2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megszűnnek a hétvégi fogorvosi magánrendelések – Hét közben nem változnak a rendelési idők

Megszűnnek a hétvégi fogorvosi magánrendelések – Hét közben nem változnak a rendelési idők
Zsiga Ferenc  |  2020. 11. 23., 08:00

Amint arról korábban beszámoltunk, a fogorvosok ötéves szerződés alapján végzik a fogorvosi ellátást városunkban, mely szerződések a koronavírus-járvány miatt elrendelt különleges jogrend idején lejárnak. A folytatásról a rendkívüli helyzetben dr. Filvig Gézának kell dönteni. A polgármester a fogorvosi ellátás zavartalansága érdekében tárgyalásokba kezdett az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló hét fogorvossal. A várossal szerződött fogorvosok nem zárkóznak el a folytatástól, hét közben a rendelést változatlan formában fenntartják, de hangsúlyozzák: a hétvégi fogorvosi ellátás az olyan járási székhely városokban, mint például Kalocsa, nem kötelező önkormányzati feladat, ilyen kötelezettsége csak a megyeszékhely-, illetve a megyei jogú városoknak van.

Erre és a megváltozott körülményekre tekintettel az eddig önként vállalt hétvégi fogorvosi ellátást a kalocsai fogorvosok nem vállalják. Az indokolásukban az is elhangzott, 20 betegből jó, ha egy kalocsai. Az orvosok eddig önkéntesen, a hétvégéket, ünnepnapokat egymás között elosztva, saját költségükön tartották nyitva rendelőiket, miközben

A KÖZELI VÁROSOK KÖZÜL PÉLDÁUL KECELEN, KISKŐRÖSÖN, SOLTVADKERTEN, SOLTON, DE MÉG A DUNA JOBB PARTJÁN LÉVŐ PAKSON SEM MŰKÖDTETIK HÉTVÉGÉN A FOGORVOSI MAGÁNPRAXISOKAT.

Dr. Filvig Géza korábban arról számolt be portálunknak, az orvosok az egyeztetések során összegezték a hétvégi ügyelettel kapcsolatos észrevételeiket.

Mint mondta,

AZ ÁLTALÁNOS TAPASZTALAT SZERINT KEVESEN VESZIK IGÉNYBE A HÉTVÉGI ÜGYELETI ELLÁTÁST, ÉS AZOK KÖZÜL IS CSAK MINDEN TIZEDIK (Dr.SIPOS KATALIN SZERINT MINDEN HUSZADIK) KALOCSAI, A PÁCIENSEK FŐLEG A KÖRNYEZŐ TELEPÜLÉSEKRŐL ÉRKEZNEK.

A fogorvosok részéről az a bejelentés hangzott el: hétvégén nem kívánják működtetni a magánpraxisukat – mondta a polgármester.

Filvig Géza kifejtette, mivel a hétvégi fogorvosi ügyelet fenntartása csak a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban tartozik az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé, a fogorvosok részéről gyakorlatilag nincs jogi akadálya annak, hogy az önként vállalt hétvégi magánpraxis működtetést a továbbiakban befejezzék.

A kialakult helyzetről városunk egyik közismert fogorvosát, dr. Sipos Katalint is megkérdeztük, aki elmondta: talán az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatai közé tartozó háziorvosi és gyermekháziorvosi ügyeletből kiindulva használják többen a „hétvégi ügyeletet” a fogorvosok esetében is. Ez azonban megtévesztő szóhasználat, hiszen ha kötelező ügyeletről beszélünk, azt valaki finanszírozza, de a város fogorvosai esetében nem ez történik. Mivel Kalocsa nem megyei jogú város, illetve nem megyeszékhely, ilyen jellegű kötelező feladata nincs az önkormányzatnak, következésképp a fogorvosoknak sem. Más kérdés, hogy a hét kalocsai, az önkormányzattal szerződéses jogviszonyban álló fogorvos eddig önként, egymás között a hétvégéket, ünnepnapokat elosztva, ezeken a napokon 9-12 óra között önként működtette a magánpraxisát. Ezt ha a betegig igénybe vette, fizetett érte.

Ám a koronavírus-járvány itt is közbeszólt, a korlátozások miatt a 65 év feletti fogorvosok a magánpraxisuk hétvégi működtetéséből kiestek. Így a városban hétvégére maradt négy fogorvos, akik viszont – figyelemmel arra, hogy a fogorvosi munka fizikailag is megterhelő – a megnövekedett gyakoriság miatt már nem képesek még hétvégén is működtetni a praxist, majd hétfőn újra munkába állni - mondta dr. Sipos Katalin.


Természetesen gazdaságossági kérdéseket is felvetődnek, hiszen a rendelőt fűteni, világtani, az asszisztenst fizetni kell, miközben zömében nem kalocsai, hanem például dunavecsei, hajósi, bajai, solti, a környező településekről érkeznek betegek, jellemzően azok sem akut fogászati problémával.” Jó, ha minden 20. páciens kalocsai, holott a város önkormányzattal szerződött fogorvosai korábban elsősorban az ő érdekükben vállalták a praxis hétvégi működtetését is”

- mutatott rá a fogorvos.

Hozzáfűzte: nem a fogorvosi az egyetlen ellátás, ami hétvégén és ünnepnapokon nem működik Kalocsán, hiszen például nincs szemészeti, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati szakrendelés, de még egy sor másik ellátás sem. Dr. Sipos Katalin szerint minden tájékoztatást megadnak majd azoknak, akik esetleg mégis hétvégén szorulnának fogorvosi ellátásra. A rendelő bejáratán valamennyi kollégája feltünteti majd, hogy például Baján, Kecskeméten, vagy a közelben máshol milyen számon, illetve címen érhető el fogorvos.

Összegezve tehát:a fogorvosi magánpraxisok hét közben változatlan formában fogadják a betegeket, de január 1-től az esetleges hétvégi akut ellátást távolabbi településeken vehetjük majd igénybe.
Fotó forrása: 3100.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK