2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Lakomacra készül a Kalocsai Horvát Önkormányzat – Február 5-én, szombaton, Meszesen tartják

Lakomacra készül a Kalocsai Horvát Önkormányzat – Február 5-én, szombaton, Meszesen tartják
Zsiga Ferenc  |  2022. 01. 29., 17:20

A Kalocsai Horvát Önkormányzat február 5- én, szombaton Lakomacot tart Meszesen. A bál a sztárvendég Gyurity István, horvát nemzetiségű színművész műsorával kezdődik, a programról Ivó Mária, a Horvát Önkormányzat elnöke tájékoztatta portálunkat.

A kalocsai Horvát Önkormányzat az első prélót (fonót) az őszi választások után tartotta, de a város zsúfolt hétvégi programjai miatt akkor nem volt egyszerű szabad időpontot találni. Az összes hétvége foglalt volt, ezért azt a bátyai hagyományt elevenítettünk fel, amely szerint a Hamvazószerda előtti csütörtökön „Lakomac”-ot, azaz torkos csütörtököt tartottak. Ilyenkor a falu fiataljai egymáshoz jártak torkoskodni. Ezért kapta rendezvényünk a Lakomac nevet, amit máig őrzünk. Ám ezt a szép, immár bállal egybekötött népi szokást a nagyobb részvétel érdekében is szombaton tarjuk. Már az első alkalom megmutatta, hogy jó úton járunk: nagy volt az érdeklődés, a szomszédos települések mellett távolabbi településekről, például Garáról, Hercegszántóról is eljöttek, akik bátyai, dusnoki rácnak, illetve horvát nemzetiségűnek vallják magukat. Immár hagyomány, hogy a már említetteken kívül meghívót küldünk például a Duna menti rácoknak: ercsieknek, érdieknek, százhalombattaiaknak is.” A helyi Horvát Önkormányzat elnöke hangsúlyozta:

Az idei Lakomacot Kalocsa-Meszesen, a Kék-Duna Vendéglőben február 5-én tartják, a vendégeket 18 órától fogadjuk. Az est 19 órakor Gyurity István horvát színművész, a Pécsi Horvát Színház tagjának egyórás műsorával kezdődik.


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018A horvát nemzetiségűek körében különösen népszerű színművész több társulatban szerepel, legfőképp zenés darabokban, operettekben látható, és mint az emlékezetes, Gyurity István régebben a kalocsai társulatnak is a színművésze volt.”


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018


Ivó Mária felhívta a figyelmet, hogy az idei Lakomacrajanuár 31-ig várják a jelentkezéseket telefonon, vagy a Horvát Önkormányzat Kalocsa közösségi médiás oldalán. Továbbá személyesen nála, Markó Mónika elnökhelyettesnél, valamint Mácsai Róbert Mátyásné képviselőnél is lehet jelentkezni a vidámsággal teli estre.


Forrás: Hodován Péter - Bátyaiak prélója 2018

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés