ILLETVE HOGYAN MŰKÖDHETÜNK EGYÜTT A KÖZÖS JÓ ÉRDEKÉBEN,

esetleg, hogy – ismerve adottságainkat –

MILYEN ÚJ IRÁNYOK FELÉ INDULHATUNK EL, HOGY NÖVELJÜK VÁROSUNK JÓ HÍRÉT, JAVÍTSUK GAZDASÁGI POZÍCIÓIT, FOKOZZUNK VONZEREJÉT, AKÁR MINT TURISZTIKAI VAGY ÜZLETI CÉLPONT, AKÁR MINT LAKÓHELY.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Ebben a hónapban összesen négy – tehát még három – esti beszélgetést tartanak meg, szeptemberben pedig további kettőt terveznek.
Az egy-egy adott témakört körbejáró hat könnyed hangulatú, hangsúlyozottan politikamentes kerekasztal-beszélgetésekre az adott témákban érdekelt partner- és civilszervezeteket hívják meg, de aki e kérdésekhez affinitást érez, bátran bekapcsolódhat, a rendezvények nyitottak, azokon

SZÍVESEN LÁTNAK MINIDEN ÉRDEKLŐDŐT!

A BESZÉLGETÉSEK KEZDÉSI IDŐPONTJAIÉRT ÉS A HELYSZÍNEKÉRT KÖVESSÉK PORTÁLUNKAT!

Az első alkalommal a kalocsai lokálpatriotizmus volt a téma – kinek mit jelent lokálpatriótának lenni. A beszélgetésre meghívták a Kalocsa Jövőjéért Egyesületet képviseletében Kákonyi Istvánt, a Lokálpatrióta Egyesület részéről Túri Tibort – aki azonban végül méltányolandó személyes okból a találkozót sajnos lemondani volt kénytelen –, a Gerillakertész Egyesület képviseletében Bolvári Ferdinándot, a Múzeum Barátok Köre részéről Markó Lászlót, az Octopus Egyesületet, amelyet Bagó István képviselt, valamint dr. Réfy Miklóst, aki a Kék Madár Alapítvány kuratóriumának elnökeként vett részt az eszmecserén. A házigazda: Kovács László fazekasmester, a beszélgetés moderátora pedig Török Ferenc volt.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az egyes szervezetek képviseletében érkezettek első körben röviden bemutatták szervezeteiket, beszámolva tevékenységükről, eredményeikről, céljaikról. A felek kölcsönösen elismerték egymás tevékenységét, és egyetértettek abban, hogy a szűkebb pátriánk iránti rajongó szeretet – a lokálpatriotizmus – megnyilvánulásai között éppúgy megtalálható a hagyományaink nagyrabecsülése, őrzése s továbbvitele, elődeink tisztelete, mint növény- és állatvilágunk, természeti és épített környezetünk megbecsülése és védelme, az e tájhoz való kötődés, a kalocsaiként egymás iránti szolidaritás, vagy mindezen értékekért és az utókorért való kiállás, tettrekészség és felelősségvállalás.


A továbbiakban a beszélgetések témáját adja majd a paprikához fűződő hagyományaink és ezzel kapcsolatos kitörési lehetőségek, a sportéletünk sajátosságai és lehetőségei, az egyházi hagyományok és az épített örökségünk, valamint a diaszpóra, azaz, a Kalocsáról elszármazottakkal való kapcsolattartás, a szülőfölddel való kötelékek megerősítésének ügye.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 28., 20:23
Vállalkozásként üzletelt kábítószerrel – kristállyal – egy kalocsai család, amibe még a legfiatalabb családtagot, egy 13 éves lányt is bevontak. Az anyagra a bátyjai is rákaptak. A nyomozás során lőszer is előkerült. Még >>>
2022. 09. 28., 08:30
Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás. Még >>>
2022. 09. 28., 07:24
Ezekben a napokban a posta a kalocsai háztartásokba is kézbesíti a KSH, a borítékon „HIVATALOS ÉRTESÍTÉS” feliratú levelét. Még >>>
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés