2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdte az iskolaőrök toborzását a rendőrség – Bács-Kiskunban 27 állhat munkába szeptembertől

Megkezdte az iskolaőrök toborzását a rendőrség – Bács-Kiskunban 27 állhat munkába szeptembertől
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 21., 07:23

Az iskolaőrök – fegyverhasználati jog nélkül – kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személyek, akik a Rendőrség területi szervével, a Megyei - Budapesti Rendőr-főkapitánysággal állnak munkaviszonyban. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. Bács-Kiskun megyében 17 iskolaőr általános iskolában, vagy ahogy a jogszabály fogalmaz, köznevelési intézményben, 10 iskolaőr pedig szakképző iskolában, azaz szakgimnáziumban, szakközépiskolában és kollégiumban, új elnevezéssel a technikumokban teljesít majd szolgálatot. A hagyományos gimnáziumokban egyelőre nem lesznek iskolaőrök.

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály szerint az iskolaőrök feladatai közé tartozik, hogy a tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megszakítsák, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzzék.

BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 17 ISKOLAŐR ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN, VAGY AHOGY A JOGSZABÁLY FOGALMAZ, KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN, 10 ISKOLAŐR PEDIG SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN, AZAZ SZAKGIMNÁZIUMBAN, SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN ÉS KOLLÉGIUMBAN, ÚJ ELNEVEZÉSSEL A TECHNIKUMOKBAN TELJESÍT MAJD SZOLGÁLATOT.

Amint arról korábbi cikkünkben írtunk, a kalocsai járásban három iskolaőr áll munkába: egy a kalocsai Belvárosi Általános Iskolában, egy a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában és Kollégiumában, egy a Miskei Tóth Menyhért Általános Iskolában.

A toborzásra történő felhívás és az állományba vétel feltételei a rendőrség honlapján, a police. hu –n olvashatók.

Mint írják, 2020. szeptember 01-jétől az ország erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti iskolaőr az intézmény rendjének fenntartását.

A RENDŐRSÉG MUNKAVÁLLALÓI ÁLLOMÁNYÁBAN TELEPHELYENKÉNT EGY FŐ LÁTJA EL SZOLGÁLATÁT.

Iskolaőr az a büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár lehet,

  • aki megfelel a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 24/A. alcímében meghatározott, a munkaviszony létesítésére vonatkozó különös feltételeknek;
  • nem áll a rendvédelmi szerv hivatásos állománya tagjának foglalkoztatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.


A FENTI FELTÉTELEK MELLETT A JELENTKEZŐNEK MEG KELL FELELNIE AZ ISKOLAŐRÖKRŐL SZÓLÓ BM RENDELETBEN ELŐÍRT EGÉSZSÉGÜGYI, PSZICHOLÓGIAI ÉS FIZIKAI ERŐNLÉTI ALKALMASSÁGI FELTÉTELEKNEK.

Az iskolaőrök a munkába állásukat követően elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, amely az alábbi képzési modulokból áll:

  • pedagógiai és gyermekpszichológiai modul,
  • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul, valamint
  • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.


Az egyes képzési modulokat modulzáró vizsgák, valamint az iskolaőr képzést iskolaőr vizsga zárja le. Az iskolaőr vizsgára való jelentkezés feltétele a képzés valamennyi modulján való részvétel, továbbá valamennyi modulzáró vizsga sikeres teljesítése.

A JELENTKEZÉST ELEKTRONIKUS ÚTON A TERÜLETI RENDŐRI SZERVEK E-MAIL CÍMÉRE, VAGY POSTAI ÚTON AZ EGYES TERÜLETI SZERVEK HUMÁNIGAZGATÁSI SZOLGÁLATA RÉSZÉRE KELL MEGKÜLDENI (AMELYEK A JELENTKEZÉSI EGYSÉGCSOMAGBAN MEGTALÁLHATÓAK), VAGY SZEMÉLYESEN BÁRMELY RENDŐRI SZERVNÉL LEHET LEADNI.

Az intézmények nevét és címét az alábbi linken letölthető táblázat tartalmazza.

A jelentkezési lap és annak mellékletei ebben a csatolmányban találhatóak.

A kiképzést annak érdekében, hogy az iskolaőrök szeptemberben felkészülten tudják elkezdeni a munkát, augusztusban – várhatóan már a hónap első hetében el is kezdik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK