2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 389 Ft   : 362 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Kevesebbet költünk élelmiszerre, többet tartós fogyasztási cikkekre – Komoly hangsúlyeltolódás a kereskedelemben

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 10., 08:42

A megye településein realizálódó helyi adók egyes adónemei csak egyik fokmérői annak, amit immár a KSH adataiból is kiolvasható: az élelmiszereket tekintetve átlag alatti, az iparcikket nézve átlag feletti a kereskedelem bevétele 2019-ben, komoly hangsúlyeltolódás van a tartós fogyasztási cikkek javára. A növekedést részben az emelkedő jövedelmekkel, családtámogatásokkal magyarázzák, a csökkenés fő indokaként azt hozzák fel, hogy fogy, így kevesebbet fogyaszt a lakosság.

Amint az adatokból kiviláglik, a tartós fogyasztási cikkek forgalmában némi hangsúlyeltolódás történt az elmúlt pár évben, különösen tavaly: élre került a bútor és a lakásfelszerelés, valamint az építőanyag.

A kiskereskedelem tavalyi teljesítményét bemutató KSH-adattok szerint nem egyforma ütemben nőtt az elmúlt évben a kiskereskedelmi forgalom.

MÍG AZ ÉLELMISZEREK TEKINTETÉBEN ÁTLAG ALATTI, AZ IPARCIKKEK TEKINTETÉBEN ÁTLAG FELETTI BŐVÜLÉS VOLT.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az ok egyszerű: hiába van több jövedelme valakinek, annál többet már nem fog élelmiszerre költeni, mint tette korábban. A tartós fogyasztási cikkek forgalmában ugyanakkor némi hangsúlyeltolódás történt,

ÉLRE KERÜLT A BÚTOR ÉS A LAKÁSFELSZERELÉS, VALAMINT AZ ÉPÍTŐANYAG.

Forrás: T-Seramik


A Központi Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott gyorstájékoztatója szerint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva pedig 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A NEM ÉLELMISZER-KISKERESKEDELEMBEN 9,2 SZÁZALÉKKAL EMELKEDTEK AZ ELADÁSOK, ÉS NŐTT A FORGALOM AZ IPARCIKK JELLEGŰ VEGYES ÜZLETEKBEN IS, 13,1 SZÁZALÉKKAL.

A forgalombővülés a lakásfelújításhoz köthető termékek esetén részben betudható a családtámogatási rendszer átalakításának, a jóval bőkezűbb juttatásoknak.

Vámos György szerint a 2013 óta folyamatosan - átlag 6 százalékkal - bővülő kiskereskedelmi forgalom idén sem fog alábbhagyni, 5 százalék körüli szint várható, ami a 8-10 százalékos béremelkedés mellett reális.

NEGATÍV HATÁSÚ AZ ÁLTALÁNOS KISKERESKEDELMI BŐVÜLÉSRE ELSŐSORBAN A MUNKAERŐHIÁNY, ILLETVE AZ ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK ESETÉBEN A SERTÉSPESTIS LEHET,

és kérdés, hogy a koronavírus világméretű terjedésének milyen belpiaci hatásai lehetnek a jövőben – mondta a főtitkár.

Helyi adat nyilatkozatra való hajlandóság híján nem áll rendelkezésünkre, de az egyik kiskőrösi székhelyű, elektronikai, háztartási cikkeket forgalmazó cég vezetője szerint náluk a bővülés 2017 óta érzékelhető.

A tavalyi forgalom kiugró mértékben, 20 százalékkal emelkedett. Ez a lakosság körében valószínűleg még magasabb, mert a különböző, csomagküldő szolgálatokkal kijuttatott, külföldről érkező termékek forgalomnövekedésére szinte senkinek nincs rálátása.

Ugyanakkor a kedvező hitelek is serkentőleg hatnak a tartós fogyasztási cikkek bővülésére, ami ha mértékszerű marad, nem jár majd eladósodással, ezzel együtt a fogyasztás visszaesésével.

Vámos György szerint a

NAGY CÉGEK FORGALOMBŐVÜLÉSE AZONBAN MÉG ÍGY IS ELÉRTE A BELFÖLDI PIACON AZ ÉVI 10 SZÁZALÉKOT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN.

Mivel a növekedés kényszere ezeket a cégeket is hajtja, így ők elsősorban a szomszédos országok piacain próbálják termékeiket értékesíteni az ottani kiskereskedéseknek.

A lakberendezők a legnagyobb megrendelők

A lakberendezőket összefogó szakmai szervezet is egyértelműen tapasztalja, hogy rendkívüli módon megugrott a kereslet a lakberendezéssel kapcsolatos termékek és szolgáltatások iránt.

Forrás: lakbermagazin.hu


Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke úgy látja, hogy az elmúlt két évben jelentős fellendülés volt ebben az ágazatban. Mint mondta, a szakma iránt is nagyobb a kereslet, aki ma felújít, az már képzett lakberendezőhöz fordul, nem próbálkozik házilagos megoldásokkal.

Márpedig a legnagyobb vásárlók a lakberendezők köréből kerülnek ki, és ez csapódik le a kiskereskedések forgalomnövekedésében is.

Ács Erzsébet szerint a nagy fellendülés betudható annak, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a hosszabb távra, illetve az alkalmilag kiadott lakások száma, márpedig manapság már nem elég egy tisztasági festés, a piacra kerülő lakások csak abban az esetben kelnek el jó áron, ha előtte komoly felújításon estek át.

A FOGYASZTÁS MEGUGRÁSÁT MUTATJA AZ IS, HOGY AZ UTÓBBI IDŐBEN RENDKÍVÜLI MÓDON MEGNŐTT A SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐ,

vagyis a lakberendezési tárgyakat forgalmazó kiskereskedések – a gyári kapacitások elégtelensége miatt – csak hosszú várakozás után tudják kielégíteni a megnövekedett keresletet –  mondta Ács Erzsébet a LOSZ elnöke.

Forrás: KSH, privatbankar.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 12:49
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által közel 245 millió forint értékű beruházást valósít meg az RBDZS Bölcsőde Nonprofit Kft. kalocsai telephelyén.
2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023-01-30 15:30:00
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 06., 09:58
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Finom, könnyű a tésztája, nagyon jó fánk recept, készítsd el te is! Még >>>
2023. 02. 06., 09:39
A húsos pástétom maradékmentő receptnek is tökéletes, de friss húst is használhatsz hozzá. Még >>>
2023. 02. 06., 08:59
A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét dr. Finta József plébános képviselte. Még >>>
2023. 02. 06., 08:58
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből. Még >>>
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>
2023. 02. 04., 18:09
A mai erős szél miatt Kunszt utcai épület faláról három helyen szakadt le a vakolat - közölte a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium a Facebook-oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK