2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Lányok Napja Kalocsán a Dózsa középiskolában - A jövő hölgy műszaki szakembereit, mérnökeit látták vendégül?

Zsiga Ferenc  |  2018. 04. 28., 21:39

A műszaki végzettséget nyújtó egyetemek, főiskolák és középiskolák Európa - és országszerte április 26-án tartották a Lányok Napját. A kizárólag hölgyeknek szóló nap egyfajta pályaorientációs kezdeményezés, hogy informálja a lányokat a műszaki, technológiai, mérnöki és informatikai foglalkozások előnyeiről, ezzel is bővítve látókörüket, a munka világáról alkotott képüket. Az elnevezésből ítélve kicsit diszkriminatív, ingyenes, interaktív bemutatókon Kalocsán felső tagozatos lányok vettek részt. Számukra a városban egyedül műszaki szakképzést folytató Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézményben szerveztek előadással, bemutatókkal egybekötött szakmaismertető programokat.

A Dózsa könyvtárában a Kertvárosi- és a Belvárosi Általános Iskolából érkező felső tagozatos diákokat elsőként Páncsicsné Balla Renáta, a Dózsa tanárnője köszöntötte. A tanárnő tréfásan megjegyezte: „Egy lány minden olyat meg tud csinálni, mint egy fiú, csak jobban.” Ez a felütés gyakorlatilag annak a téves szemléletnek az elutasításáról szólt, hogy léteznek „fiús és lányos szakmák”, a műszaki szakterület nem lányoknak való. Ugyanakkor a való életben kitűnő női mérnökök, informatikusok, műszaki szakemberek, műszaki tanárok sora bizonyítja, hogy a nők ezen a területen is megállják a helyüket.

Fekete Antal, az intézmény igazgatója arra kapacitálta a diáklányokat: éljenek mindazzal a lehetőséggel, amelyet az iskola annak érdekében tár eléjük, hogy bepillantást nyerjenek az itt folyó műszaki képzésbe. Amennyiben mindez felkelti érdeklődésüket, elnyeri tetszésüket, életük fontos elhatározásánál, a továbbtanulás eldöntésénél ne feledkezzenek meg arról, hogy mindezt a Dózsában is elsajátíthatják, vagy a magasabb műszaki végzettség megszerzését itt is elkezdhetik megalapozni.

A Dózsa az élményszerű tapasztalatszerzés érdekében ezúttal is megnyitotta a Mócsy János utcai gyakorlati képző helyét, tanműhelyét, ahol a diáklányok egyebek mellett a CNC- berendezéstől a 3D nyomtatón, a legújabb 3D mérőgépen át, a hegesztő szimulátorig ismerkedhettek a műszaki szakmák szépségével és kihívásaival. Minderről az egyes helyszíneken szelfiket is készítettek.

Azt egyelőre nem tudni, a Dózsa programján kikben sikerült elültetni a műszaki pálya iránti vonzódást, de tény, hogy bizonyítottan semmi nem indokolja a lányok távolmaradását ezektől a szép, egy lány esetében különösen menő szakmáktól.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK