2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nyolcvan méterig nem kell engedélyt kérni a kútfúráshoz – Tíz év van a már megfúrt kutak legalizálására

Zsiga Ferenc  |  2018. 07. 21., 09:49

Ha valami, hát a már működő és fúrásra váró kutakkal kapcsolatos törvénykezési anomália felkavarta a vidéki háztartások, kert, zártkert és földtulajdonosok indulatait, miután nem minden alap nélkül az terjedt el: fizetni kell a fúrt kútból származó vízért. Az idei dunapataji kihajtási ünnepen Font Sándor országgyűlési képviselő még csak annak a reményének adott hangot, hogy az engedélyeztetési eljárás és a fizetési kötelezettség csak meghatározott fúrási mélység fölött lesz kötelező. A bizonytalanság oka egyebek mellett az volt, hogy az agrárgazdasági tárca élén változás következett be, nem lehetett tudni, hogy a mezőgazdasági minisztérium új vezetése miként áll a kérdéshez. Július 20-án, pénteken, aztán ha nem is valami engedékeny, kiterjesztő formában, de határozott az Országgyűlés:

Talán azért nem volt egyértelmű a szavazás, mert a városban nevelkedett, képviselővé avanzsált hölgyeknek és uraknak nem voltak olyan emlékeik a szépen körbetéglázott ásott kútról, nagyszüleink kerekes kútjáról, amely minden régi vidéki ház máig fellelhető kelléke. Ebből húzták fel vödörrel a friss vizet, hűtőszekrény híján nyáron ebbe engedték le vödörben a kész ételt, itt hűtötték a dinnyét, jó ideig ebből ittak és öntözték a veteményt.

Ezt váltotta a vertkút, majd a korszerűbb, máig használt fúrt kút, melynek 15-20 évvel ezelőtti fúrásánál még én is asszisztáltam. Ahogy visszaemlékszem, egy speciális fúró berendezéssel a földbe mélyített bélelt furatot készítettek. Mindaddig fúrtak, míg a kút a hozzá kapcsolódó szivattyú segítségével folyamatosan nem adta a vizet. Az ivóvíz akkor is drága volt, így ebből öntöztük mi és még nagyon sokan a veteményeskertet, manapság pedig már az udvari medencéket is ebből töltik fel, vagy erről megy az automata öntözőberendezés.

A most elfogadott rendelkezés szerint

NEM KELL ENGEDÉLYEZTETNI, SEM BEJELENTENI A 80 MÉTERNÉL NEM MÉLYEBB, ÉS CSUPÁN A HÁZI VÍZIGÉNYT KIELÉGÍTŐ KUTAKAT.

Ugyanakkor mélységtől és vízmennyiségtől függetlenül

FENNMARAD AZ ENGEDÉLYEZTETÉSI KÖTELEZETTSÉG A GAZDASÁGI CÉLÚ VÍZKIVÉTEL, VALAMINT A HIDEG - ÉS TERMÁLKARSZT KÉSZLETEK TÉRSÉGÉBEN.

Nagy kérdés, mi áll majd a részleteket szabályozó kormányrendeletben. Például mit jelent pontosan a gazdasági célú vízkivétel? Már a zárt kert öntözését, az állatok itatását is, vagy, ami elfogadható lenne, egy betonüzem vízigényének kielégítését.

A most elfogadott módosítás lehetőséget ad arra, hogy

A KORÁBBAN ENGEDÉLY NÉLKÜL LÉTESÍTETT KUTAK UTÓLAGOS FENNMARADÁSI ENGEDÉLYT KAPJANAK BÍRSÁG KISZABÁSA NÉLKÜL.

Az érintett tulajdonosoknak 10 évük lesz arra, hogy legalizálják a helyzetet. A törvénymódosítás a kihirdetése utáni kilencvenedik napon lép hatályba, majd csak ezt követi a részleteket szabályozó kormányrendelet, tehát már jócskán az őszben járunk, amikor ezzel élésben foglalkozni kell.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés