2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Nukleáris megoldás a műanyagszennyezésre

2022. 08. 16., 05:29
Címkék

Napjaink legnagyobb globális kihívási között szerepel a műanyagszennyezés megállítása. A globális pedig cseppet sem túlzó, ugyanis nincs olyan szeglete a Földnek, ahol ne találnánk egy eldobott műanyag palackot – legyen szó egy lakatlan szigetről, az óceánok legmélyebb bugyrairól, vagy a sarkkörökről.

Talán azzal sem nagyon túlzunk, ha azt állítjuk, hogy végül minden eldobott műanyag palack valamelyik óceán mélyén végzi. A Természetvédelmi Világszövetség szerint évente legalább 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. Ez az az összes törmelék 80 százalékát teszi ki, és számtalan állat, tengeri faj halálát, szenvedését okozza. A vizek műanyagszennyezése globális fenyegetést jelent: a Science Advances folyóirat tanulmánya szerint 2025-re az óceánok minden három tonna halra számítva egy tonna műanyagot tartalmaznak majd, valamint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

És akkor a mikroműanyagról nem is beszéltünk. A szétszórt műanyag még ha el is tűnik a szemünk elől, valójában csak apró mikroműanyagra bomlik. Egy WWF publikálta tanulmány szerint az emberek átlagosan körülbelül 5 gramm műanyagot fogyasztanak hetente, ami egy bankkártya súlyának felel meg. A jelentés szerint a mikroműanyagok elsősorban az ivóvízből kerülnek a szervezetünkbe és lehetséges hatásaikkal még nem igen vagyunk tisztában.

Mi a megoldás? Egyéni, vállalati és globális szinten is tehetünk a műanyagszennyezés visszaszorításáért. Gondoljunk csak az egyszerhasználatos műanyag kivonására a forgalomból, az újratölthető, újrafelhasználható termékek bevezetésére, a szemétszedési akciókra, a különböző, folyamatosan fejlődő technológiákról nem is beszélve.

Nukleáris megoldás a műanyag-szennyezésre

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) élen jár a nukleáris tudomány és technológia alkalmazásában a globális kihívások megoldása érdekében. Márpedig, ahogy Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója maga fogalmazott a 2022 júniusában tartott ENSZ Óceán Konferencián: ez a környezetvédelmi probléma túlmutat a nemzeti határokon, ezért valóban globális partnerségre van szükség, amely országokon és szervezeteken átível. – Itt az ideje, hogy elkötelezzük magunkat a műanyagszennyezés elleni fokozottabb globális megközelítés mellett, amely magában foglalja a legújabb és leginnovatívabb tudományon alapuló közös fellépést és döntéshozatalt – emelte ki a főigazgató.

A fenti kijelentés többet takar, mint üres frázisokat, hiszen a NAÜ már tavaly elindította NUTEC Plastic elnevezésű kezdeményezését. A program célja, hogy a műanyagszennyezést a tengerek izotóptechnikával történő megfigyelése és a műanyag nukleáris technológiával történő újrahasznosítása révén kezelje. A NUTEC Plastic tudományos bizonyítékokkal szolgál a tengeri mikroműanyag-szennyezés jellemzésére és értékelésére, ugyanakkor bemutatja az ionizáló sugárzás felhasználását a műanyagok újrahasznosítására, a műanyaghulladék újrafelhasználható erőforrásokká történő átalakítására.

Kidolgozott módszereivel a NAÜ támogatja a tengeri laboratóriumokat, hogy tudományos ismereteket szerezzenek a műanyagszennyezés part menti és tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatásairól. Speciális módszereket alkalmaznak a mikroműanyag részecskék és a kapcsolódó társszennyező anyagok mozgásának és hatásainak pontos nyomon követésére és számszerűsítésére. Mindez lehetővé teszi, hogy meghatározzák a műanyag részecskék állapotát és tendenciáit a partvidéki üledékben, vízben és az azon a területen éppen előforduló élőlényfajokban. Értékelhetővé teszi a biológiai felhalmozódási útvonalakat és a tengeri állatokra gyakorolt hatásokat. Végezetül lehetőséget teremt arra, hogy a megalapozott döntéshozatalhoz kockázati forgatókönyveket fejlesszenek ki.

Az újrahasznosítás tekintetében a besugárzás technológiájához fordulnak, amely során a gamma- és elektronsugaras technológiát – a hagyományos mechanikai és kémiai újrahasznosítási módszerek kiegészítéseként – alkalmazva bizonyos típusú műanyaghulladékok módosíthatók, így újra felhasználhatók vagy újrahasznosíthatók.

A NUTEC Plastic a NAÜ a tagállamai számára:

  • Pontos tudományos adatokat biztosít a műanyagszennyezéssel kapcsolatos politikák megalapozásához.
  • Fokozza a megbízható és költséghatékony technikák kidolgozását a műanyag nyomon követésére – ez magában foglalja a tudósok és technikusok képzését is.
  • A hatékony és környezetbarát besugárzások segítségével megvalósíthatóvá teszi a műanyag újrahasznosítását, újrafelhasználását.

Forrás: rhk.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK