2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megye Bora 2021: a Hungarikum Liget Borkatedrálisában derül ki, melyek lesznek a legjobbak

Megye Bora 2021: a Hungarikum Liget Borkatedrálisában derül ki, melyek lesznek a legjobbak
Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 28., 14:17

A mai napon, június 28-án, hétfőn Lakiteleken a Hungarikum Ligetben lát napvilágot a Tisza Étteremben rendezett verseny eredménye: jelesül, hogy melyek a legjobb borok 2021-ben Bács-Kiskun Megyében. A Magyar Borok Katedrálisánál alkalmasabb hely aligha van erre a rendezvényre.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szívügyének tekinti a megyei borok és pálinkák elismertségét. Ezért 2021-ben ismét két versenyt is szervez, melyek keretében szakértői zsűri közreműködésével megmérettetik megyénk legjobb borait majd egy héttel később a legjobb pálinkáit.

A versenyek a szabályzatokban meghatározott szigorú keretek között zajlanak majd." Idén összesen 18 borászat 31 tételt nevezett a versenyre: a Kunsági borvidék 12 nedűt, a Hajós-Bajai borvidék pedig 19 bort.

A tavalyi év győztes borai voltak:

Bács-Kiskun Megye Fehérbora 2020

1. Koch Borászat - Frisch Cserszegi Fűszeres - 2019 – Borota
2. Frittmann Borászat - Kunsági Irsai Olivér - 2019 – Soltvadkert
3. Csanádi Szőlőbirtok - Chardonnay - 2019 – Császártöltés

Bács-Kiskun Megye Rozébora 2020
1. Szentpéteri Koch Borászat - Néró rosé - 2019 – Kiskőrös
2. Vass Borászat - Cabernet Sauvignon rozé - 2019 – Kiskőrös
3. Polyák Borászat - Merlot rozé  - 2019 – Kunszállás

Bács-Kiskun Megye Vörösbora 2020

1. Eifert Borház - Cabernet Franc - 2018 – Soltvadkert
2. Döbrögecz Szőlőbirtok - Cabernet Sauvignon - Merlot cuvée - 2019 - Akasztó
3. Umenhoffer Pince - Kincsem cuvée - 2018 – Hajós

A 2019. évtől külön elismerésben részesülhet a megyei borászok közül egy, aki az elmúlt években szakmaiságával, értékteremtésével olyan minőséget ért el, hogy érdemes a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza címre.

Az idei megmérettetés alkalmával térségünk legkiválóbb borait és borászait egy elismert szakemberekből álló bizottság zsűrizi majd:
Dora Tóth Imre, területi képviselő, Bortársaság: Minden egy pohár egri bikavérrel kezdődött...A gyöngyösi főiskolán bortechnológus szakon végzett, jelenleg a kecskeméti Bortársaság területi képviselőjeként adja tovább tapasztalatait és eközben is sokat kóstol, bővíti szakmai tudását.

Járvás Mónika, regionális titkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa: A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Duna Borrégiójának regionális titkára. Borbírálóként rendszeresen részt vesz a borversenyekre nevezett tételek minősítésében. Szakmai munkáját nagyban támogatják a saját gazdaságában szerzett szőlőtermesztési tapasztalatai.

Szabó Attila, igazgató, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ: A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének vezetőjeként szoros munkakapcsolata van a szőlőtermesztő és borkészítő gazdálkodókkal. Szakigazgatási feladatait tanácsadással és tudományos publikációkkal egészíti ki.

Taschner Kurt István, főborász, Taschner Borászat és Pezsgőház: A Taschner Borház főborászaként közel 20 éve vezeti a családi hagyományokra épülő szőlőbirtokot és pincészetet. A gazdaság szőlész-borász szakmérnöki munkáját hatékonyan támogatja a soproni közösségi bormarketing és a borturizmus szervezésével.

Urbán Péter, főborász, Bodri Pincészet: Főborászként vezeti a Bodri Pincészet szakmai munkáját, ahol a szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya öröklődik a családban. Jelenleg is három generáció dolgozik együtt a birtokon, ahol kitüntető díjak sorával elismert, egyedi minőségű borokat készítenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>
2021. 12. 03., 11:10
Vasárnap este a színházban lesz az ismert színészek nevével fémjelzett előadás, amelyre a színész a KIK közösségi médiás oldalán invitálja a közönséget. Még >>>
2021. 12. 03., 10:45
Januártól a magánszemélyek kezdeményezhetik, hogy az állami nyilvántartásokban tárolt adataik változása esetén értesítést kapjanak azok a közművek és cégek, amelyekkel szerződésük van. Még >>>
2021. 12. 03., 10:22
Íme a harmadik feladvány, játékra fel! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés