2022. 05. 21. szombat
Konstantin
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Madarassal ismerkedett, a községben ülésezett a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés

Zsiga Ferenc  |  2022. 05. 02., 07:10

Évtizedes hagyomány már, hogy a megyei közgyűlések üléseit Bács-Kiskun megye különböző településeire szervezi az önkormányzat, hisz ilyenkor tudnak a közgyűlési tagok megismerkedni a különböző régiókkal, valamint a vendéglátó településsel. A Megyei Közgyűlés soron következő ülését, április 29-én pénteken tartotta Madarason. A bizottsági ülések után a közgyűlés tagjai egy perces néma főhajtással megemlékeztek a tavaly elhunyt Rausch Sándor közgyűlési alelnökről a madarasi temetőben, sírjára a megemlékezés virágait közösen helyezték el. Egy másik szomorú momentuma is volt a Közgyűlésnek, előző nap hunyt el Dr. Svébis Mihály, a Megyei Kórház főigazgatója, akinek emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek.

A Művelődési Házban megtartott rendezvényen előterjesztések, tájékoztatók szerepeltek a napirenden, ahol a közgyűlés tagjainak Balla Csaba, Madaras polgármestere mutatta be a települést és a kiváló helyi termékeket. Madaras és környéke Méhész Egyesület mézeit, Tóka-Juhász Hajnalka levendulás finomságait, valamint a Mándity hús hentes termékeit is megkóstolhatták a vendégek, akik a madarasi önkormányzat által termelt őrölt paprikát kapták ajándékba.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöketájékoztatta a közgyűlést a két testületi ülés közötti ügyekről, majd beszámolt a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról. Előterjesztésében kérte a 2022. évi költségvetési önkormányzati rendelet és a közbeszerzési szabályzat módosítását, amit a Közgyűlés egyhangúan megszavazott.

Az Országgyűlés 2021. január 1-től a megyei önkormányzatok feladatkörébe utalta a falu-, és tanyagondnoki képzés szervezését. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat döntésével több megye együttműködésében is felvállalta ezt a feladatot, mivel a falu-, és tanyagondnokok felelősségteljes munkájára megyénkben kiemelten nagy szükség van. Az első képzés után már sikeres vizsgát is tettek a tanya- és falugondnokok.

Ezt követően fogadta el egyhangúan Dr. Bajmócyné Dr. Balázs Tímea megyei jegyző beszámolóját a Közgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal 2021. évi tevékenységéről.

A napirendek folytatásaként Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezetőjének előterjesztését, beszámolóját tárgyalta meg a közgyűlés. Az ügynökség fő feladatai közé tartozik az uniós pályázatok koordinálása, lebonyolítása.

A 2021. évben a tervezett 136 terület- és településfejlesztési program (TOP) helyett 146 pályázatot zártak le sikeresen, több mint 16 milliárd forint értékben.

A Magyar Falu Programban szintén ilyen sikeres évet tudhat maga mögött az önkormányzati cég.

A tervezett 45 helyett 77 pályázatot tudtak sikerre vinni, több mint 1000 millió forint értékben, amely tovább gazdagítja Bács-Kiskun településeit.

Gaál József, aBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2021. évi tevékenységéről számolt be. Feladataik között kiemelt fontossággal bír a megye gazdaságának fejlődéséhez szükséges feltételek biztosítása, a vállalkozások naprakész tájékoztatása. A tavalyi év a járvány a kamarai tevékenységekre is rányomta a bélyegét, de ezek ellenére is sikerekről számolhatott be az elnök.
A megyében hiánypótló kiadványként elkészült egy pályaorientáció füzet, az Ágazati Kalauz.

Tavaly 77 rendezvényt szervezett a kamara, mintegy 4000 fő részvételével, melynek fele online formában zajlott. Továbbra is működtetik a Kiváló Bácskai Termék tanúsító védjegyüket, melyet az elmúlt évben is több tucat bácskai termék nyert el.

]


A közgyűlés tagjai ezt követően Gáspár Ferenc megyei elnök előadásában. tájékoztatót hallgattak meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának elmúlt évi tevékenységéről. A feladatokat hét körzetközpontban és az igazgatóságon látják el, ahol 12 fő dolgozik referensi és adminisztratív munkakörben. A falugazdász hálózat jelenleg 56 főt foglal magába.

2021. január elsején lépett életbe az új, őstermelők családi gazdaságáról szóló törvény. Kivezetésre került az őstermelői kártya és helyébe lépett az őstermelői nyilvántartás. Szolgáltatásaik között szerepel a talaj laboratóriumi vizsgálat, illetve a tápanyag gazdálkodási terv elkészítése is. Meghatározó feladata a kamarának, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsen a gazdálkodókkal annak érdekében, hogy minél több információt el tudjanak juttatni számukra.

Mészáros Márta a Kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója, muzeológus és múzeumpedagógus tartott tájékoztatót a kiskunok történetéről és az újkori kiskun kapitányokról. Bemutatkoztak a Közgyűlés tagjai előtt a jelenlegi és az emeritus kiskun kapitányok.

Dr. Demeter András és Szabadi István közgyűlési tagok az április 3-i választásokon a parlamentbe jutottak, így a tagságukról összeférhetetlenség miatt lemondtak, pótlásukra a jelölőszervezeteknek 30 napja van.

A Közgyűlés a hagyományoknak megfelelően faültetéssel zárult. Madaras egyik szépen gondozott közterére egy hársfa került elültetésre, ezt követően pedig egy nagyon ízletes birkapörköltre invitálták a házigazdák a Közgyűlés tagjait.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>
2022. 05. 19., 18:03
Nem maradunk idén fecskék nélkül: a kalocsai városházán már javában csinosítják, építgetik a fészkeiket. Fészkenként, évente 4-5 utód várható, de CSOK-ot - talán kellő jövedelem híján - nem igényelnek. Nézzék meg rövid videónkon, hogyan csinálják! Még >>>
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés