2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 385 Ft   : 364 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Munkaerő-piaci szereplők tanácskozása Kalocsán – Terítéken a térség foglalkoztatási és gazdasági helyzete

Zsiga Ferenc  |  2021. 06. 27., 18:01

Két egymást követő, a térség munkaerő piacát elemző, értékelő fontos tanácskozást tartottak Kalocsán június 25-én, amelyet a Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Kirendeltsége székházában rendeztek meg. A Helyi Foglalkoztatási Együttműködések - Partnerségi Alapú Foglalkoztatási Program a Kalocsa Járásban elnevezésű projekt immár ötödik ilyen jellegű rendezvényén a Solt Város Önkormányzata által vezetett konzorciumban megvalósuló programelemek eredményeit, tapasztalatait összegezték. Egyúttal a jövőt érintő számos új információt is megosztottak a résztvevőkkel. Ugyan ennek a TOP pályázatnak a részeként, de már a „Munkaerő-piaci szolgáltatásba bevontak, részesítettek számának növelése című Workshop keretében a program gyakorlatiasabb részét, például a juttatási trendeket, az EMIKA Zrt. járvány alatti munkaerőhelyzetét is bemutatták. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő és Németh István, Solt város polgármestere is előadást tartott.

Hogy mi is az a foglalkoztatási paktum, azt kérdésünkre előzetesen Scherer Zsolt, a Kalocsai Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya vezetője magyarázta el.
Mint elmondta,a foglalkoztatási paktum egy olyan együttműködés, amelynek keretében a munkaerő-piac szereplői közös stratégia mentén összehangolják tevékenységeiket az adott térség foglalkoztatási és gazdasági helyzetének fejlesztése érdekében. A cél, hogy működésük így hatékonyabb és eredményesebb legyen. A paktum egy nyitott együttműködési szerveződés, melyhez bármikor lehet csatlakozni. Képzeletbeli kerekasztalánál ideális esetben - ilyen a solti is - a gazdaság és a foglalkoztatás szempontjából jelentős szereplők kapnak helyet.

EZEK A SZEREPLŐK A RENDSZERES PÁRBESZÉDNEK KÖSZÖNHETŐEN PONTOSAN LÁTJÁK, HOGY MENNYIEN, MILYEN TUDÁSSAL VANNAK ÁLLÁS NÉLKÜL, MEGISMERIK A LEHETSÉGES MUNKAADÓI (VÁLLALATI) IGÉNYEKET ÉS KÖZÖSEN IGYEKEZNEK ÖSSZEHOZNI A KERESLETET A KÍNÁLATTAL.

Fontos még, hogy ez egy helyi szintű együttműködés, a programban csak a kalocsai járásban székhellyel rendelkező cégek vehetnek részt – magyarázta elöljáróban az osztályvezető.

A 10 órakor kezdődő fórum résztvevőit Németh István, Solt város polgármestere, mint a konzorcium székhely városa polgármestere köszöntötte, majd az első előadás megtartására Font Sándort kérte fel.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az országgyűlési képviselő bevezetőjében leszögezte: a kormány stratégiai jelentőségű célja, hogy munkaalapú társadalmat építünk. Ez vonatkozik a munkavállalókra, családokra, valamint a nekik munkát biztosító munkaadókra a legkisebbektől a legnagyobbakig.

Azt az egyensúlyt kell megtalálni, hogy a munkahely ne csak egy megélhetést biztosító lehetőség legyen, hanem olyan közeg, amely perspektívát ad a munkavállalónak.

AMENNYIBEN ŐT HELYBEN, VAGY A TÉRSÉGBEN TUDJUK TARTANI, AZ MÁR A TELEPÜLÉSPOLITIKA RÉSZE, HISZEN A KORMÁNY AZ ELVÁNDORLÁST IS SZERETNÉ CSÖKKENTENI, FÉKEZNI.

Font Sándor a továbbiakban előadása, „A Közép-Duna-menti Kiemelt Térség területfejlesztési koncepciójának és területfejlesztési programjának ismertetése” címéhez igazodva először a Kalocsa-Paks Duna-híd építésének előzményeit ismertette. Erről szólva aláhúzta: a Paks II-ről szóló települési tájékoztatók alkalmával a lakosság részéről egyértelmű igényként a Duna-híd építése fogalmazódott meg. Ez azért is fontos, mert csak a híd révén valósulhat meg, hogy a Duna bal partján élők is bekapcsolódjanak a Paks II. megaberuházás megvalósításába - mutatott rá a képviselő.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Font Sándor a továbbiakban a családtámogatás keretében adott kormányzati kedvezmények sorát ismertette, és mint kiemelte: a kormány 1 millió új munkahely megteremtési programja ugyan a pandémia miatt egy kicsit lelassult, de jelenleg már csak 30 ezer új munkahely teremtése hiányzik a célkitűzés eléréséhez. Ez a szám a járványügyi korlátozások feloldásának köszönhetően folyamatosan csökken, tehát aki akar, tud dolgozni.

A képviselő aláhúzta: jelenleg is munkaerő-kereslet stádiumában van az ország, amit a Nyugat-Európából visszaáramló munkavállalók mérsékelnek.

Font Sándor előadásában felvázolta a kiemelt térségből adódó, már folyamatban lévő beruházásokat. Ezek közül részletesen is szólt a múlt héten elkezdett, eddig soha nem tapasztalt mértékű térségi úthálózat-fejlesztésről, valamint kitért arra is, hogy a kerékpárút - hálózat fejlesztés nem csak helyi, de turisztikai célokat is szolgál, a Balaton után nálunk lesz a leghosszabb ilyen jellegű túra kerékpárút-vonal.

Scherer Zsolt, a járási hivatal foglalkoztatási osztály vezetője a számok nyelvére lefordítva is összegezte a TOP projekt megvalósítását. Mint elhangzott, támogatást tudtak adni az inaktívaknak, az alacsony iskolai végzettségűeknek, a 25 év és 30 év alatti pályakezdőknek, az 50 év felettieknek, továbbá a GYES-ről, GYED-ről visszatérőknek, és a roma nemzetiséghez tartozóknak is.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mint elhangzott, az ismertetett csoportokat foglalkoztató vállalatok részére 8 hónapig a bérek és járulékok 100 százalékát tudták átvállalni, 4 hónap továbbfoglalkoztatáshoz kötve.
Egy másik konstrukcióban 8 hónapig a bér-és járulékok 70 százalékát biztosították, és működött a 90 napos, 100 százalékos foglalkoztatási támogatás is, a képzési támogatással, utazási költségtérítéssel együtt.

A szakember aláhúzta, az időközben bekövetkezett béremelések következtében 8 hónapnál magasabb támogatásra nem biztosított lehetőséget a rendelkezésre álló forrás, ami több mint 184 millió forintot tett ki.
A projekt keretében több száz főt foglalkoztattak. A szolgáltatásuk 47 fő esetében az önéletrajz írásra, állásinterjúkra való felkészítésekre is kiterjedt – fogalmazott Scherer Zsolt.

Az osztályvezetőannak a véleményének is hangot adott: az ismertetett a támogatási formáknak komoly létjogosultsága van. Ugyan nem olyan látványosak, mint például egy óvodaépítési projekt, viszont a munkáltatóknak biztosított támogatás révén számos család megélhetési körülményei javulnak, több fiatal a karrierje építését ennek segítségével kezdte meg.

Ez a projekt már kifutott - szögezte le az osztályvezető, majd hozzátette: jelenleg a GINOP programok működnek, amelyek a nagyobb vállaltokat érintik. Ezáltal ott a rendelkezésre álló forrás is magasabb.

A szakember szerint jó hír, hogy a támogatást immár 56 tevékenységi formára terjesztették ki. Itt a támogatás mértéke egy egyszeri, 219 ezer forintos juttatás, amely azzal a kötelezettséggel jár: ha a veszélyhelyzet lejárt, akkor az azt követő 2 hónapban a vállalkozási tevékenységet fenn kell tartani. Ez a támogatási forma június 8-án jelent meg, és rendkívül népszerű – zárta mondanivalóját Scherer Zsolt.

A továbbiakban Németh István, Solt város polgármestere „Összefoglaló Solt város Önkormányzatának a Kalocsai Járási paktumban végzett eddigi tevékenységéről” címmel tartotta meg prezentációját.

A polgármester elöljáróban ismertette a konzorciumban résztvevőket: Solt Város Önkormányzata, a megyei kormányhivatal, és egy közhasznú alapítvány.

A paktumhoz csatlakozott a megyei önkormányzat, a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a Bajai Szakképzési Cetrum, továbbá 11 önkormányzat. A Kalocsai Járás közel 15 vállalkozása és két civilszervezet szintén részt vesz a program megvalósításában, így a paktumban résztvevők száma összesen 35 – fejtette ki a polgármester.

Németh István a továbbiakban a program megvalósításához szükséges személyi feltételekről éppúgy szólt, mint a beszerzett technikai eszközökről, majd a helyi közszereplők közötti információáramlást, és egyéb, a programot segítő feladatokat is bemutatta.

Mint elhangzott, a Paktum tapasztalatait folyamatosan gyűjtik és értékelik, emellett a projekt dokumentációját is naprakészen tartják.

A polgármester elmondta: a megtartandó rendezvényeknél a koronavírus-járvány több esetben közbeszólt, ám ezeket más időpontokban már pótolták. A városvezető azt is megosztotta a hallgatósággal, a projektben résztvevők folyamatosan hírleveleket kapnak, a paktum tevékenységének főbb dokumentumai a solt.hu weboldalon is elérhető. Németh István azzal zárta tájékoztatását: az irányító hatóság a koronavírus-járványra figyelemmel a program 3 hónapos meghosszabbításáról döntött, így az idén november 30-án zárul.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>
2022. 05. 20., 09:43
A sértettek nem sejtették, hogy a férfi az összes kölcsönkért pénzt azonnal szerencsejátékokra költi, kevés sikerrel: elbukott mindent. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés