2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kevesebbet költünk élelmiszerre, többet tartós fogyasztási cikkekre – Komoly hangsúlyeltolódás a kereskedelemben

Zsiga Ferenc  |  2020. 02. 10., 08:42

A megye településein realizálódó helyi adók egyes adónemei csak egyik fokmérői annak, amit immár a KSH adataiból is kiolvasható: az élelmiszereket tekintetve átlag alatti, az iparcikket nézve átlag feletti a kereskedelem bevétele 2019-ben, komoly hangsúlyeltolódás van a tartós fogyasztási cikkek javára. A növekedést részben az emelkedő jövedelmekkel, családtámogatásokkal magyarázzák, a csökkenés fő indokaként azt hozzák fel, hogy fogy, így kevesebbet fogyaszt a lakosság.

Amint az adatokból kiviláglik, a tartós fogyasztási cikkek forgalmában némi hangsúlyeltolódás történt az elmúlt pár évben, különösen tavaly: élre került a bútor és a lakásfelszerelés, valamint az építőanyag.

A kiskereskedelem tavalyi teljesítményét bemutató KSH-adattok szerint nem egyforma ütemben nőtt az elmúlt évben a kiskereskedelmi forgalom.

MÍG AZ ÉLELMISZEREK TEKINTETÉBEN ÁTLAG ALATTI, AZ IPARCIKKEK TEKINTETÉBEN ÁTLAG FELETTI BŐVÜLÉS VOLT.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az ok egyszerű: hiába van több jövedelme valakinek, annál többet már nem fog élelmiszerre költeni, mint tette korábban. A tartós fogyasztási cikkek forgalmában ugyanakkor némi hangsúlyeltolódás történt,

ÉLRE KERÜLT A BÚTOR ÉS A LAKÁSFELSZERELÉS, VALAMINT AZ ÉPÍTŐANYAG.

Forrás: T-Seramik


A Központi Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott gyorstájékoztatója szerint tavaly decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 6,7, naptárhatástól megtisztítva pedig 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A NEM ÉLELMISZER-KISKERESKEDELEMBEN 9,2 SZÁZALÉKKAL EMELKEDTEK AZ ELADÁSOK, ÉS NŐTT A FORGALOM AZ IPARCIKK JELLEGŰ VEGYES ÜZLETEKBEN IS, 13,1 SZÁZALÉKKAL.

A forgalombővülés a lakásfelújításhoz köthető termékek esetén részben betudható a családtámogatási rendszer átalakításának, a jóval bőkezűbb juttatásoknak.

Vámos György szerint a 2013 óta folyamatosan - átlag 6 százalékkal - bővülő kiskereskedelmi forgalom idén sem fog alábbhagyni, 5 százalék körüli szint várható, ami a 8-10 százalékos béremelkedés mellett reális.

NEGATÍV HATÁSÚ AZ ÁLTALÁNOS KISKERESKEDELMI BŐVÜLÉSRE ELSŐSORBAN A MUNKAERŐHIÁNY, ILLETVE AZ ÉLELMISZERIPARI TERMÉKEK ESETÉBEN A SERTÉSPESTIS LEHET,

és kérdés, hogy a koronavírus világméretű terjedésének milyen belpiaci hatásai lehetnek a jövőben – mondta a főtitkár.

Helyi adat nyilatkozatra való hajlandóság híján nem áll rendelkezésünkre, de az egyik kiskőrösi székhelyű, elektronikai, háztartási cikkeket forgalmazó cég vezetője szerint náluk a bővülés 2017 óta érzékelhető.

A tavalyi forgalom kiugró mértékben, 20 százalékkal emelkedett. Ez a lakosság körében valószínűleg még magasabb, mert a különböző, csomagküldő szolgálatokkal kijuttatott, külföldről érkező termékek forgalomnövekedésére szinte senkinek nincs rálátása.

Ugyanakkor a kedvező hitelek is serkentőleg hatnak a tartós fogyasztási cikkek bővülésére, ami ha mértékszerű marad, nem jár majd eladósodással, ezzel együtt a fogyasztás visszaesésével.

Vámos György szerint a

NAGY CÉGEK FORGALOMBŐVÜLÉSE AZONBAN MÉG ÍGY IS ELÉRTE A BELFÖLDI PIACON AZ ÉVI 10 SZÁZALÉKOT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN.

Mivel a növekedés kényszere ezeket a cégeket is hajtja, így ők elsősorban a szomszédos országok piacain próbálják termékeiket értékesíteni az ottani kiskereskedéseknek.

A lakberendezők a legnagyobb megrendelők

A lakberendezőket összefogó szakmai szervezet is egyértelműen tapasztalja, hogy rendkívüli módon megugrott a kereslet a lakberendezéssel kapcsolatos termékek és szolgáltatások iránt.

Forrás: lakbermagazin.hu


Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke úgy látja, hogy az elmúlt két évben jelentős fellendülés volt ebben az ágazatban. Mint mondta, a szakma iránt is nagyobb a kereslet, aki ma felújít, az már képzett lakberendezőhöz fordul, nem próbálkozik házilagos megoldásokkal.

Márpedig a legnagyobb vásárlók a lakberendezők köréből kerülnek ki, és ez csapódik le a kiskereskedések forgalomnövekedésében is.

Ács Erzsébet szerint a nagy fellendülés betudható annak, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a hosszabb távra, illetve az alkalmilag kiadott lakások száma, márpedig manapság már nem elég egy tisztasági festés, a piacra kerülő lakások csak abban az esetben kelnek el jó áron, ha előtte komoly felújításon estek át.

A FOGYASZTÁS MEGUGRÁSÁT MUTATJA AZ IS, HOGY AZ UTÓBBI IDŐBEN RENDKÍVÜLI MÓDON MEGNŐTT A SZÁLLÍTÁSI HATÁRIDŐ,

vagyis a lakberendezési tárgyakat forgalmazó kiskereskedések – a gyári kapacitások elégtelensége miatt – csak hosszú várakozás után tudják kielégíteni a megnövekedett keresletet –  mondta Ács Erzsébet a LOSZ elnöke.

Forrás: KSH, privatbankar.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK