2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lakomacra készül a Kalocsai Horvát Önkormányzat – Február 5-én, szombaton, Meszesen tartják

Lakomacra készül a Kalocsai Horvát Önkormányzat – Február 5-én, szombaton, Meszesen tartják
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 29., 17:20

A Kalocsai Horvát Önkormányzat február 5- én, szombaton Lakomacot tart Meszesen. A bál a sztárvendég Gyurity István, horvát nemzetiségű színművész műsorával kezdődik, a programról Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke tájékoztatta portálunkat.

A kalocsai Horvát Önkormányzat az első prélót (fonót) az őszi választások után tartotta, de a város zsúfolt hétvégi programjai miatt akkor nem volt egyszerű szabad időpontot találni. Az összes hétvége foglalt volt, ezért azt a bátyai hagyományt elevenítettünk fel, amely szerint a Hamvazószerda előtti csütörtökön „Lakomac”-ot, azaz torkos csütörtököt tartottak. Ilyenkor a falu fiataljai egymáshoz jártak torkoskodni. Ezért kapta rendezvényünk a Lakomac nevet, amit máig őrzünk. Ám ezt a szép, immár bállal egybekötött népi szokást a nagyobb részvétel érdekében is szombaton tarjuk. Már az első alkalom megmutatta, hogy jó úton járunk: nagy volt az érdeklődés, a szomszédos települések mellett távolabbi településekről, például Garáról, Hercegszántóról is eljöttek, akik bátyai, dusnoki rácnak, illetve horvát nemzetiségűnek vallják magukat. Immár hagyomány, hogy a már említetteken kívül meghívót küldünk például a Duna menti rácoknak: ercsieknek, érdieknek, százhalombattaiaknak is.” A helyi Horvát Önkormányzat elnöke hangsúlyozta:

Az idei Lakomacot Kalocsa-Meszesen, a Kék-Duna Vendéglőben február 5-én tartják, a vendégeket 18 órától fogadjuk. Az est 19 órakor Gyurity István horvát színművész, a Pécsi Horvát Színház tagjának egyórás műsorával kezdődik.


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018A horvát nemzetiségűek körében különösen népszerű színművész több társulatban szerepel, legfőképp zenés darabokban, operettekben látható, és mint az emlékezetes, Gyurity István régebben a kalocsai társulatnak is a színművésze volt.”


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018


Ivó Mária felhívta a figyelmet, hogy az idei Lakomacrajanuár 31-ig várják a jelentkezéseket telefonon, vagy a Horvát Önkormányzat Kalocsa közösségi médiás oldalán. Továbbá személyesen nála, Markó Mónika elnökhelyettesnél, valamint Mácsai Róbert Mátyásné képviselőnél is lehet jelentkezni a vidámsággal teli estre.


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK