2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Meggyűrűzték a kisgólyákat a kalocsai és környékbeli fészkekben – Idén gyengébb a gólyafióka állományszám

Meggyűrűzték a kisgólyákat a kalocsai és környékbeli fészkekben – Idén gyengébb a gólyafióka állományszám
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 21., 08:32

Kalocsán június 14-én zajlott, majd további hét környező településen, például Hajóson, Kecelen és Homokmégyen folytatódott a Gólya Road Show, amelynek keretében a szakemberek a beazonosítás érdekében fémgyűrűvel látták el a fehér gólyák fiókáit. A felkeresett három kalocsai fehér gólya fészekben összesen öt kismadarat találtak a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai, ami gyenge állományszámra utal, ugyanis egy fészekaljban általában két-három fióka nevelkedik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szervezte, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület támogatásával megvalósuló Gólya Road Show országos gólyafészek felmérő, illetve gólyagyűrűző esemény Kalocsán és környékén idén 10. alkalommal került megrendezésre.

Agócs Péter, a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője arról számolt be:

Az őszi, téli időszakban, amikor a vándormadaraink elmennek, leellenőrizzük, és karbantartjuk a fészkeiket. Itt legfőképp az áramszolgáltató segítségét kérjük, hiszen a fészkek többsége villanyoszlopokon található. Emellett a vizes élőhelyeket is szemmel tartjuk, hiszen ezek a táplálkozási helyek, és ezen területek emiatt is védelem alatt állnak.”- mondta a szakember.


Mint megtudtuk, a természetőrök Kalocsán először a 48-as házak XI. utcájában található fészeknél kezdték a gyűrűzést. A gólyamama láthatóan türelmesen fogadta a hívatlan látogatót. Agócs Péter óvatosan, egy kosárban hozta le a két kisgólyát. A fehér gólyák fiókái minden évben június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, melynek köszönhetően egész életükben - távcsöves leolvasással - azonosíthatóak lesznek, akár itthon, akár vonulás közben.

Most szerencséje volt az egyik kisgólyának, ugyanis megszabadították a lábára tekeredett madzagtól, ami el is szoríthatta volna a végtagját.

Valószínűleg egy uborkakötöző csavarodott az egyik lábára, amit a gólyák egy ággal összefogva, még tavasszal, a fészekigazításkor hozhattak magukkal. Most még időben letudtuk vágni a zsinórt, de rosszabbul is járhatott volna a fióka, ha az a csőrére, vagy a nyakára tekeredik.”–számolt be az esetről Agócs Péter.


Mint tapasztaltuk, a levágott zsinór után már gond nélkül felkerülhettek az alumínium gyűrűk a kisgólya lábaira, majd feljegyezték az azonosító számokat is. Ez a pontos adminisztráció és a nyomkövetés miatt fontos.

A fiókákat ezt követően visszaszállították a lakóhelyükre, a villanyoszlop tetejére. A gólyaszülők távolról figyelték a fészek körüli eseményeket, mígnem egymásra találtak a család tagjai.
Kalocsán ezen kívül még két fészket látogattak meg a gyűrűzők, és sajnos az egyikben nem találtak kicsiket, míg a másikban három kapott azonosítót. 

Forrás: Kalocsa TV

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK