2022. 06. 26.
János, Pál
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nagy István agrárminiszter: A Szigeti családi vállalkozás által is őrzött vidéki életforma az egyik legfontosabb értékünk! – Projektátadó és születésnapi ünnepség a Szigeti majorban

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 09., 17:40

Több vidékfejlesztési projekt záróeseményére, egyben Szigeti Tibor, a Szigeti Farm családi vállalkozás vezetője 60. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségre érkezett a szakmári Kistény majorba dr. Nagy István agrárminiszter augusztus 8-án, szombaton. A tárcavezető kijelentette: „A Szigeti családi vállalkozás által is őrzött vidéki életformában rejlő tradíció az egyik legfontosabb értékünk! A major tökéletes példa arra, hogy a Vidékfejlesztési Program támogatásai komoly lehetőséget jelentenek mindazoknak, akik elkötelezettek a magyar vidék megmaradása és a magyar agrárium fejlesztése iránt!” Az esemény meghittségéhez nagyban hozzájárult, hogy miközben a beszédek elhangzottak, mintegy múltidézőként és a fejlődés bizonyítékaként két kisfilmben azt is felidézték, az összetartó család honnan hová érkezett, és miként újult meg a most átadott létesítmény.

A népes, a Kalocsa környéki agrárium meghatározó gazdálkodóiból, az agrárkamara, a közélet megyei és helyi vezetőiből álló vendégsereg köszöntése után elsőként dr. Nagy István agrárminiszter mondott beszédet.

A tárcavezető az 550 hektáron gazdálkodó, 400 szarvasmarhát, 25, kiváló vérvonalú fogathajtó lovat, 140 juhot tartó gazdaságról szólva leszögezte:

A Szigeti család által megvalósított három, öntözési, vidéki szálláshely-bővítési, gépbeszerzési, összesen 200 milliós értékű projektek a bizonyíték arra, hogy a hagyományos vidéki életformához, tradíciókhoz való ragaszkodás, kitartás és szekértelem meghozza gyümölcsét.” Dr. Nagy István szónoki fordulttal látszólag önmagának tette fel a kérdést, amelyre a választ is megadta:

Kérdezhetnék, mit keres az agrárminiszter egy viszonylag kis beruházási összegű fejlesztés átadó ünnepségén, amikor sokkal nagyobbak is vannak? Azért vagyok jelen, mert a Szigeti családi vállalkozáshoz hasonlóak adják a magyar agrártermelés kétharmadát, alkotják a gerincét, nélkülük a magyar mezőgazdaság sikere elképzelhetetlen lenne”– mondta a miniszter.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Nagy István érdeklődéssel kísért beszédében országos adatokat, folyamatokat és célkitűzéseket is ismertetett.

A miniszter a Kistényen megvalósult öntözésfejlesztéshez kapcsolódó mondanivalójában rámutatott: az Agrárminisztérium kiemelten támogatja a mezőgazdasági öntözésfejlesztést. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai szántóterületek alig 2 százalékán, mintegy 76 ezer hektáron folyik öntözéses gazdálkodás. Az Agrárminisztérium célja, hogy az öntözött területeket 2024-ig megduplázza, 2030-ra pedig legalább 400 ezer hektárra növelje. Az mezőgazdasági öntözés feltételeinek javítása, az öntözött területek növelése és az ehhez szükséges feltételrendszer javítása társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból egyaránt kulcskérdés – emelte ki a tárcavezető.

A továbbiakban kifejtette:

A kormány 10 éven keresztül évente 17 milliárd forint pluszforrást biztosít az öntözéses gazdálkodás, a vízkeresleti és vízkínálati oldal fejlesztéseihez. A Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett öntözésfejlesztési pályázatok felső határát 500 millió forintról 2 milliárd forintra növeltük. Az Agrárminisztérium támogatja az öntözési közösségek megalakulását is.”Mint elhangzott: a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme 2019-ben és 2020 első félévében tovább gyorsult, a bővülés elérte a 17 százalékot. A nemzetgazdaság első féléves külkereskedelmi többletének 54 százalékát az agrárium adta, a többlet közel 1,7 milliárd euró volt. Az agrárexport aránya a teljes nemzetgazdasági exporton belül tavaly 8,3 százalékot tett ki.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a mezőgazdasági termelés támogatása érdekében az idén több új támogatási jogcímet indítottak. Példaként említette a fűszerpaprika-termesztés, a méhészet támogatását, a tenyészbika tenyésztésbe állítását, és hogy a tárca hozzájárult a viharkárok kompenzálásához. A miniszter a szaktárca eredményei közé sorolta, hogy növelték a termelői összefogást, segítik a generációváltást.

Minderre bővebben a miniszterrel készített interjúban visszatérünk, de természetesen nem maradhat szó nélkül, hogy dr. Nagy István személyesen is boldog születésnapot, további sikereket kívánt a Szigeti Tibornak, akinek az alkalomból ajándékot is átadott.

Szigeti Tamás agrármérnök, közgazdász, a család egyik büszkesége, Kalocsán és környékén komoly ismertséget szerzett szakember beszéde már csak azért is érzelmektől átfűtött volt, mert mondanivalója fókuszából nem kerülhetett ki, hogy a 60. születésnapját ünneplő édesapja volt az elért eredmények és fejlesztések megalapozója és legfőbb motorja. 

Tamás a szépen felújított épület kalocsai mintákkal diszkréten díszített nagytermében felidézte azokat az eseményeket, erőfeszítéseket, amelyek egyfelől édesapja szakmai előmeneteléről, másfelől a rendszerváltozás utáni agrárgazdálkodás megannyi nehézségéről, buktatójáról szóltak. Ezt a közönség az alkalomra készült kisfilm képi megjelenítésének köszönhetően vizuálisan is megtapasztalhatta.


A család fiúgyermeke kiemelte: a kistényi majorban egykor 500 darab szarvasmarha nevelkedett, a csúcsidőszakát a 80-as években élő gazdaságban 33 munkavállaló mások mellett az édesapja vezetése mellett dolgozott.
A rendszerváltozás utáni nehéz időszak után még nehezebb helyzet következett be: a bankok elutasították a major megvásárolására irányuló hitelkérelmet, ezért külsős vállalkozótól, 37 (!) százalékos hitelből sikerült privatizálni az ünnepségnek is helyet adó gazdaságot.

A mai nap a megújult gazdálkodás születésnapja is, mert a családi vállalkozás a privatizációt követően kezdte meg gazdasági tevékenységét.– mondta a fiatal szakember, Szigeti Tamás.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette:

A vállalkozást a tejtermelés és a növénytermesztés árbevételéből talpra állítottuk, a kölcsönt törlesztettük, az igazi stabilitást azonban 2004, az unós való csatlakozás éve hozta meg.A gazdaság fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult a családi összefogás, a pályázatok támogatása. 2010-től, az Orbán kormány mai napig történő regnálásáig a kiváló minőségű élelmiszertermelés szerepe nagyban megerősödött, ami nagyon pozitív hatással volt a mi gazdaságunkra is. Sikerült állami, magán, illetve nemzeti parkos területeket vásárolni és folyamatosan fejleszteni – helyezte országos térbe a családi vállalkozást Szigeti Tamás.

2012-től hazai és nemzetközi árufuvarozási vállalkozást indítottunk, ennek működtetése nagybátyám, Róbert feladata.2015-től, a gödöllői Szent István Egyetem elvégzése óta az akkora már felértékelődött agrár háttérmunkában tevékenykedem: pályázatírás, szaktanácsadás, adminisztráció a feladatom, ami jól kiegészíti a családi gazdálkodás gyakorlati tevékenységét.

Az idei évben a közeli gazdák nagy örömére létrehoztuk a növényvédelmi gépeket ellenőrző műszaki vizsgabázisunkat is, így gazdatársaink könnyebben tudnak megfelelni a kötelező előírásoknak.” A gazdálkodás jelenleg 550 hektáron zajlik, 400 szarvasmarha, 25 darab lipicai ló, illetve 140 darabos juhállománnyal.-mondta Szigeti Tamás, aki a továbbiakban bensőségesebb hangnemet megütve, édesapjához fordulva mondta:

„Na de nem minden fenékig tejfel !” – mondaná édesapám, akivel a generációváltás és a gondolkodásbeli különbségek, feszültségek nap mint nap megmutatkoznak.

Nem kevés estig tartó vita, bor és ősz hajszál fogyott el addig, míg sikerült közös nevezőre jutnunk és végre a mennyiségre és a minőségre egyaránt adunk. Most pedig ilyen körülmények között, ilyen jeles személyek társaságában tudjuk megtartani a mai ünnepségünket.Ám térjünk vissza a mostani projektzárásunkra:

A jelenlegi vidékfejlesztési programban több beruházás jellegű pályázatot valósítottunk meg, közel 200 millió forint értékben, mintegy 80 millió forint állami és uniós forrást felhasználva.Itt szeretném megragadni az alkalmat és megköszönni a meghatározó közreműködőknek a munkát, segítséget.

Falusi szálláshely szolgáltatást és infrastrukturális fejlesztést hajtottunk végre a család barátja, Skultéti Csaba, a Kalobau Kft. tulajdonos vezetője segítségével.
Köszönetet szeretnék mondani a tervekért és az ötletekért Zahorszki Sándor tervezőnek, műszaki ellenőrnek és csapatának is.

Sikeresen pályáztunk öntözésfejlesztési beruházásokra, így mintegy 40 hektár termőterültünk öntözhetővé. A kiváló minőségű gépekért és nagyon jó munkakapcsolatokért a Bauer Hungaria Kft-t illeti köszönet.

Gépberuházások is lezajlottak, az AXIAL Kft-től vásárolt, részben itt kiállított gépeket is munkába tudtunk állítani – mondta Szigeti Tamás, aki beszédét azzal zárta:

Szeretnék köszönetet mondani minden családtagnak, gazdaságunkban dolgozónak, résztvevőnek a munkáért, és köszönetet mondani édesapámnak, akinek az élete munkája valósul meg ennek a telepnek a mindennapos működésével.„Mit is kívánhatnék egyebet, Isten éltessen édesapám egészségben, barátaid és családtagjaid körében!” – mondta némi elérzékenyüléssel a hangjában Szigeti Tamás agrármérnök, közgazdász.

Képgaléria megtekintése (16 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az esemény további részében Mészáros István atya, címzetes prépost áldotta meg az épületet, majd az avatószalagot Szigeti Tibor, a családi vállalkozás létrehozója és vezetője, dr. Nagy István agrárminiszter, Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke és Szigeti Tamás agrármérnök vágta át.

A projektátadó ünnepség a lipicai mének bemutatójával, a résztvevők kocsikázásával, majd kitűnő vendéglátással zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK