2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nincs elég sertés a helyi vágóhidakra, alapanyaggondokkal küzdenek a feldolgozók - Húzós lesz a sertéshús ára karácsonyra

Nincs elég sertés a helyi vágóhidakra, alapanyaggondokkal küzdenek a feldolgozók - Húzós lesz a sertéshús ára karácsonyra
Zsiga Ferenc  |  2019. 11. 03., 08:31

Nincs olyan kalocsai és környékbeli hentes, húsfeldolgozó vállalkozó, cég, amely ne panaszkodna, hogy az emelkedő felvásárlási árak ellenére nem jut elegendő vágósertéshez, holott az árak február óta 40 százalékkal emelkedtek. Ha így megy tovább, alapanyag híján csökkenteni kényszerülnek az előállított húskészítmények mennyiségét, amelyek iránt az emelkedő árak ellenére változatlan a vásárlói igény. A baljóslatok szerint az üzletekben karácsonyra akár 25-30 százalékkal is emelkedhet a sertéshús ára.

A portálunknak nyilatkozó vállalkozók véleménye egybehangzik az országos sajtót bejárt hírrel: a világ legnagyobb sertéstermelője és fogyasztója, Kína veri fel az árakat. Kínában az afrikai sertéspestis miatt a sertésállomány jelentős részét le kellett vágni.

Ennek hatása itthon csak közvetve érződik, ugyanis a hazai sertéstenyésztők egy ideje Kínával nincsenek közvetlen kapcsolatban. Ennek oka, hogy Kína a magyar fél hivatalos állásfoglalása ellenére, miszerint nálunk nincs sertéspestis, nem vásárol magyar sertéshúst.

Ám hazánk is importál vágósertést és sértéshúst olyan szomszédos országokból, ahonnan Kína a megnövekedett árak ellenére viszi a sertéshúst, mint a cukrot.

A helyzet annak ellenére csak egy, másfél év alatt változhat, hogy az úgynevezett fehér sertésnek kedvező a tenyészideje, egy 120 kilogrammos sertést hét-nyolc hónap alatt lehet felnevelni.

Amit az egyik vállalkozó kiemelt: más a helyzet a mangalicával, mert annak a tenyészideje ilyen súly mellett az 1,5-2 évet is elérheti.

Mint elhangzott, egy időre, legalább egy, másfél évre vége annak a vásárlói szempontból kedvező időszaknak, hogy a sertéshúst terhelő áfa 2016-os csökkentése óta viszonylag jó, vásárlóbarát áron lehetett sertéshúshoz, húskészítményekhez, töltelékáruhoz jutni.

A hentesek szerint a sertéshús körüli problémák átgyűrűznek a szárnyashús piacára is.

A drága sertéshús miatt egyre többen fogyasztanak majd baromfihúst. A nagyobb kereslet miatt viszont ezen a területen is jelentkezik majd az árfelhajtó hatás. A marhahús esetében ilyen jóslatokba senki nem bocsátkozott.

Képünk illusztráció.

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, a vágóhidak tapasztalata szerint az utóbbi hetekben stagnált az élő sertés ára. A kereskedők is igyekeznek elhúzni az árfelhajtó hatást. Ám ezzel együtt elkerülhetetlen, hogy az élőállat beszerzési árának emelkedése végül megjelenjen a fogyasztói árakban.

Hogy mennyi idő alatt jelenik meg a fogyasztói árakba mindaz, amiről fentebb írtunk, az összetett kérdés. A szakemberek szerint a karácsonyi nagybevásárlások idejére azonban még jobban meglódul a sertéshús és a húskészítmények ára.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK