2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megkezdte az iskolaőrök toborzását a rendőrség – Bács-Kiskunban 27 állhat munkába szeptembertől

Megkezdte az iskolaőrök toborzását a rendőrség – Bács-Kiskunban 27 állhat munkába szeptembertől
Zsiga Ferenc  |  2020. 07. 21., 07:23

Az iskolaőrök – fegyverhasználati jog nélkül – kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott közfeladatot ellátó személyek, akik a Rendőrség területi szervével, a Megyei - Budapesti Rendőr-főkapitánysággal állnak munkaviszonyban. Az iskolaőr biztosítja, hogy a kijelölt oktatási-nevelési intézmény pedagógusai, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottai feladataikat zavartalanul elláthassák. Bács-Kiskun megyében 17 iskolaőr általános iskolában, vagy ahogy a jogszabály fogalmaz, köznevelési intézményben, 10 iskolaőr pedig szakképző iskolában, azaz szakgimnáziumban, szakközépiskolában és kollégiumban, új elnevezéssel a technikumokban teljesít majd szolgálatot. A hagyományos gimnáziumokban egyelőre nem lesznek iskolaőrök.

Az Országgyűlés által elfogadott jogszabály szerint az iskolaőrök feladatai közé tartozik, hogy a tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megszakítsák, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzzék.

BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN 17 ISKOLAŐR ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN, VAGY AHOGY A JOGSZABÁLY FOGALMAZ, KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYBEN, 10 ISKOLAŐR PEDIG SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN, AZAZ SZAKGIMNÁZIUMBAN, SZAKKÖZÉPISKOLÁBAN ÉS KOLLÉGIUMBAN, ÚJ ELNEVEZÉSSEL A TECHNIKUMOKBAN TELJESÍT MAJD SZOLGÁLATOT.

Amint arról korábbi cikkünkben írtunk, a kalocsai járásban három iskolaőr áll munkába: egy a kalocsai Belvárosi Általános Iskolában, egy a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziumában, Szakközépiskolájában és Kollégiumában, egy a Miskei Tóth Menyhért Általános Iskolában.

A toborzásra történő felhívás és az állományba vétel feltételei a rendőrség honlapján, a police. hu –n olvashatók.

Mint írják, 2020. szeptember 01-jétől az ország erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti iskolaőr az intézmény rendjének fenntartását.

A RENDŐRSÉG MUNKAVÁLLALÓI ÁLLOMÁNYÁBAN TELEPHELYENKÉNT EGY FŐ LÁTJA EL SZOLGÁLATÁT.

Iskolaőr az a büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár lehet,

  • aki megfelel a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 24/A. alcímében meghatározott, a munkaviszony létesítésére vonatkozó különös feltételeknek;
  • nem áll a rendvédelmi szerv hivatásos állománya tagjának foglalkoztatását kizáró foglalkozástól eltiltás hatálya alatt.


A FENTI FELTÉTELEK MELLETT A JELENTKEZŐNEK MEG KELL FELELNIE AZ ISKOLAŐRÖKRŐL SZÓLÓ BM RENDELETBEN ELŐÍRT EGÉSZSÉGÜGYI, PSZICHOLÓGIAI ÉS FIZIKAI ERŐNLÉTI ALKALMASSÁGI FELTÉTELEKNEK.

Az iskolaőrök a munkába állásukat követően elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt, amely az alábbi képzési modulokból áll:

  • pedagógiai és gyermekpszichológiai modul,
  • bűnmegelőzési és konfliktuskezelési modul, valamint
  • rendvédelmi felkészítés és gyakorlat modul.


Az egyes képzési modulokat modulzáró vizsgák, valamint az iskolaőr képzést iskolaőr vizsga zárja le. Az iskolaőr vizsgára való jelentkezés feltétele a képzés valamennyi modulján való részvétel, továbbá valamennyi modulzáró vizsga sikeres teljesítése.

A JELENTKEZÉST ELEKTRONIKUS ÚTON A TERÜLETI RENDŐRI SZERVEK E-MAIL CÍMÉRE, VAGY POSTAI ÚTON AZ EGYES TERÜLETI SZERVEK HUMÁNIGAZGATÁSI SZOLGÁLATA RÉSZÉRE KELL MEGKÜLDENI (AMELYEK A JELENTKEZÉSI EGYSÉGCSOMAGBAN MEGTALÁLHATÓAK), VAGY SZEMÉLYESEN BÁRMELY RENDŐRI SZERVNÉL LEHET LEADNI.

Az intézmények nevét és címét az alábbi linken letölthető táblázat tartalmazza.

A jelentkezési lap és annak mellékletei ebben a csatolmányban találhatóak.

A kiképzést annak érdekében, hogy az iskolaőrök szeptemberben felkészülten tudják elkezdeni a munkát, augusztusban – várhatóan már a hónap első hetében el is kezdik.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK