2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Két hetes csúszással, magas árakkal indult a dinnyeszezon – A magyar dinnyét az áruházi ár kétszereséért vesszük a piacon

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 25., 09:33

A dinnyevirágzás idején lehullott rengeteg csapadék, a hűvös éjszakák következtében idén a szokásosnál két-két és fél héttel később indult a dinnyeszezon. A népszerű gyümölcs a betakarított mennyiséget és a most még viszonylag magas árakat tekintve sem érte el a dömping időszakot. Mindezt a kalocsai piacon rendszeresen dinnyét áruló zöldségesektől, Sükösdről, Érsekcsanádról érkezett termelőktől tudjuk, akik szerint a mondott okok miatt idén Szent Lőrinc napját, szeptember 5-ét sem tekinthetjük mérvadónak, amikortól a népi bölcsesség szerint a dinnye íztelenné válik, mert „Lőrinc belepisilt a dinnyébe." Az árak durván szórnak attól függően, hogy valamelyik áruházláncban vásároljuk a magyar, hangsúlyozzuk magyar dinnyét, vagy a város zöldségeseinél, illetve a piacon. Utóbbiak közül egyik másik több mint kétszeres árért kínálja a görögdinnyét, mint például a legnagyobb áruházlánc. A sárgadinnye esetében nincs, vagy kisebb a különbség.

Szerda reggel, délelőtt a kalocsai piac a szokásos, mondhatni hónap végi képét mutatja. Kilenc órakor több az árus, mint a vásárló. Az okot firtató kérdésünkre a füstölt áru mögött, vevő híján beszélgető árus adja meg a választ: ilyenkor, hónap végéhez közeledve már megkopik a fizetés.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Aki mégis itt van, annak is inkább az ezresből, mint a tízezresből kell visszaadni. A szombat sem lesz erősebb, majd talán az augusztus 3-i, akkor már több munkahelyen fizetnek. A vásárlók többsége, de mi is nagyon megérezzük a hó végét.

Ahogy a csarnokot áttekintjük, a legtöbb helyen görögdinnyét, sárgadinnyét, vagy őszi barackot árulnak.

A sárgabarack szezonnak vége, az őszinek, mindegy kihez lép az ember, mintha összebeszéltek volna, 200 – 250 forint kilója.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A gúlákba rendezett, hangsúlyosan mindenhol magyarnak írt görögdinnye legalacsonyabb ára 200 forint, de ez csak a kisebb példányokra vonatkozik. 


A PIACON ÖT KILÓ FELETT MÁR EGYSÉGESEN 250 FORINT A DINNYE, IGAZ, ITT AZ ÁRUHÁZLÁNCOK KÍNÁLATÁVAL SZEMBEN AKÁR FELET, NEGYEDET IS LEHET KAPNI.

A kettévágottak esetében a kóstolás nem ördögről való, de a egész dinnye lekelés útján való ízlelgetése mintha kiment volna a divatból.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Körutunk második állomása a Lidl Áruház, ahol több vásárló kocsijában látjuk a magyar dinnyét. Érdeklődésünkre kiderül, másodszor jönnek vissza, mert mézédes, de ha még sem lenne az, úgy tudják, blokk ellenében visszaveszik.

ITT AZ AKCIÓS ÁR A MÍNUSZ 20 SZÁZALÉKOS ÁRCSÖKKENTÉS UTÁN KILÓKÉNT 119 FORINT.

Nem soroljuk valamennyi nagyáruház árait, mert azok a Lidlben tapasztaltakkal közel azonosak.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Kivételt képez a városban zöldségkínálatában egyébként is legjobb, a Tesco görögdinnye ára, ahol az eredeti árat, a 189 forintot csökkentették 47 százalékkal.

ÍGY A PÉNZTÁRNÁL FIZETENDŐ ÁR ITT KILÓNKÉNT 99 FORINT.

A sárgadinnye kedvelőinek idén is mélyebben kell a zsebükbe nyúlni, mert az ár függetlenül attól, hogy a piacon, vagy üzletben vásároljuk, fajtától függően kilónként 180-250 forint között mozog.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A megkérdezettek szerint nincs ok elkeseredésre, mert már nem kell két hét ahhoz, hogy távolabbi vidékeken is tömegével takarítsák be a termést, tehát a várva várt dömping árra már nem sokat kell várni.
Ráadásul

A KÉSŐBB INDULÓ SZEZON IDÉN FÖLÜL ÍRHATJA A LŐRINCRŐL SZÓLÓ NÉPI BÖLCSESSÉGET,

vagyis várhatóan szeptember 5-e után sem „szakad meg a dinnye”, egy ideig azt követően is ízletes és édes marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés