2022. 06. 30. csütörtök
Pál
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Migráns sátortábor a Kelebija-Tompa határátkelőnél – 3 órás várakozás a szerb-magyar határon

Zsiga Ferenc  |  2016. 05. 17., 09:31

Arra egyelőre nem sokan fogadnának, hogy a hazánk felé is tartó migránsok egyik napról a másikra felhagynának a szerb-magyar határ illegális átlépésével. Még ha a kerítés, a Btk. szigorítása és egyéb hatásokra új irányokba is elindultak, a számuk május közepén inkább emelkedik, mint csökken. Ezt támasztja alá, hogy május 14-én, Pünkösd szombatján a kihelyezett szálláskonténerek ellenére a migránsok sátortábort vertek a tompai határátkelő közvetlen szomszédságában, a befogadásukra kialakított, kerítéssel védett területen. Aki a szabadkai piaclátogatást is a Pünkösdi programba iktatta, az a hosszú kocsisor miatt 3 órát várakozhatott a határon, de legalább eredetben kapott ízelítőt, milyen is a tőlünk alig 70 kilométerre lévő „migránshelyzet”.

Természetesen messze meghaladja e cikk kereteit, hogyan is alakulhatott ki ez a helyzet, arra pedig egyelőre nem kaptunk választ az illetékesektől: a schengeni határnak számító Tompánál miért ilyen látványnak kell fogadnia a hazánkba belépőket. Még akkor is, ha a migránsok kerítés mögött és békésen, tábortüzek mellett üldögélnek és melegednek a meg-meg eredő esőben.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Az okokról biztosat nem tudni, mert Hürkecz Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtó ügyeletese szerint a tranzitzónát érintő kérdésekben a Bevándorlási és Állampolgárság Hivatal az illetékes. A Hivatal sajtóügyelete viszont ünnepnapokon csak e-mail-ben érhető el, így kérdésünk megválaszolására várnunk kell.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Valószínű azonban, hogy a migránsok a tucatnyi kihelyezett szálláskonténer helyett választották inkább a magukkal hozott kempingsátrakat, hevenyészett menedéket. A sátrak, szemetes konténerek között a sár ellenére vidáman szaladgáló, 3-4 év körüli kisgyerekek, a tüzek mellett nyugodtan cigarettázó felnőttek azt a benyomást keltik: nem bántak meg semmit. Kétsége senkinek ne legyen, a „migránsmotor” nem fulladt le, ahogy jön a jó idő, még inkább felpörög, mindig van az a pénz, amiért a szerb embercsempészek is segítik őket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatását követően a témára visszatérünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK