2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 359 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Látványosan szép felületet ad a trentói porfírkő - Végleges helyén a Szentháromság szobor, megkezdődött a tér burkolása

Látványosan szép felületet ad a trentói porfírkő - Végleges helyén a Szentháromság szobor, megkezdődött a tér burkolása
Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 28., 14:19

Végleges helyén, a hívő emberek számára teljes pompájában hirdeti Isten dicsőségét, nyújt látványosságot a város főterén július 17-én, 18-án felállított Szentháromság szobor. A július 22-én kezdődő héten az érseki kastély főbejáratával szemben az első néhány tíz négyzetméter trentói porfírkő lerakásával megkezdődött és folyamatosan halad a tér burkolása. A munkát végző szakemberek számos másik, köztük barokk teret kimagasló színvonalon burkoltak, az ő szaktudásuk is hozzájárul ahhoz, hogy az eddig kalodákban lévő kő összefüggő területen látványosan szép felületet ad.

A munkálatokról szólva Vörös Márta, a főegyházmegye főépítésze portálunknak elmondta: a cél az, hogy a tér burkolásával idén eljussanak az utakig, azaz aSzent István király útig, illetve az óvoda előtti útig, ha az idő is engedi. A Szentháromság szobor után a háborús emlékmű és a többi szobor is a végleges helyére kerül.

Mint beszámoltunk róla, július 17-étől több napon át tartó, látványos, daru segítségével végzett faragottkő elemek összeállításával, végleges helyére került a rekonstrukció alatt álló Szentháromság tér meghatározó alkotása, egyben névadója, az újra faragott Szentháromság szobor. A régi Szentháromság szobor dicsfényét és szentlélek galambját felújították, így az alkotás csúcsát az díszíti.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Ugyan a tér Látogató Központ, volt Hotel Kalocsa felőli részén még folynak az alépítményi munkák,

AZ ÉRSEKI KASTÉLY FŐBEJÁRATÁNÁL A JÚLIUS 22-ÉN KEZDŐDŐ HÉTEN MEGKEZDŐDÖTT A TÉR BURKOLATÁNAK LERAKÁSA.

Vörös Márta megerősítette, a burkolat az úgynevezett CKT betonra kerül, amely egy vízáteresztő szűrőbeton réteg. Alatta nagyon komoly vastagságú, több rétegű és több frakciójú zúzalék kő van annak érdekében, hogy ez a terület nagy teherbírású legyen. Erre került, kerül az a kalodákban lévő porfírkő, amelyet az egykori zsinata révén is híres olaszországi Trentóban vásárolt az érsekség.

Hozzátette,

A TRENTÓI POrFÍRKŐ BURKOLAT A TÉR EGÉSZÉRE KITERJED,

azaz a katolikus óvoda, a nagyszeminárium, hotel, illetve a múzeum,a kastély kerítése által határolt területre.
Ahol járda épül, azt a barokkhoz szépen igazodó, sárga színű téglából készült szegély keretezi.

ENNEK CÉLJA, HOGY A BAROKK ÉPÜLETEK ÁLTAL MEGHATÁROZOTT KORABELI TÉRSZERKEZET MADÁRTÁVLATBÓL IS KIRAJZOLÓDJON.

A főépítész szerint az épületekben, látványosságokban gazdag téren a burkolat kevésbé lesz rajzos. Egyfelől azért, mert korábban sem volt ilyen, másfelől, mert nagyon nagy felületet fed le a korabeli főszékesegyház alaprajza, amit szintén be kell mutatni. Továbbá a téren lévő látványosságokhoz képest kicsi az a burkolt felület, amibe „bravúr”vihető.

A munkálatokról szólva Vörös Márta kifejtette, miután az irányokat meghatározták és a burkoláshoz szükséges trasszcement is megérkezett, a munka a tér kastély előtti részén kezdődött.
Mivel a tér burkolatánál a visszafogottság kell, hogy domináljon,

A TRENTÓI PORFÍRT ÚGYNEVEZETT SOROS KŐKÉNT RAKJÁK LE A SZAKEMBEREK, AKIK KORÁBBAN SZÁMOS MÁSIK, KÖZTÜK BAROKK TERET KIMAGASLÓ SZÍNVONALON BURKOLTAK.


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Azt a helyszínen tapasztaltuk, hogy az ő tudásuk is hozzájárul ahhoz, hogy

AZ EDDIG KALODÁKBAN LÉVŐ KŐ ÖSSZEFÜGGŐ TERÜLETEN LÁTVÁNYOSAN SZÉP FELÜLETET AD.

Vörös Márta főépítész kijelentette:

A cél az, hogy a tér burkolásával idén eljussunk az utakig, tehát a Szent István király útig, illetve az óvoda előtti útig. Ebből adódik, hogy addig, elletve már korábban a háborús emlékmű és a szobrok is a végleges helyükre kerülnek."


Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés