2024. 05. 23. csütörtök
Dezső
: 387 Ft   : 357 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Lányok Napja Kalocsán a Dózsa középiskolában - A jövő hölgy műszaki szakembereit, mérnökeit látták vendégül?

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 28., 21:39

A műszaki végzettséget nyújtó egyetemek, főiskolák és középiskolák Európa - és országszerte április 26-án tartották a Lányok Napját. A kizárólag hölgyeknek szóló nap egyfajta pályaorientációs kezdeményezés, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai foglalkozások előnyeiről, ezzel is bővítve látókörüket, a munka világáról alkotott képüket. Az elnevezésből ítélve kicsit diszkriminatív, ingyenes, interaktív bemutatókon Kalocsán felső tagozatos lányok vettek részt. Számukra a városban egyedül műszaki szakképzést folytató Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben szerveztek előadással, bemutatókkal egybekötött szakmaismertető programokat.

A Dózsa könyvtárában a Kertvárosi- és a Belvárosi Általános Iskolából érkező felső tagozatos diákokat elsőként Páncsicsné Balla Renáta, a Dózsa tanárnője köszöntötte. A tanárnő tréfásan megjegyezte: „Egy lány minden olyat meg tud csinálni, mint egy fiú, csak jobban.” Ez a felütés gyakorlatilag annak a téves szemléletnek az elutasításáról szólt, hogy léteznek „fiús és lányos szakmák”, a műszaki szakterület nem lányoknak való. Ugyanakkor a való életben kitűnő női mérnökök, informatikusok, műszaki szakemberek, műszaki tanárok sora bizonyítja, hogy a nők ezen a területen is megállják a helyüket.

Fekete Antal, az intézmény igazgatója arra kapacitálta a diáklányokat: éljenek mindazzal a lehetőséggel, amelyet az iskola annak érdekében tár eléjük, hogy bepillantást nyerjenek az itt folyó műszaki képzésbe. Amennyiben mindez felkelti érdeklődésüket, elnyeri tetszésüket, életük fontos elhatározásánál, a továbbtanulás eldöntésénél ne feledkezzenek meg arról, hogy mindezt a Dózsában is elsajátíthatják, vagy a magasabb műszaki végzettség megszerzését itt is elkezdhetik megalapozni.

A Dózsa az élményszerű tapasztalatszerzés érdekében ezúttal is megnyitotta a Mócsy János utcai gyakorlati képző helyét, tanműhelyét, ahol a diáklányok egyebek mellett a CNC- berendezéstől a 3D nyomtatón, a legújabb 3D mérőgépen át, a hegesztő szimulátorig ismerkedhettek a műszaki szakmák szépségével és kihívásaival. Minderről az egyes helyszíneken szelfiket is készítettek.

Azt egyelőre nem tudni, a Dózsa programján kikben sikerült elültetni a műszaki pálya iránti vonzódást, de tény, hogy bizonyítottan semmi nem indokolja a lányok távolmaradását ezektől a szép, egy lány esetében különösen menő szakmáktól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 12:57
A kerek évforduló alkalmából rendezett pénteki ünnepséghez – három vendég fotókör meghívásával – fotóklubok találkozója is kapcsolódott. Köszöntőt mondott Simon Zoltán alpolgármester és Péjó Zoltán klubelnök. A Művelődési Ház folyosóin berendezett kiállítást Lakatos György fagottművész nyitotta meg.
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK