2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Két új hadiüzemben kezdődik a próbatermelés Magyarországon – Kiskunfélegyházán kézifegyvereket, páncélöklöt gyártanak

Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 03., 09:08

Két új hadiüzemben, Gyulán és Zalaegerszegen is megkezdődhet a próbatermelés jövőre, mondta a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Maróth Gáspár kiemelte: Magyarországon jelenleg hat régióban hat kiemelt hadiipari fejlesztés folyik. Ezek – ha beindul a sorozatgyártás – több mint kétezer új munkahelyet teremtenek. A több mint 200 milliárd forint befektetésével megvalósuló új hadiüzemek amellett, hogy képesek a legkorszerűbb eszközökkel ellátni a Magyar Honvédséget, exportra is termelnek majd.

2019 novemberében érkezett meg Németországból a Magyar Honvédség új Airbus helikoptereinek első két darabja. A gyár azóta a teljes flottát leszállította. Ehhez a típushoz is gyártanak majd precíziós elemeket, például forgó alkatrészeket Gyulán, az új helikopter-alkatrész gyárban.

A zöldmezős beruházásként épülő, 14 ezer négyzetméteres, 30 százalékban állami tulajdonban lévő üzem a cég helikopter-üzletágának teljes termékpalettáját, így a polgári és katonai repülést is az egész világon kiszolgálja majd. A gyár építése a befejezéshez közeledik.

Csakúgy, mint a másik nagy, 60 milliárd forintos hadiipari beruházás helyszínén, Zalaegerszegen. Itt a német Rheinmetall a világ legkorszerűbb lánctalpas gyalogsági harcjárművét, a Lynx-et gyártja majd.

Az üzemek elkezdik a működésüket 22-ben. Az egyik az a gyulai, a helikopter-alkatrész üzem. A másik, ami viszont már komplex hadiipari üzemként fog funkcionálni, az a zalaegerszegi, úgynevezett harcjárműgyár, ahol a Lynxeket, a Hiúzokat fogják gyártani” fogalmazott Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Gyula és Zalaegerszeg mellett négy másik régióban is folyamatban van kiemelt hadiipari fejlesztés.

Kaposváron a magyar állam és a német hadiipari óriás közös, mintegy 50 milliárd forintos beruházásában épülő üzemében évente száz Gidran taktikai harcjárművet fognak gyártani. Nyírteleken rádiólokátorokat gyártó üzem épül,

KISKUNFÉLEGYHÁZA A KÉZIFEGYVEREK MELLETT TÖBBEK KÖZÖTT AZ ÚJ GENERÁCIÓS PÁNCÉLÖKÖL, MÍG VÁRPALOTA A ROBBANÓANYAGOK GYÁRTÓBÁZISA, AZ EURÓPAI UNIÓ EGYIK LEGNAGYOBB HADIANYAG TERMELŐ KÖZPONTJA LESZ.

A hadiipari beruházások kapcsán több mint kétezer új munkahely jön létre. A kormánybiztos azt mondja, ezek többségét képzett szakemberek, illetve diplomás munkavállalók tölthetik majd be.

A hadiüzemek munkaerő-igényeinek kiszolgálására több képzési centrum jön létre.


Csongrádon már meg is kezdődött a szakképzés a kézifegyver és harcjárművek gyártásához. Békéscsabán Airbus Légi- és Gépipari Képző Központ jön létre. A Neumann János Egyetemen fegyvermérnök képzés indul, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen pedig már tervezik a hadiipari és hadmérnök képzés beindítását.

A Világgazdaság arról számolt be, hogy a kormány vizsgálja a rádiós, műhold-kommunikációs rendszerek fejlesztésének és gyártásának a lehetőségét is Gödöllő környéki bázissal, mert ott több olyan magyarországi cég is működik, amely ezen a területen kifejezetten jól pozicionálta magát. Ehhez kapcsolódva a Nyírségben, Nyírtelek környékén lokátorrendszereket gyártó és üzemeltető egységek jöhetnek létre. Még tart ennek a lehetőségnek az elemzése, hogy kiderüljön, milyen egyéb üzleti lehetőséget kínál a szegmens azon a volumenen túl, amelyet a magyar hadsereg modernizációja felszív. Vannak elektronikai fejlesztési területek is, például a radarberendezéseknél. A Magyar Honvédség több kapcsolódó beszerzést visz. A fókuszban az áll, hogy Magyarországon radar- és egyéb szenzortechnológiákat lehessen gyártani.

Fontos szempont a vidéki hadiipari megteremtésében, hogy az iparpolitika részeként egyfajta területfejlesztés is érvényesüljön. Nem véletlen tehát, hogy a kormány az ipar szempontjából inkább fehér foltnak számító dél-magyarországi régiót próbálja helyzetbe hozni a védelmi ipari infrastruktúra bővítésével és a haderőreform végrehajtásával.Forrás: hirado.hu, vg.hu
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 18:49:00
Egyéni tájékoztatás adással, pódiumbeszélgetésekkel csábítják a leendő rendőröket, de egészségügyi és pszichológiai konzultáción is részt vehetnek az érdeklődők.
2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>