2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mi legyen a hiteltörlesztési moratóriummal érintett hitelünkkel? –Küszöbön a munka törvénykönyvétől eltérő munkabeosztás

Mi legyen a hiteltörlesztési moratóriummal érintett hitelünkkel? –Küszöbön a munka törvénykönyvétől eltérő munkabeosztás
Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 23., 08:25

Megjelent a kormányrendelet, amelyben a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére a Kormány törlesztési moratóriumot rendelt el a meglévő lakossági, továbbá a kis és közepes vállalkozásoknak biztosított hitelekre, kölcsönökre az év végéig. A Kormány 47/2020. (III. 18.) "A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről" című rendelete egy sor munkajogi, és a nem lakás célú bérleti szerződésekkel kapcsolatos kérdéssel is foglalkozik. A rendelet értelmében március 19-től december 31-ig az adósnak nem kell tőkét, kamatot és díjakat fizetni. A moratórium automatikusan lép életbe, az ügyfélnek nem kell kérnie, viszont aki törleszteni akar, annak külön kell kérvényezni. Az esetleges előnyökről, hátrányokról, az egész ágazatokat érintő kedvezményekről, intézkedésekről az egyik bankfiók vezetője tájékoztatta portálunkat.

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő bankfiók-vezető szerint összességében megéri fizetni annak, aki tud, mert ha lejár a moratórium, a kölcsönt és a felhalmozott kamatokat úgyis vissza kell majd fizetni.

Fizessek, ha tudok, vagy ne a moratórium ideje alatt?

A szakember hangsúlyozta: a kamatok az év végéig azoknak is tovább ketyegnek, akiknek jelenleg például már csak pár hónapjuk van vissza abból, hogy a hitelt a pénzintézet kiegyenlítettnek tekintse.

A BANKOK SINCSENEK KÖNNYŰ HELYZETBEN, MERT A KORÁBBAN BIZTOS FIZETŐNEK, ALACSONY KOCKÁZATÚNAK TARTOTT ÜGYFELEK IS TÖMEGÉVEL VÁLHATNAK FIZETÉSKÉPTELENNÉ.

A kormányrendeletből kiderül, csütörtöktől valamennyi lakossági ügyfélre automatikusan vonatkozik a moratórium, azaz a fizetési halasztás. Aki mégis törleszteni akar, annak külön kérvényeznie kell – mondta a közgazdász.

Milyen kedvezményeket kaptak a gazdaság szereplői?

A szakember hozzátette: a rendelet azokkal a gazdasági szereplőkkel is foglalkozik, amelyeket különösen érzékenyen érintenek a koronavírus járvány miatti korlátozások. Ezért

A TURISZTIKAI, VENDÉGLÁTÓIPARI, SZÓRAKOZTATÓIPARI, SZERENCSEJÁTÉK, FILMIPARI, ELŐADÓMŰVÉSZ, RENDEZVÉNYSZERVEZŐ ÉS A SPORTSZOLGÁLTATÁST NYÚJTÓ ÁGAZATOKBAN JÚNIUS 30-IG NEM LEHET FELMONDANI A NEM LAKÁSCÉLÚ HELYISÉGEK BÉRLETI SZERZŐDÉSÉT. AMÍG A VESZÉLYHELYZET FENNÁLL, EMELNI SEM LEHET A BÉRLETI DÍJON, AKKOR SEM, HA EZT A SZERZŐDÉS LEHETŐVÉ TENNÉ.

A bankfiókvezető szerint laikus körökben egyelőre értelmezési probléma van abban a kérdésben: a hivatalosan kihirdetett, az országgyűlés által meghosszabbítható veszélyhelyzetet kell-e szorosan veszélyhelyzeten érteni, vagy a koronavírus-járvány elmúltáig terjedő időszakot, ugyanis a jogszabály több helyen úgy fogalmaz, „a veszélyhelyzet időtartama alatt”.

Az ügyfelek körében, de egyelőre a pénzintézetek részéről is kérdéses annak a megítélése: akinek hitelkártyája van, és arra a moratórium kihirdetése után vásárol, annak mikor kell visszatörlesztenie a vásárláskor hitelkártyával kiegyenlített összeget. A hitelkártya-szerződésben rögzített időben, vagy a moratórium lejárta után, hiszen a kártyatulajdonos ekkor már értesült a moratóriumról.

Mi van a munkabér után fizetendő közterhekkel?

ANNYI BIZONYOS, A MÁRCIUSTÓL JÚNIUSIG TARTÓ NÉGY HÓNAP ALATT CSAK A TERMÉSZETBENI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOT KELL FIZETNI, AMI NEM LEHET TÖBB 7710 FORINTNÁL. A MUNKABÉR UTÁNI TÖBBI KÖZTERHET NEM KELL MEGFIZETNIE A MUNKAADÓNAK.

Március, április, május, június hónapban nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, és ugyanebben a négy hónapban a személyszállítást végző kisadózóknak sem kell adózniuk, hiszen a forgalmuk erősen lecsökken, esetleg a tevékenységüket is szüneteltetik.

A munka törvénykönyvétől eltérő munkabeosztás

A Kormány ugyanebben a rendeletben rugalmasabbá tette a munkavállalást is.

A MUNKÁLTATÓ A MUNKAIDŐ-BEOSZTÁST A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉTŐL ELTÉRŐEN IS MÓDOSÍTHATJA. A MUNKÁLTATÓ EGYOLDALÚAN ELRENDELHETI A TÁVMUNKÁT; MEGTEHETI A SZÜKSÉGES ÉS INDOKOLT INTÉZKEDÉSEKET A MUNKAVÁLLALÓ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTÁNAK ELLENŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN, AMELYET A MUNKAVÁLLALÓ KÖTELES TŰRNI.

Amíg a hivatkozott kormányrendelet hatályban van, tilos alkalmazni az ettől eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket.

A munkavállaló és a munkáltató külön megállapodásban ezen túlmenően is eltérhet a munka törvénykönyvétől – mondta a közgazdász.

Egyik olvasónk azzal fordult hozzánk, hogy a 20-án esedékes, mezőgazdasági gép vásárlásához felvett, nagy összegű, kamattámogatott törlesztő részletét a kihirdetett moratórium ellenére levonták.

Mi történik, ha mégis levonják a törlesztő részletet?

Ezzel kapcsolatban a szakember elmondta: az ügyfélnek nincs oka aggodalomra, ugyanis a rövid átfutási idő miatt a bankok számítógépes rendszerei nem minden esetben tudtak ilyen gyorsan átállni, reagálni.

Amennyiben az ügyfélnek igaza van, a bankja visszautalja a pénzt. Azonban az ügyfélnek is érdemes megnéznie a hitelszerződését, mert könnyen lehet, hogy a hitel esedékes törlesztő részletének levonása csak az emlékezetében rögzült minden hónap 20.-i időpontra.

Esetleg ekkor kapott értesítés a hitel levonásáról. Amennyiben a szerződés szerint az adott hónap 19. napja előtti törlesztés esedékes, a bank teljesen jogszerűen járt el, és ebben az esetben az adós ügyfél nem jogosult az aktuális törlesztő részlet visszautalására.

A szakember rámutatott: természetesen a felfüggesztett hitel és kölcsönszerződések érvényben maradnak, csak az eredeti futamidejük a moratórium időszakával, tehát március 19-től december 31-ig tartó napokkal automatikusan meghosszabbodnak.

AZ INTÉZKEDÉS VALAMENNYI HITELRE, KÖLCSÖNRE VONATKOZIK: LAKÁSHITEL, SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ JELZÁLOGHITEL, BABAVÁRÓ HITEL, SZEMÉLYI KÖLCSÖN, FOLYÓSZÁMLA HITELKERET, HITELKÁRTYA, PÉNZÜGYI LÍZINGSZERZŐDÉS, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÓKNAK NYÚJTOTT PIACI ÉS ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT HITEL.

A szakember aláhúzta: a fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, és minden hitelszerződésre, kölcsönszerződésre és lízingszerződésre vonatkozik. A rendelet erre vonatkozó része így szól:

Ha a felek eltérően nem rendelkeznek, a veszélyhelyzet fennállása alatt az adósnak a hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel- és kölcsönszerződésből, illetve pénzügyi lízingszerződésből (a továbbiakban: szerződés) eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége akként módosul, hogy az adós a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettsége teljesítésére fizetési haladékot kap (a továbbiakban: fizetési moratórium)”Amennyiben a szerződés szerint valakinek 2020. december 31. előtt lejár a hitel, kölcsön visszafizetési határideje, úgy a kötelezettsége határideje 2020. december 31-re hosszabbodik.

A RENDELET A CSÜTÖRTÖKI NAPTÓL FELVEHETŐ ÚJ FOGYASZTÁSI HITELEKRE IS KITÉR, EZEK ESETÉBEN A THM-ET (TELJES HITELDÍJMUTATÓT) A JEGYBANKI ALAPKAMAT PLUSZ 5 SZÁZALÉKBAN MAXIMALIZÁLJA.

A szakember szerint a többi bank fiókvezetőjével egyeztetve jutottak arra az álláspontra: a rendelet értelmezésében van néhány bizonytalanság, ezért szükség lesz a konkrét technikai megvalósítás gyors kidolgozására.

Erre figyelemmel

AZ ÜGYFELEKNEK ÉRDEMES TÜRELMESNEK LENNI, MERT KÁR BIZONYOSAN NEM ÉRI ŐKET. EZEKBEN ÉS MÁS ÜGYEKBEN IS FÖLÖSLEGES, SŐT KIFEJEZETTEN ELLENJAVALLOTT SZEMÉLYESEN A BANKFIÓKOKBAN MEGJELENNI.

Aki változatlanul fizetni kívánja a törlesztő részleteit, azt legegyszerűbben a telebankon keresztül, vagy a bank on-line fórumán jelezheti a szerződés számának megjelölésével.

A pénzügyi szakember szerint lehet, hogy a moratórium lejártával, 2021. januárjától egyes esetekben még törlesztő részlet-csökkenés is elérhető. Feltéve, ha az ügyfél a moratórium alatt részben vagy egészben félre tudja tenni a tartozás összeget, hiszen azt januárban majd egy összegben betörlesztheti. Ezzel bizonyos esetekben nagyobb mértékben tudja csökkenteni a tőketartozását, mintha a normál törlesztést választotta volna.

MINDEN HITEL MÁS, A BANKOK HOZZÁÁLLÁSA, ÜGYINTÉZÉSI MENETE SEM AZONOS, AZÉRT JÓL MEG KELL FONTOLNI, HA TUDUNK, TÖRLESSZÜNK-E, VAGY ÉLJÜNK A MORATÓRIUM ADTA LEHETŐSÉGGEL

– mondta a bankfiók-vezető.

Hozzátette, mindenképpen egyeztetni kell a bankkal, hogy mi az ügyfél számára a legkedvezőbb megoldás. Mivel a hiteltörlesztési moratórium a pénzintézetek számára is egy olyan fordulat, mely megfontolt intézkedést igényel, a hiteleseknek kifizetődő türelmesnek lenni. Semmiről nem maradnak le. A jelenlegi helyzetben a bankok honlapjait érdemes figyelni, mert minden bizonnyal hamarosan megjelennek a moratóriummal kapcsolatos részletes szabályok, tájékoztatók – mondta a portálunknak nyilatkozó bankfiók-vezető, aki későbbre is tájékoztatási együttműködést ígért portálunknak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés