2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nagyok közül a legnagyobb – „Sokáig hihetetlen volt számomra, hogy abszolút magyar bajnok lettem”

Gazsó Rita  |  2019. 03. 17., 16:54

Glaszta Andrea Európa-bajnok sportmodell néhány hete egy előadás alkalmával mesélt imádott sportjáról, a testépítésről. Szó volt a felkészülés hátterében megbújó lemondásokról, fizikai megróbáltatásokról, olykor szó szerinti önsanyargatásról. Egy rendkívül fegyelmezett sportoló képe rajzolódott ki előttünk, akinek sikerült elérnie kitűzött, néha lehetetlennek látszó célját, megvalósítani álmait. Ami biztos: a fizikai adottság csak egy része ennek a sikertörténetnek, a többi az emberi teljesítőképesség határain átlendítő akarat. Valószínűleg pont ez választ el minket átlagembereket az élsportolóktól. Glaszta Andreát mindezekről, a testépítés szépségeiről és árnyoldaláról kérdezte a KALOhírek.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Glaszta Andrea

- A dobogón állni, bármelyik foka is legyen az, speciális érzés, de az ide vezető út sokszor még érdekesebb. Honnan a sport iránti lelkesedés?

- Mindig is sportszerető ember voltam, már a gimnáziumban is kézilabdáztam, futottam. Falunkban, Fajszon működött egy aerobik csapat, ahová elkezdtem járni heti háromszor. Lenyűgöztek az ott tapasztaltak, arra gondoltam, bárcsak én is vezethetnék egy ilyen csoportot. Alig telt el egy év, az aerobikot tartó lány férjhez ment külföldre. Látva lelkesedésemet, távozása előtt rám bízta csapatát, mivel engem látott legalkalmasabbnak arra, hogy együtt tartsam a társaságot. Ennek már húsz éve. Mostanra persze már nem aerobikra van igény: köredzés-jellegű, csoportos alakformáló órákat tartok. Változott a helyszín is, Fajszról tíz éve átköltöztem Kalocsára, ahol a Fit World teremben vannak az edzéseim.

- Honnan jött a testépítés?

- Tetszett a testépítő lányok testalkata, de tudtam, hogy egy sima aerobikkal soha nem fogok úgy kinézni ahogy ők. Nagyjából, amikor beköltöztem Kalocsára, akkor nyílt a lakótelepen, közvetlen közelemben egy konditerem. Lassanként magamtól, utána olvasva a szakirodalomban elsajátítottam a tudnivalókat. Már akkor tudtam, hogy egyszer edző is szeretnék lenni ezen a területen. Ekkor azonban közbeszólt egy igen komoly betegség. Műtétek sora következett, gyakran kéthavonta, amelynek következtében a fizikai állapotom is hullámzott: hol felfejlődtem, hol leépültem. Ez három évre vetett vissza a terveimben. Csak a csoportos óráimat tudtam megtartani, ahhoz ragaszkodtam, ugyanis a csapatom kitartása adott erőt ahhoz, hogy legyűrjem a betegségemet.

- Innen viszont megállíthatatlan vagy…

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Glaszta Andrea

- Szerencsére azzal, hogy megszűnt a hátráltató egészségügyi korlát, egyre jobban ment a felkészülés. Időközben elvégeztem egy fitness oktató-testépítő tanfolyamot is. Közben a barátaimtól rengeteg dicséretet kaptam, akik arra bíztattak, hogy bátran induljak el versenyeken. Akkor, közeledve a negyedik X-hez úgy éreztem, nem biztos, hogy meg szeretném próbálni. De bogarat ültettek a fülemben és addig-addig duruzsoltak, hogy 2015-ben úgy döntöttem, mégis nekivágok egy versenynek. A Fit Parádén, Magyarország legnagyobb, nemzetközi multi sportfesztiválján indultam Fit Lady kategóriában. Meghatározó élmény volt számomra, hogy olyanokkal versenyezhettem, akik már évek óta vettek részt megmérettetéseken és ennek ellenére engem hirdettek ki győztesnek. Innen már magától értetődött, hogy elindulok a következő évben itthon WBPF szövetség által megrendezett 7. Európa-bajnokságon.

- Ekkortól már csak a sporttal foglalkoztál?

- Nem, soha nem voltam főállású sportoló, a civil munkámat a sport mellett mindig megtartottam. Könyvelő vagyok ugyanis itt, Kalocsán. Emiatt is tűnt különösen nehéz feladatnak a felkészülés az imént említett Európa-bajnokságra, hiszen az év eleje nálam a zárásokról, adóbevallásokról szól. Úgy döntöttem tehát, hogy nem görcsölök rá az eredményre: ha sikerül, sikerül.

- Ehhez képest elhoztad az ezüstöt… Mekkora eredmény ez?

- Hatalmas eredmény. Ez ugyanolyan bajnokság, mint egy tornász vagy egy úszó EB. Közel háromszáz versenyző vett részt a rajta, a saját kategóriámban hét sportolóból lettem második. Ezt követően, 2016-ban másodszorra is elindultam ősszel a Fit Parádén, ahol a világ minden tájáról érkezett versenyzők közül kategóriámban ismét engem hirdettek ki győztesnek a Sport Modell kategóriában. Ezt követően nagyon sokan javasolták, hogy induljak a 2017-es WBPF tenerifei Európa-bajnokságán, ám szponzor hiányában sajnos nem jött össze.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Glaszta Andrea

- Általában vannak szponzoraid?

- Többnyire magam finanszírozom a versenyeket, ami azt jelenti, hogy például ebben az esetben csak az útiköltségTenerifére félmillió forint lett volna. Ezért 2017-ben inkább megcéloztam a WBPF szövetség 2. BLADE Sport Kupa magyar bajnokságot, ahol két Sport Modell kategóriában hoztam el érmet: egy aranyat és egy bronzot. Utóbbi azért is nagy eredmény, mivel nem korosztály szerinti megmérettetés volt, vagyis vetélytársaim között húszévesek is voltak. Az eredmények tükrében határoztam el, hogy benevezek az egy héttel későbbi Bécsben megrendezett Ausztria Kupára. Itt maximális pontszámmal nyertem meg a kategóriámat, ami nagyon ritka.

- Nem fárasztott ki a szinte folyamatos versenyzés?

- De, két tavaszi és két őszi szezont végig versenyezni rendkívül fárasztó, ezért 2017-ben már nem indultam több megmérettetésen. Így volt időm felkészülni a szlovákiai WBPF Európa-bajnokságra, hiszen már tudtam: oda ki fogok jutni. Ehhez kvalifikálnom kellett magam a WBPF 3. BLADE Sport Kupa magyar bajnokságon, amely 2018 tavaszán, Nyíregyházán volt. Itt a saját Sport Modell kategóriámban aranyérmet nyertem. Ezen kívül itt az abszolút magyar bajnok is lettem, megelőzve egyebek mellett korábbi példaképemet, Frits Patríciát.

Nagyon sokáig nehéz volt feldolgoznom, hogy abszolút magyar bajnok lettem, hogy egy kisvárosból eljutok egy versenyre, ahol a nagyok közül is a legnagyobb tudok lenni.-  Két héttel ezután volt a szlovákiai Európa-bajnokság, amely talán a legtöbbet vett ki belőled fizikailag…

- Valóban. A legnehezebb nem a felkészülés volt, hanem az, hogy a vasárnapi verseny előtt, pénteken, amikor kiutaztunk regisztrációra, mérlegelésre, a verseny főbírója úgy döntött, az utolsó pillanatban másik kategóriába sorol három másik magyar lánnyal együtt, mivel túl izmosnak talált minket ahhoz a mezőnyhöz képest. Ez szinte mindent felborított, hiszen a legtökéletesebb formám vasárnapra volt időzítve, a bíró döntése szerint viszont már szombaton színpadra kellett állnom. Így egy nap alatt kétszer megtettük oda-vissza a Magyarország-Szlovákia utat, a kettő között pár óra alvással. A fáradtság és a szombati színpadra állás követelményei nem voltak jó hatással rám sem fizikailag sem mentálisan, de összeszedtem magam és hajnalban mégis útra keltünk. A versenyen két kategóriában indultam, nagyon kemény mezőnyben, ráadásul az Athletic Physique kategória számomra ismeretlen volt, gyakorlatilag pár óra alatt kellett megtanulnom teljesen új pózokat. Ehhez képest, mindkét kategóriában harmadik helyezést sikerült elérnem.

- Kicsit ijesztőnek tűnik a felkészülésetek, például a kőkemény diéta, erős vízhajtás a versenyre. Soha nem jutott eszedbe, hogy abbahagyd?

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Glaszta Andrea

 - Dehogynem, többször előfordul ilyen pillanat, főként a felkészülések vége felé. Olyankor a családom, főként a húgom az, aki átsegít a nehéz helyzeteken. Vele a felkészülés ideje alatt általában együtt edzünk, ez pedig mindig átlendít a mélyponton. Természetesen a lelkiismeretem is megszólal ilyenkor, hogy nem adhatom fel, ha már idáig eljutottam. Ennek ellenre a felkészülés időszaka sok-sok lemondással jár: a kemény edzések mellett ott van a speciális táplálkozás, diéta és természetesen nincs szórakozás.

- Azóta pihentél, nem indultál versenyen. Folytatod-e, ilyen eredmények után mi ambíciónál még?

- Nem érzem, hogy mindenáron versenyeznem kellene. Függ az idei formámtól, az anyagi háttértől, szponzoroktól, hogy ősszel elindulok-e valahol. Életkorom alapján még bátran folytathatom, hiszen versenyeken találkozni ötven feletti hölgyekkel is, akik szintén szépen szerepelnek. Edzeni most is edzek, csak amíg versenyfelkészüléskor ez heti tíz alkalom, ilyenkor elég hetente öt. Nyilván ez sem kevés, de egyrészt nálam ez már egy életforma, másrészt edzőként muszáj hitelesnek lennem a tanítványaim előtt. Emellett új perspektívák is megnyíltak: sok megkeresés érkezik hozzám. A tavalyi verseny után felkértek egy reklámra, amely a MOM Sport uszoda és wellness-részleg megnyitójára készült. A Blade Sport, promótere, Zakhár Ferenc is megkeresett, hogy az étrend-kiegészítő termékcsalád hazai terjeszkedésben segítsem. Ez meglehetősen jól működik. Ehhez kapcsolódóan fotózáson, reklámfilmben is szerepeltem.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)

Forrás: Glaszta Andrea

- Kalocsán mit szólnak az eredményeidhez?

- A kalocsaiak, úgy veszem észre, hogy örültek a sikereimnek, de természetesen, mint az élet bármely területén, itt is vannak fanyalgók. Sok helybéli fordul hozzám táplálkozás- és edzés-ügyben, akiknek szívesen segítek. Bácsalmáson a napokban nyílt meg egy új edzőterem, amelynek tulajdonosa egy korábbi fajszi ismerősöm, aki meghívott óraadónak és táplálkozási tanácsadónak hozzájuk. Az utóbbi időben egyébként több táplálkozási tanácsadó képzést is elvégeztem, amelyet terveim szerint tovább folytatok. Szeretem népszerűsíteni kedvenc sportomat, Body Beach néven nyaranta szervezek ingyenes sportnapot a Szelidi Tónál, a Korona parton, ahol a testépítés mellett többféle sport bemutatkozik, emellett vicces vetélkedőket tartunk, valamint táplálkozási tanácsokat kaphatnak a látogatók.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK