2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Lakomacra készül a Kalocsai Horvát Önkormányzat – Február 5-én, szombaton, Meszesen tartják

Lakomacra készül a Kalocsai Horvát Önkormányzat – Február 5-én, szombaton, Meszesen tartják
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 29., 17:20

A Kalocsai Horvát Önkormányzat február 5- én, szombaton Lakomacot tart Meszesen. A bál a sztárvendég Gyurity István, horvát nemzetiségű színművész műsorával kezdődik, a programról Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke tájékoztatta portálunkat.

A kalocsai Horvát Önkormányzat az első prélót (fonót) az őszi választások után tartotta, de a város zsúfolt hétvégi programjai miatt akkor nem volt egyszerű szabad időpontot találni. Az összes hétvége foglalt volt, ezért azt a bátyai hagyományt elevenítettünk fel, amely szerint a Hamvazószerda előtti csütörtökön „Lakomac”-ot, azaz torkos csütörtököt tartottak. Ilyenkor a falu fiataljai egymáshoz jártak torkoskodni. Ezért kapta rendezvényünk a Lakomac nevet, amit máig őrzünk. Ám ezt a szép, immár bállal egybekötött népi szokást a nagyobb részvétel érdekében is szombaton tarjuk. Már az első alkalom megmutatta, hogy jó úton járunk: nagy volt az érdeklődés, a szomszédos települések mellett távolabbi településekről, például Garáról, Hercegszántóról is eljöttek, akik bátyai, dusnoki rácnak, illetve horvát nemzetiségűnek vallják magukat. Immár hagyomány, hogy a már említetteken kívül meghívót küldünk például a Duna menti rácoknak: ercsieknek, érdieknek, százhalombattaiaknak is.” A helyi Horvát Önkormányzat elnöke hangsúlyozta:

Az idei Lakomacot Kalocsa-Meszesen, a Kék-Duna Vendéglőben február 5-én tartják, a vendégeket 18 órától fogadjuk. Az est 19 órakor Gyurity István horvát színművész, a Pécsi Horvát Színház tagjának egyórás műsorával kezdődik.


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018A horvát nemzetiségűek körében különösen népszerű színművész több társulatban szerepel, legfőképp zenés darabokban, operettekben látható, és mint az emlékezetes, Gyurity István régebben a kalocsai társulatnak is a színművésze volt.”


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018


Ivó Mária felhívta a figyelmet, hogy az idei Lakomacrajanuár 31-ig várják a jelentkezéseket telefonon, vagy a Horvát Önkormányzat Kalocsa közösségi médiás oldalán. Továbbá személyesen nála, Markó Mónika elnökhelyettesnél, valamint Mácsai Róbert Mátyásné képviselőnél is lehet jelentkezni a vidámsággal teli estre.


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK