2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megszűnnek a hétvégi fogorvosi magánrendelések – Hét közben nem változnak a rendelési idők

Megszűnnek a hétvégi fogorvosi magánrendelések – Hét közben nem változnak a rendelési idők
Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 23., 08:00

Amint arról korábban beszámoltunk, a fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a koronavírus-járvány miatt elrendelt különleges jogrend idején lejárnak. A folytatásról a rendkívüli helyzetben dr. Filvig Gézának kell dönteni. A polgármester a fogorvosi ellátás zavartalansága érdekében tárgyalásokba kezdett az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló hét fogorvossal. A várossal szerződött fogorvosok nem zárkóznak el a folytatástól, hét közben a rendelést változatlan formában fenntartják, de hangsúlyozzák: a hétvégi fogorvosi ellátás az olyan járási székhely városokban, mint például Kalocsa, nem kötelező önkormányzati feladat, ilyen kötelezettsége csak a megyeszékhely-, illetve a megyei jogú városoknak van.

Erre és a megváltozott körülményekre tekintettel az eddig önként vállalt hétvégi fogorvosi ellátást a kalocsai fogorvosok nem vállalják. Az indokolásukban az is elhangzott, 20 betegből jó, ha egy kalocsai. Az orvosok eddig önkéntesen, a hétvégéket, ünnepnapokat egymás között elosztva, saját költségükön tartották nyitva rendelőiket, miközben

A KÖZELI VÁROSOK KÖZÜL PÉLDÁUL KECELEN, KISKŐRÖSÖN, SOLTVADKERTEN, SOLTON, DE MÉG A DUNA JOBB PARTJÁN LÉVŐ PAKSON SEM MŰKÖDTETIK HÉTVÉGÉN A FOGORVOSI MAGÁNPRAXISOKAT.

Dr. Filvig Géza korábban arról számolt be portálunknak, az orvosok az egyeztetések során összegezték a hétvégi ügyelettel kapcsolatos észrevételeiket.

Mint mondta,

AZ ÁLTALÁNOS TAPASZTALAT SZERINT KEVESEN VESZIK IGÉNYBE A HÉTVÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁST, ÉS AZOK KÖZÜL IS CSAK MINDEN TIZEDIK (Dr.SIPOS KATALIN SZERINT MINDEN HUSZADIK) KALOCSAI, A PÁCIENSEK FŐLEG A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEKRŐL ÉRKEZNEK.

A fogorvosok részéről az a bejelentés hangzott el: hétvégén nem kívánják működtetni a magánpraxisukat – mondta a polgármester.

Filvig Géza kifejtette, mivel a hétvégi fogorvosi ügyelet fenntartása csak a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban tartozik az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé, a fogorvosok részéről gyakorlatilag nincs jogi akadálya annak, hogy az önként vállalt hétvégi magánpraxis működtetést a továbbiakban befejezzék.

A kialakult helyzetről városunk egyik közismert fogorvosát, dr. Sipos Katalint is megkérdeztük, aki elmondta: talán az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé tartozó háziorvosi és gyermekháziorvosi ügyeletből kiindulva használják többen a „hétvégi ügyeletet” a fogorvosok esetében is. Ez azonban megtévesztő szóhasználat, hiszen ha kötelező ügyeletről beszélünk, azt valaki finanszírozza, de a város fogorvosai esetében nem ez történik. Mivel Kalocsa nem megyei jogú város, illetve nem megyeszékhely, ilyen jellegű kötelező feladata nincs az önkormányzatnak, következésképp a fogorvosoknak sem. Más kérdés, hogy a hét kalocsai, az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló fogorvos eddig önként, egymás között a hétvégéket, ünnepnapokat elosztva, ezeken a napokon 9-12 óra között önként működtette a magánpraxisát. Ezt ha a betegig igénybe vette, fizetett érte.

Ám a koronavírus-járvány itt is közbeszólt, a korlátozások miatt a 65 év feletti fogorvosok a magánpraxisuk hétvégi működtetéséből kiestek. Így a városban hétvégére maradt négy fogorvos, akik viszont – figyelemmel arra, hogy a fogorvosi munka fizikailag is megterhelő – a megnövekedett gyakoriság miatt már nem képesek még hétvégén is működtetni a praxist, majd hétfőn újra munkába állni - mondta dr. Sipos Katalin.


Természetesen gazdaságossági kérdéseket is felvetődnek, hiszen a rendelőt fűteni, világtani, az asszisztenst fizetni kell, miközben zömében nem kalocsai, hanem például dunavecsei, hajósi, bajai, solti, a környező településekről érkeznek betegek, jellemzően azok sem akut fogászati problémával.” Jó, ha minden 20. páciens kalocsai, holott a város önkormányzattal szerződött fogorvosai korábban elsősorban az ő érdekükben vállalták a praxis hétvégi működtetését is”

- mutatott rá a fogorvos.

Hozzáfűzte: nem a fogorvosi az egyetlen ellátás, ami hétvégén és ünnepnapokon nem működik Kalocsán, hiszen például nincs szemészeti, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati szakrendelés, de még egy sor másik ellátás sem. Dr. Sipos Katalin szerint minden tájékoztatást megadnak majd azoknak, akik esetleg mégis hétvégén szorulnának fogorvosi ellátásra. A rendelő bejáratán valamennyi kollégája feltünteti majd, hogy például Baján, Kecskeméten, vagy a közelben máshol milyen számon, illetve címen érhető el fogorvos.

Összegezve tehát:a fogorvosi magánpraxisok hét közben változatlan formában fogadják a betegeket, de január 1-től az esetleges hétvégi akut ellátást távolabbi településeken vehetjük majd igénybe.
Fotó forrása: 3100.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei