2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Két hetes csúszással, magas árakkal indult a dinnyeszezon – A magyar dinnyét az áruházi ár kétszereséért vesszük a piacon

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 25., 09:33

A dinnyevirágzás idején lehullott rengeteg csapadék, a hűvös éjszakák következtében idén a szokásosnál két-két és fél héttel később indult a dinnyeszezon. A népszerű gyümölcs a betakarított mennyiséget és a most még viszonylag magas árakat tekintve sem érte el a dömping időszakot. Mindezt a kalocsai piacon rendszeresen dinnyét áruló zöldségesektől, Sükösdről, Érsekcsanádról érkezett termelőktől tudjuk, akik szerint a mondott okok miatt idén Szent Lőrinc napját, szeptember 5-ét sem tekinthetjük mérvadónak, amikortól a népi bölcsesség szerint a dinnye íztelenné válik, mert „Lőrinc belepisilt a dinnyébe." Az árak durván szórnak attól függően, hogy valamelyik áruházláncban vásároljuk a magyar, hangsúlyozzuk magyar dinnyét, vagy a város zöldségeseinél, illetve a piacon. Utóbbiak közül egyik másik több mint kétszeres árért kínálja a görögdinnyét, mint például a legnagyobb áruházlánc. A sárgadinnye esetében nincs, vagy kisebb a különbség.

Szerda reggel, délelőtt a kalocsai piac a szokásos, mondhatni hónap végi képét mutatja. Kilenc órakor több az árus, mint a vásárló. Az okot firtató kérdésünkre a füstölt áru mögött, vevő híján beszélgető árus adja meg a választ: ilyenkor, hónap végéhez közeledve már megkopik a fizetés.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Aki mégis itt van, annak is inkább az ezresből, mint a tízezresből kell visszaadni. A szombat sem lesz erősebb, majd talán az augusztus 3-i, akkor már több munkahelyen fizetnek. A vásárlók többsége, de mi is nagyon megérezzük a hó végét.

Ahogy a csarnokot áttekintjük, a legtöbb helyen görögdinnyét, sárgadinnyét, vagy őszi barackot árulnak.

A sárgabarack szezonnak vége, az őszinek, mindegy kihez lép az ember, mintha összebeszéltek volna, 200 – 250 forint kilója.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A gúlákba rendezett, hangsúlyosan mindenhol magyarnak írt görögdinnye legalacsonyabb ára 200 forint, de ez csak a kisebb példányokra vonatkozik. 


A PIACON ÖT KILÓ FELETT MÁR EGYSÉGESEN 250 FORINT A DINNYE, IGAZ, ITT AZ ÁRUHÁZLÁNCOK KÍNÁLATÁVAL SZEMBEN AKÁR FELET, NEGYEDET IS LEHET KAPNI.

A kettévágottak esetében a kóstolás nem ördögről való, de a egész dinnye lekelés útján való ízlelgetése mintha kiment volna a divatból.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Körutunk második állomása a Lidl Áruház, ahol több vásárló kocsijában látjuk a magyar dinnyét. Érdeklődésünkre kiderül, másodszor jönnek vissza, mert mézédes, de ha még sem lenne az, úgy tudják, blokk ellenében visszaveszik.

ITT AZ AKCIÓS ÁR A MÍNUSZ 20 SZÁZALÉKOS ÁRCSÖKKENTÉS UTÁN KILÓKÉNT 119 FORINT.

Nem soroljuk valamennyi nagyáruház árait, mert azok a Lidlben tapasztaltakkal közel azonosak.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Kivételt képez a városban zöldségkínálatában egyébként is legjobb, a Tesco görögdinnye ára, ahol az eredeti árat, a 189 forintot csökkentették 47 százalékkal.

ÍGY A PÉNZTÁRNÁL FIZETENDŐ ÁR ITT KILÓNKÉNT 99 FORINT.

A sárgadinnye kedvelőinek idén is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, mert az ár függetlenül attól, hogy a piacon, vagy üzletben vásároljuk, fajtától függően kilónként 180-250 forint között mozog.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A megkérdezettek szerint nincs ok elkeseredésre, mert már nem kell két hét ahhoz, hogy távolabbi vidékeken is tömegével takarítsák be a termést, tehát a várva várt dömping árra már nem sokat kell várni.
Ráadásul

A KÉSŐBB INDULÓ SZEZON IDÉN FÖLÜL ÍRHATJA A LŐRINCRŐL SZÓLÓ NÉPI BÖLCSESSÉGET,

vagyis várhatóan szeptember 5-e után sem „szakad meg a dinnye”, egy ideig azt követően is ízletes és édes marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 06. 07., 10:16
Szinte elkényezteti a kiskőrösi és környékbeli komolyzene kedvelőket az a koncertkínálat, ami az utóbbi időben elérhető a városban. Helyi kötődésű, világhírű pályát befutott művészek látogattak vissza több alkalommal is szülővárosukba, hogy virtuóz játékukkal elkápráztassák a műértő közönséget.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 09., 08:38
Megszaporodtak a kullancsok az egész országban, de különösen a városokban. Még >>>
2023. 06. 08., 16:37
A NOVOFER Alapítvány, a reál tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése érdekében „TUDATOS EGÉSZSÉG” címmel idén is meghirdette a Gábor Dénes Ösztöndíj pályázatot a hazai és a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások körében. Még >>>
2023. 06. 08., 11:29
- Miért jöttél? A boldogság Kék Madaráért, a műsorokért, a fellépő művészekért, a szórakozásért, a támogatásért, a beteg gyermekekért? Nem számít, jöttél! Tömegével jöttél, mosolyogva, csillogó szemmel, várakozó mosollyal, földöntúli boldogsággal a végén. Még >>>
2023. 06. 07., 14:22
Békéscsabáról, Gyuláról, Kisdombegyházról, Szegedről, Kecskemétről, Budapestről is érkeztek bejelentések, vélhetően nagyon széles körben érezte a lakosság. Még >>>
2023. 06. 07., 10:38
Szekszárdtól északnyugatra, Kétyen valóságos saras vízözön alakult ki kedden délután. Még >>>
2023. 06. 07., 10:00
Néhány tuti tippet is adott, kattints és fogadd meg Te is őket! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK