2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Megszületett az „ezerlábú” kalocsai Octopus Egyesület

Megszületett az „ezerlábú” kalocsai Octopus Egyesület
2020. 11. 18., 14:59

Bár furán cseng a neve, Kalocsa legújabb civil szervezete mind a nyolc képzeletbeli karját a köz érdekében terjeszti ki, kiváltképpen azért, hogy a fiatalság számára egy élhetőbb, szerethetőbb, vagányabb hellyé tegye a várost – amint ennek száz százalékban a COVID-19 helyzet is teret nyit. Ezt tűzte zászlajára a városunk ismert, és közmegbecsülésnek örvendő személyeit alapító tagjai és segítői között tudó szervezet.

A szervezet ötletgazdái Bagó István, a kalocsai Szent Kereszt Kórház addiktológusa, illetve Zsáki Viktor sokak által ismert helyi vállalkozó, pénzügyi szakember. Bár szakterületeik távolabb sem eshetnének az alapító tagoknak, egy vitathatatlan metszéspontja van világnézetüknek: a szó legpozitívabb értelmében vett lokálpatriotizmus (mentesen minden politikai színezetű felhangtól, amelyek ezt a kifejezést városunkban talán a kelleténél kellemetlenebb csengésűvé tették). Ők nem „magányos harcosként”, hanem a térségi kéklámpás szervezeteiből (mentő, rendőség), a helyi mainstream és „gerillamédia” területén tapasztalatokkal rendelkező, illetve más alkotó emberekből alkotta csapattal kiegészülve igyekeznek sikerre vinni az Octopus működését.

A hetekben hivatalosan is bejegyezett egyesület célja nem „egynek lenni a sok közül”, hanem példát mutatni azzal, hogy egy valóban a civilek érdekében született és működésbe lépő egység mi mindent tehet szűkebb környezetéért, azon belül is azokért, akik talán a legkevésbé vannak „kiszolgálva” helyi viszonylatban.

Ezért fogalmazta meg mottóját „kreatív életjobbításként” az egyesület, amely elsősorban a helyi tizen-, és huszonévesekre koncentrálva szeretne akciókat, programok, rendezvényeket, kezdeményezeseket (napjainkban ezeket kizárólag online platformokra koncentrálva) életre hívni. A cél, hogy olyan elfoglaltságot, szórakozási lehetőséget, esetleg problémamegoldó, vagy megelőző fórumot teremtsen az említett célcsoportnak, ami – reményeink szerint – a javukra válik és testi, szellemi, érzelmi gazdagodásukhoz hozzájárulhat.

Nem lehet elégszer nyomatékosítani, hogy az Octopus karjait kizárólag politikai pártoktól és politikai ambícióktól vezérelt civil egységektől mentes erők mozgatják, akik mindössze „jót akarnak”. Hihetetlenül hangzik ez 2020-ban, de már most írásba adják, hogy belőlük soha nem lesz jelölőszervezet, sem jobb, bal, közép, vagy összefogott oldalon álláspontot foglaló szervezet. A kizárólagos cél: Kalocsáért tenni, helyi és környékbeli lelkes támogatók segítségével, s ezért nyilvánvalóan együttműködni a szükséges szervezetekkel, intézményekkel, cégekkel, magánszemélyekkel.

Bár az Octopus hivatalos online felületei (weboldal, közösségi médiafelületek) egyelőre készülnek, illetve „csökkentett módban” indultak el, hiszen a közegészségügyi helyzet nem könnyíti meg a tagok szervező- és kivitelező munkájának az előrehaladását, az egyesület hamarosan bejelenti első saját megmozdulását. Ezzel kapcsolatban egyelőre „nem lőnének le poént előre”, annyit azonban már most el lehet róla mondani, hogy a sokat emlegetett fiatal korosztályt szeretné megszólítani, mégpedig olyan alkotó tevékenységre, ami az utókor számára is értékes „korlenyomatot” szülhet. Részletek tehát hamarosan, csakúgy, mint az Octopus Egyesület feltöltés alatt álló Facebook-profiloldalán és hamarosan induló weboldalán.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK