2018. 02. 26. hétfő
Edina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsaiak és hajósiak is voltak a meghibásodott kreischbergi sífelvonón – két órát lebegtek ég és föld között

Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 30., 16:45

A karintiai Murau, illetve az ahhoz közeli szálláshelyről tegnap este érkeztek haza azok a kalocsai családok, a mai napon a kora délutáni órákban az a hajósi pár, akik részesei voltak a Kreischberg sípálya rosenkranzi sífelvonójának hétfőn műszaki okok miatti leállásának. A kalocsaiaknak mázlijuk volt, a műszaki hiba akkor következett be, amikor ők már szilárd talajt, akarom mondani havat éreztek a talpuk alatt. A mögöttük lévő harmadik, hangsúlyosan nem kabinos, két beülős felvonó utasainak már nem volt ekkora szerencséje, ők ég és föld között lebegtek. Ennek ellenére még így is a szerencsésebbek közé tartoztak, hiszen csupán pár tíz métert kellett segítséggel megtenniük a kiszálló helyig. A hajósiak viszont csak órák múltán, ahogy ők mondták, már olyan állapotban, hogy még a „takony is belefagyott az orrukba”, hevederbe kötve, kötélen leengedve szabadultak a félelmetes helyzet szorításából.

A magyarok, ezek szerint a Kalocsán és környéken élők körében is népszerű sípálya Ausztria középső részén, a felső-stájerországi Murau település közelében van. A németül, de inkább svábul kitűnően beszélő hajósiak szerint a hangosbemondó Achtung, Achtung!, azaz Figyelem! Figyelem! kezdetű közleményéből eleinte semmit nem értettek. Ugyan az akusztika kitűnő volt, a tájszólással beszélő bemondó mondanivalójából először csak a „figyelmet” értették, majd egy idő után szűrték ki, hogy műszaki hiba miatt állt meg a felvonó, maradjanak nyugodtan.

Ez a kétszemélyes ülőlift állt le Rosenkranzon | Forrás: dudasm

A hajósi pár hölgy tagja arról számolt be, hogy egy időben a drótkötélen mintegy 100 ember, kettesével számolva úgy 50 két beülős felvonó lebegett a semmiben. Szürrealista képet festett, ahogy a nyitott felvonón, szélnek, hónak kitett emberek sítalppal a lábukon, a drótkötélhez egy erős karabinerrel csatlakozva forgatták a fejüket ide-oda, szinte tapintható volt a feszültség. Hiába volt sítalp a lábukon, szó sem lehetett arról, hogy a mellettük lévő sziklafalat, az úgy 17 méteres mélységet úgy küzdjék le, hogy leugranak az alattuk lévő lejtőre, a hóba.

Eleinte mindenki abban bízott, hogy hamar elhárítják a rövid üzemzavart. Úgy 20 perc elteltével már elszállt az optimizmus, ám mert látták, hogy milyen erők mozdultak meg a megmentésükre, végig bizakodóak voltak. Inkább arra ügyeltek, hogy a kihűlés elkerülése érdekében minél jobban összehúzzák magukat, szorosabbra kössék a ruházatukat. Miközben a levegőben helikopterek köröztek, hozzájuk egy hegyi mentő mászott fel és annak segítségével, egy mentő hevedert magukra csatolva engedték le őket kötélen. Az ijedtség akkora volt, hogy még megbecsülni sem tudják, hogy ők pontosan milyen magasan lehettek.

Amint azt a rendkívüli helyzet elszenvedője elmondta: amikor bő két óra elteltével leértek, egy kis szemrehányást is kapott, ugyanis a férje már a végig hibátlanul működő, úgynevezett csákány felvonó felé tartott, amikor rászólt, hogy mégis a pár perc múlva meghibásodott, a csákányhoz hasonlóan nyitott, két beülős felvonón egy másik sípályára menjenek. Miközben a mentés folyt, irigykedve nézték azokat, akik még gond nélkül felértek és síelve tették meg a lefelé vezető utat.

Forrás: sielok.hu

A hölgy arról is beszámolt, hogy hosszú évek óta járják az osztrák, olasz sípályákat, de még csak hasonló helyzetbe sem kerültek. Így a síelés és a sífelvonók iránt ha nem is töretlen, de még kitart a bizalmuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 02. 23., 07:49
Angeli Gabriella már szimpátiatüntetés hőse is volt a tegnapi (csütörtöki) testületi ülés előtt a több pozíciójából való, várható eltávolítása miatt. Állítása szerint nem értesült a kiszorítására, az ő szavával „ellehetetlenítésére” előkészített döntésekről. Ez az állítás – tekintve, hogy a képviselő más tisztségei mellett a jogi bizottság elnöke (volt) – mindenképp elgondolkodtató.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 02. 25., 14:06
Bárki, akinek nincs tüzelője elviheti a Démász által levágott gallyfákat, gallyakat. Még >>>
2018. 02. 25., 10:28
Már csak néhány nap áll rendelkezésére azoknak az autósoknak, akik az év végén váltottak biztosítót, azonban még nem fizették be annak első negyedéves díját Még >>>
2018. 02. 24., 15:02
Bufurc bácsi mai elbeszéléséhez egy saját alkotású, a történethez laza szálakkal kapcsolódó receptet is küldött, desszert gyanánt. Vagy előételnek. Főleg azoknak szánja csemegeként, akik minden tányér ételükről legalább egy képet– néha egész galériát – feltöltenek a virtuális térbe… Még >>>
2018. 02. 24., 11:20
Az extrém hideg miatt a bentlakásos szociális intézmények is megnyitják kapuikat a hajléktalanok előtt. Még >>>
2018. 02. 24., 10:23
Kiterjesztenék a mindennapos testmozgást. Az iskolák után most, az óvodákon lehet a sor Még >>>
2018. 02. 23., 16:31
Már nem lehet jegyeket kapni Enyed Ildikó Testről és lélekről című alkotása exkluzív New York-i vetítésére Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Románia védelmi minisztere, Mihai Fifor a napokban számolt be arról, hogy meglévő 16 darabos F-16-os flottájukat kiegészítenék 4 példánnyal, a jövőbeli terv pedig további 36 Falcon beszerzése.
Oroszország ötödik generációs harci repülőgépe, a Szu-57-es egyike azon típusoknak, melyet repülős berkekben kiemelt figyelem övez: mikor áll hadrendbe, milyen fegyvereket hordoz majd, mikor kapja meg az új hajtóművet stb. mind-mind olyan kérdések, melyek naponta visszaköszönnek a repülős fórumokon.
2018. február 16-án került sor a norvég F-35-ös fékernyőrendszerének első helyi tesztjére, melynek a norvég Ørland légibázis adott otthont. A fékernyő nem "tartozéka" az F-35-ösnek, a gyártó a norvég fél kérésére integrálja a rendszert a saját példányaikon.
Orosz hírforrások a napokban számoltak be arról, hogy az Orosz Haditengerészet Szu-30SzM pilótái először gyakorolhatták a légi utántöltést, mutatjuk róla a nyilvánosságra hozott videót.