2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megszületett az „ezerlábú” kalocsai Octopus Egyesület

Megszületett az „ezerlábú” kalocsai Octopus Egyesület
2020. 11. 18., 14:59

Bár furán cseng a neve, Kalocsa legújabb civil szervezete mind a nyolc képzeletbeli karját a köz érdekében terjeszti ki, kiváltképpen azért, hogy a fiatalság számára egy élhetőbb, szerethetőbb, vagányabb hellyé tegye a várost – amint ennek száz százalékban a COVID-19 helyzet is teret nyit. Ezt tűzte zászlajára a városunk ismert, és közmegbecsülésnek örvendő személyeit alapító tagjai és segítői között tudó szervezet.

A szervezet ötletgazdái Bagó István, a kalocsai Szent Kereszt Kórház addiktológusa, illetve Zsáki Viktor sokak által ismert helyi vállalkozó, pénzügyi szakember. Bár szakterületeik távolabb sem eshetnének az alapító tagoknak, egy vitathatatlan metszéspontja van világnézetüknek: a szó legpozitívabb értelmében vett lokálpatriotizmus (mentesen minden politikai színezetű felhangtól, amelyek ezt a kifejezést városunkban talán a kelleténél kellemetlenebb csengésűvé tették). Ők nem „magányos harcosként”, hanem a térségi kéklámpás szervezeteiből (mentő, rendőség), a helyi mainstream és „gerillamédia” területén tapasztalatokkal rendelkező, illetve más alkotó emberekből alkotta csapattal kiegészülve igyekeznek sikerre vinni az Octopus működését.

A hetekben hivatalosan is bejegyezett egyesület célja nem „egynek lenni a sok közül”, hanem példát mutatni azzal, hogy egy valóban a civilek érdekében született és működésbe lépő egység mi mindent tehet szűkebb környezetéért, azon belül is azokért, akik talán a legkevésbé vannak „kiszolgálva” helyi viszonylatban.

Ezért fogalmazta meg mottóját „kreatív életjobbításként” az egyesület, amely elsősorban a helyi tizen-, és huszonévesekre koncentrálva szeretne akciókat, programok, rendezvényeket, kezdeményezeseket (napjainkban ezeket kizárólag online platformokra koncentrálva) életre hívni. A cél, hogy olyan elfoglaltságot, szórakozási lehetőséget, esetleg problémamegoldó, vagy megelőző fórumot teremtsen az említett célcsoportnak, ami – reményeink szerint – a javukra válik és testi, szellemi, érzelmi gazdagodásukhoz hozzájárulhat.

Nem lehet elégszer nyomatékosítani, hogy az Octopus karjait kizárólag politikai pártoktól és politikai ambícióktól vezérelt civil egységektől mentes erők mozgatják, akik mindössze „jót akarnak”. Hihetetlenül hangzik ez 2020-ban, de már most írásba adják, hogy belőlük soha nem lesz jelölőszervezet, sem jobb, bal, közép, vagy összefogott oldalon álláspontot foglaló szervezet. A kizárólagos cél: Kalocsáért tenni, helyi és környékbeli lelkes támogatók segítségével, s ezért nyilvánvalóan együttműködni a szükséges szervezetekkel, intézményekkel, cégekkel, magánszemélyekkel.

Bár az Octopus hivatalos online felületei (weboldal, közösségi médiafelületek) egyelőre készülnek, illetve „csökkentett módban” indultak el, hiszen a közegészségügyi helyzet nem könnyíti meg a tagok szervező- és kivitelező munkájának az előrehaladását, az egyesület hamarosan bejelenti első saját megmozdulását. Ezzel kapcsolatban egyelőre „nem lőnének le poént előre”, annyit azonban már most el lehet róla mondani, hogy a sokat emlegetett fiatal korosztályt szeretné megszólítani, mégpedig olyan alkotó tevékenységre, ami az utókor számára is értékes „korlenyomatot” szülhet. Részletek tehát hamarosan, csakúgy, mint az Octopus Egyesület feltöltés alatt álló Facebook-profiloldalán és hamarosan induló weboldalán.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK