2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Bezártak az éttermek, csak kiszállítás van – A város éttermeinek nélkülözhetetlen szerepe van az ellátásban

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 28., 16:12

Amikor szerdán valamennyi kalocsai éttermet megkérdeztünk, milyen nyitva tartás mellett működnek, milyen tapasztalataik vannak, a vendégek mennyire ragaszkodnak a beülős fogyasztáshoz, a városban egyetlen étterem, a Kék Duna Vendéglő tulajdonos vezetője nyilatkozott úgy: a koronavírus járvány miatt már egy hete bezártunk, csak kiszállítás van. Egy szűkített étlapot is összeállítottunk, amelyről bárki rendelhet, kiszállítással. A legtöbb étterem akkor még 15 óráig nyitva tartott, de jellemzően csak azt szolgálták ki, aki 14.30-ig érkezett. Csütörtökön és pénteken még valamennyi étterem két vagy egyfogásos menü kiszállítását vállalta, de egy részük azzal a megszorítással: a kiszállítást éthordóban nem, csak egyszer használatos csomagolásban vállalják, fizetni a helyszínen, számla ellenében lehet. Mától valamennyi étterem, pizzéria zárva van, csak kiszállítás lehetséges.

Szávai Zsoltot, a Kék Duna vendéglő tulajdonos vezetőjét és munkatársait március 25-én, szerdán éppen akkor kaptuk lencsevégre, amikor a belső festések után az étterem rész több száz négyzetméteres padozatának tisztítását, fertőtlenítését végezték, magyarul keményen sikáltak.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Szávai Zsolt, az idén a megye Év Étterme díjat elnyerő Kék Duna Vendéglő vezetője arról számolt be: ugyan nehéz döntés volt két hete, de meghoztuk. Nem vártuk meg, hogy a koronavírus járvány miatt a vendégkörünket a javasolt, nálunk a nagy terek miatt biztosítható, egymástól 1,5 méteres távolság tartása ellenére veszélynek tegyük ki.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Feleségemmel közösen ügy döntöttünk, maradunk a menü kiszállítás mellett, és ugyancsak kiszállítással, egy szűkített étlappal állunk a hozzánk bizalommal forduló vendégek rendelkezésére.

A városban elsőként, egy ideig egyedüliként meghozott, a közösségi oldalunkon közzétett döntés miatt valójában nem tudom, az éttermet látogatók körében milyen szintre esett volna vissza a forgalmunk. Annyit azért elmondhatok, a kiszállított menü mennyisége emelkedett, tehát a már a bezáráskor is meglévő, csak kiszállítást kérő vendégeink száma a korábban beülős törzsvendégeink ragaszkodása miatt megugrott.

Ahogy a közösségi médiában is írtuk, nehéz döntés volt, hiszen amikor meghoztuk, még azok a szabályok voltak életben, hogy a rendezvényeknél 100 fő alatti létszámot kell tartani.

Most is hangsúlyozom:

Döntésünket etikai megfontolásból, dolgozóink, családtagjaik, vendégeink érdekében hoztuk. Úgy gondoljuk, ebben a helyzetben az egyetlen felelős magatartás az, ha minimálisra korlátozzuk a vírus terjedését. Az éttermi kiszolgálás leállásával felszabadult időt arra használtuk, használjuk, hogy dolgozóinkkal együtt minden olyan munkát elvégzünk, például festés, fertőtlenítés, ami egy ekkora étterem esetén egyébként is minden évben többször is kötelező feladatunk. Természetesen abban bízunk, hogy vendégkörünk kiszállítással is kitart mellettünk, és talán már májusban – de majd meglátjuk - megnyithatjuk az ajtókat és a teraszunkat a beülő vendégeink előtt is”- mondta Szávai Zsolt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


Csikós Gábor, a Judit vendéglő tulajdonos vezetője elmondta: a pénteken hozott kormányrendelet számukra nem hozott újat, mert már egy hete csak kiszállítást vállalnak. Aki személyesen vitte el az ételt, az is a biztonsági előírások megtartása mellett tehette. Mint mondta, az étterem a megnövekedő igények növekedését is teljesíteni tudja. Most valamennyi vendéglős „azért imádkozik” hogy a személyzet körében ne merüljön fel akár csak a koronavírus fertőzés gyanúja, mert akkor a kötelező, a közösség egészére vonatkozó kéthetes karantén egy új, várhatóan nagyon nehéz helyzetet hozna.

Természetesen a működés folyamatossága és zavartalansága érdekében minden higiéniai és biztonsági intézkedést megteszünk. Mások mellett például több kézfertőtlenítőt helyezünk ki, azok gyakoribb használata miatt, de fokozottabban fertőtlenítjük a mosdókat, korlátokat, kilincseket, ajtókat,és gyakran szellőztetünk”- mondta Csikós Gábor.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A többi étteremben – Diófa Vendéglő, Grande Chico, Il Primo, Juca néni csárdája, Kalocsai Csajdakert Étterem, Kalocsai Halászcsárda – szinte ugyan ezeket a mondatokat hallottuk, ezekkel a rendszabályokkal találkoztunk. A városban pizza készítéssel és kiszállítással foglalkozók is a kiszállítás mellett döntöttek.

Jákob Zsolt, a Kalocsai Csajdakert Étterem tulajdonos vezetője ma arról tájékoztatta portálunkat: a pénteken hozott Kormányrendelet, mától érvényes változásait természetesen még nem követik le az egyes éttermek honlapjai, de még a holehetek.hu oldal sem, így megrendelés előtt érdemes az adott étteremnél telefonon érdeklődni. Mint elhangzott, biztosan valamennyi helyen felveszik a telefont és készségesen tájékoztatást adnakmondta Jákob Zsolt, majd hozzátette:

nálunk szombat lévén egyébként sincs menükiszállítás, de azt el tudom mondani, hogy még nincs 9 óra, de a sokadik sültes tálra kaptunk megrendelést, amit természetesen a kért időpontban, a vendég egyéni igényeihez igazodva kiszállítunk.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK