2022. 05. 25. szerda
Orbán
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Meggyűrűzték a kisgólyákat a kalocsai és környékbeli fészkekben – Idén gyengébb a gólyafióka állományszám

Meggyűrűzték a kisgólyákat a kalocsai és környékbeli fészkekben – Idén gyengébb a gólyafióka állományszám
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 21., 08:32

Kalocsán június 14-én zajlott, majd további hét környező településen, például Hajóson, Kecelen és Homokmégyen folytatódott a Gólya Road Show, amelynek keretében a szakemberek a beazonosítás érdekében fémgyűrűvel látták el a fehér gólyák fiókáit. A felkeresett három kalocsai fehér gólya fészekben összesen öt kismadarat találtak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, ami gyenge állományszámra utal, ugyanis egy fészekaljban általában két-három fióka nevelkedik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezte, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatásával megvalósuló Gólya Road Show országos gólyafészek felmérő, illetve gólyagyűrűző esemény Kalocsán és környékén idén 10. alkalommal került megrendezésre.

Agócs Péter, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője arról számolt be:

Az őszi, téli időszakban, amikor a vándormadaraink elmennek, leellenőrizzük, és karbantartjuk a fészkeiket. Itt legfőképp az áramszolgáltató segítségét kérjük, hiszen a fészkek többsége villanyoszlopokon található. Emellett a vizes élőhelyeket is szemmel tartjuk, hiszen ezek a táplálkozási helyek, és ezen területek emiatt is védelem alatt állnak.”- mondta a szakember.


Mint megtudtuk, a természetőrök Kalocsán először a 48-as házak XI. utcájában található fészeknél kezdték a gyűrűzést. A gólyamama láthatóan türelmesen fogadta a hívatlan látogatót. Agócs Péter óvatosan, egy kosárban hozta le a két kisgólyát. A fehér gólyák fiókái minden évben június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, melynek köszönhetően egész életükben - távcsöves leolvasással - azonosíthatóak lesznek, akár itthon, akár vonulás közben.

Most szerencséje volt az egyik kisgólyának, ugyanis megszabadították a lábára tekeredett madzagtól, ami el is szoríthatta volna a végtagját.

Valószínűleg egy uborkakötöző csavarodott az egyik lábára, amit a gólyák egy ággal összefogva, még tavasszal, a fészekigazításkor hozhattak magukkal. Most még időben letudtuk vágni a zsinórt, de rosszabbul is járhatott volna a fióka, ha az a csőrére, vagy a nyakára tekeredik.”–számolt be az esetről Agócs Péter.


Mint tapasztaltuk, a levágott zsinór után már gond nélkül felkerülhettek az alumínium gyűrűk a kisgólya lábaira, majd feljegyezték az azonosító számokat is. Ez a pontos adminisztráció és a nyomkövetés miatt fontos.

A fiókákat ezt követően visszaszállították a lakóhelyükre, a villanyoszlop tetejére. A gólyaszülők távolról figyelték a fészek körüli eseményeket, mígnem egymásra találtak a család tagjai.
Kalocsán ezen kívül még két fészket látogattak meg a gyűrűzők, és sajnos az egyikben nem találtak kicsiket, míg a másikban három kapott azonosítót. 

Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 16:21
Az elkövető a könyökével megütötte a nő száját, leverte a szemüvegét, valamint betörte telefonjának a kijelzőjét. Még >>>
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés