2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Kétezer látogató a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Őszi Találkozóján, Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 17., 09:16

Az ország zömmel megyei jogú városai után Kalocsán, az Érsekkertben szeptember 16-án, szombaton tartotta 35. Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), amelyre hazánk minden pontjáról érkeztek családok. A látogatók száma a délutáni nagykoncertre a kétezer főt is elérte.

A nagyobb részt buszokkal érkező résztvevőket a város valamennyi intézménye, idegenforgalmi nevezetessége nyitott kapukkal várta, hiszen a találkozó fő célja, hogy megismertesse a családokkal az ország kulturális-, művészeti- és természeti értékeit, építészeti és népművészeti örökségét, hagyományait. Mint a szervezőktől megtudtuk, a sorból már csak e miatt sem maradhatott ki Kalocsa, de a helyszínválasztás a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület munkájának, a Kalocsán folyó közösségi életnek is egyfajta elismerésre.

A színpad, a Platán Rendezvényközpont berendezéséből már sejteni lehetett, hogy idén sem marad el a 2019 óta immár hagyománnyá érett esemény: a találkozó helyszínén egy fiatal pár esküvőjét rendezik meg Nagycsaládos esküvő néven. Kalocsán a 10 órakor tartott megnyitót követően 11 órakor Panka és Benedek, a NOE ifjú jegyespárok részére kiírt országos pályázatát idén elnyert pár a nagyszínpadon, a nagyközönség előtt, a szűkebb rokonság jelenlétében kötötte össze az életét. Esküvőjükhöz az egyesület állta a meghívókat, a virágdíszítést, 30 főig az ebédet, de még az anyakönyvvezető díját is. 

Képgaléria megtekintése (18 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Az esküvő nem titkolt célja, hogy a boldog pár láttán minél többen részesüljenek az esküvő örömében, minél többen kapjanak ezáltal is bátorítást, hogy egymáshoz kössék életüket. Hogy így lesz-e, nem tudjuk, de annyi bizonyos, a ceremónia alatt nagyon sok résztvevőnek könnybe lábadt a szeme, és a frigyet megpecsételő csóknál örömujjongásba tört ki a tömeg.

Kardosné Gyurkó Katalin, a 16 ezer tagcsaládot számláló egyesület elnöke köszöntő beszédében elmondta:

Kalocsa csodálatos város, de a terek, a parkok, az épületek szépségét és értelmét a mi emberi találkozásaink, s a közös, együttesen átélt élmények adják. Az, hogy tudunk örülni egymásnak, tudunk örülni a város és környéke nyújtotta csodáknak. Amikor együtt kóstoljuk a kalocsai paprikát, akkor nemcsak az étel, hanem az élet íze lesz jobb. Amikor együtt nézegetjük, együtt próbálgatjuk a helyi népviseletet, akkor nemcsak a ruhánk lesz szebb, hanem az életünk is. Köszönöm a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület tagjainak, az önkénteseknek, és Dr. Filvig Géza polgármester úrnak, hogy mindent megtettek értünk, s az Őszi Találkozó sikeréért.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


Dr. Filvig Géza polgármester azt hangsúlyozta:

Nagy megtiszteltetés Kalocsa számára, hogy az idei évben az Érsekkertet választotta a NOE nagyszabású Őszi Találkozójuk helyszínéül. A városvezetés teljes vállszélességgel a rendezvény mellé állt, hiszen kiemelt feladatvállalásaink közé tartozik a kalocsai családok támogatása, a gyermekek nevelési körülményeinek javítása. Ennek érdekében az elmúlt években új óvodát és játszótereket adtunk át, illetve a régi óvodák infrastruktúráját, kültéri közösségi tereinket fejlesztettünk. Fontos számunkra, hogy a családok, kifejezetten a kisgyermekes családok számára Kalocsa egy vonzó és élhető település legyen. Emiatt külön köszönöm Kardosné Gyurkó Katalin elnökasszony megkeresését és pozitív hozzáállását szeretett városunk iránt. Bízom abban, hogy ez a rendezvény egy hosszú, közös és gyümölcsöző kapcsolat kezdete is lesz egyben! Szeretettel várjuk a NOE összetartó közösségének minden tagját Kalocsán, a hungarikumok fővárosában!”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


Kisné Szirtes Andrea, a Kalocsai Sokszínvirág Nagycsaládos Egyesület vezetője beszédében kiemelte:

Nagy megtiszteltetés egy Őszi Találkozó megrendezése. Sok feladattal járt, de egyesületünk tagjai egységesen álltak mellé és munkájukkal segítették a találkozó létrejöttét. Remélem, minden résztvevő megtalálja a szívéhez közel álló programot. A város múzeumai ingyenesen, illetve kedvezményes jegyekkel látogathatók. Természetesen bemutatjuk Kalocsa hungarikumait, hiszen egyedül a mi városunknak kettő is van: a népművészet és a paprika. A délelőtti esküvői hangulat után két koncert is lesz. Zárásként a Country Road együttes ad koncertet, melynek tagja több egyesületi tagunk is. Az együttes térítésmentesen lép fel, melyet ezúton is köszönök. Köszönöm továbbá Dr. Filvig Géza polgármester úrnak, hogy mellénk állt a megrendezésben és Kardosné Gyurkó Katalinnak, hogy megkaptuk a megrendezés jogát. Köszönöm minden önkéntesnek a munkáját.”

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


A találkozó külsősöket is nagy számban vonzó eseménye a 14 órakor kezdődő Caramel koncert volt.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)


15 órától a Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület Csajgorás csoportja, majd a Piros Rózsa Táncegyüttes adott műsort, amit élőzenés táncház  követett. A színpadi műsorfolyam a helyi Country Road koncertjével zárult, az együttes több zenésze tagja a kalocsai nagycsaládos egyesületnek.


A táncos-zenés produkciók mellett egész napos foglalkozások várták a gyerekeket. A kézműves programok közé ezúttal felvették a paprikafűzést és kalocsai motívumok festését, színezését is. Természetesen nem maradt el a karkötőkészítés, nemezelés, kavicsfestés, csillámtetoválást, henna- és arcfestés sem. A tizenévesek közül többen kipróbálhatták a kenuzást, a vízibiciklizést, az íjászatot, vagy a kerékpáros akadálypályát. Sőt, még a veterán motorozást is, és a Qualitrans híres, afrikai sivatagot is megjárt versenykamionjai és készenlétben álltak. A végig jó hangulatú rendezvény este 7 órakor ért véget.

Az 1987-ben alakult NOE jelenleg az egész országban több mint 250 helyi közösséggel és mintegy 16.000 tagcsaláddal rendelkezik. Az országos munkát hét regionális központ segíti. Önkénteseik száma megközelíti az 1500 főt. A NOE a családos közösségépítésen és értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét és országos, valamint helyi rendezvényein vidám kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt. A kalocsai helyi csoport 2003-ban alakult, majd 2005-ben vált egyesületté. Jelenleg 94, három vagy több gyermeket nevelő taggal, valamint 12 egy vagy két gyermekes pártoló családdal működnek. Állandó programjaik között tartják számon a farsangot, a házasság világnapi vacsorát és bált, a gyermek- és családi napot, valamint a karácsonyváró ünnepséget A kalocsai szervezet tagegyesülete a Nagycsaládosok Országos Egyesületének, az Al-Duna régióhoz tartoznak, tagságukkal az országos rendezvényekbe is rendszerint bekapcsolódnak.

Forrás: baon.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK