2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Online konferenciát tartott a Magyar Turisztikai Desztinációs Szövetség – Nagyinterjú Kapitány Alízzal, a kalocsai TDM Iroda vezetőjével

Online konferenciát tartott a Magyar Turisztikai Desztinációs Szövetség – Nagyinterjú Kapitány Alízzal, a kalocsai TDM Iroda vezetőjével
Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 25., 09:22

A Magyar Turisztika Desztinációs Szövetség 2020. április 23-án tartotta az első online konferenciáját, melyen 54 TDM szervezet, köztük a Kalocsa, Dunapataj, Hajós településeket tömörítő kalocsai TDM Iroda -- Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője, Kapitány Alíz is részt vett. A szakembert arról kérdeztük, a virtuálisan megtartott konferencia milyen konklúzióval zárult, a koronavírus-járvány enyhülésével milyen kilátások elé néz a hazai, a megyei, a járási turizmus és szállodaipar?

Kezdjük mindjárt ott, a TDM Szövetség eddig minden szezonkezdés előtt, általában májusban tartott konferenciát. Az idei hol volt, milyen témákat tűztek napirendre ebben a szokatlan helyzetben?

A konferencián az ország 54, tehát valamennyi TDM szervezete képviselte magát, így mindenképpen sikeresnek nevezném. A tanácskozást a szokásos májusi éves konferencia helyett, virtuális térben hívta össze a szövetség, a Szarvas és Békésszentandrás Térségi TDM Szervezet volt a házigazda.

A konferencia első részében polgármestereik és imázsfilmjeiken keresztül Szarvas és Békésszentandrás mutatkozott be, majd a szarvasi Liget Wellness és Konferencia Hotelt tekintettük meg virtuálisan, hiszen itt tartottuk volna a konferenciát eredetileg is.

Semsei Sándor országos elnök összefoglalta a koronavírus-járvány miatt kialakult új helyzetet, magyarországi és globális viszonylatban is, majd a szövetség eddigi tevékenységéről és közeli terveiről volt szó.

Egy körkapcsolásnak köszönhetően a tagszervezetek egymás pillanatnyi helyzetét is megismerhették. megismerhették az eredetileg 2 órásra tervezett konferencia így közel 5 órásra sikerült, de nagyon hasznosan telt. Egyetértettünk abban, hogy a jövőben, a koronavírus-járvány után is folytatjuk ezt a gyakorlatot.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)Nem új keletű a megállapítás, a turizmus és a szállodaipar hónapok óta haldoklik, a túlélésért küzd. Ebben a helyzetben mit tehet a TDM Szövetség?

Emlékeztetnék, hogy a konferenciát április 22-én tartottuk, és azóta egy sor új kormányzati intézkedés született, de már a konferencia időpontjában is számos kormányzati kedvezményről, segítségről tudtunk beszélni.

Például a turisták által a szálláshelyeken fizetendő idegenforgalmi adó minden 1 forintja után a központi költségvetés a településeknek további 1 forint támogatást nyújt. Az idegenforgalmi adó megfizetését év végéig felfüggesztették, viszont az 1 forintos támogatást a központi költségvetés továbbra is finanszírozza.

A TDM Szövetség az emiatt kieső idegenforgalmi bevétel kompenzálása érdekében egy újfajta együttműködési alap, úgynevezett szolidaritási alap rendszerének kidolgozását kezdte meg.”Erről reményeink szerint hamarosan többet is megtudhatunk. Emellett a szövetség kezdeményezte egy szakmai szövetségek közötti kommunikációs platform létrehozását, melyhez 16 szervezet csatlakozott. Itt rendszeres egyeztetések zajlanak, és megoldási javaslatokat fogalmaznak meg a szakemberek. Továbbá benyújtották az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felé azt a 8 társszervezettel közös javaslatcsomagot, amely a turisztikai szakma megsegítését kezdeményezi.

Azt megállapíthattuk, hogy a járványhelyzet miatt a turizmus teljesen leállt. A konferencia idején jellemzően globálisan is ez volt a helyzet, ami sajnos azóta sem változott.

A szövetség által országosan végzett villámfelmérés 761 TDM- tag vállalkozás részvételével arra jutott, hogy a legsúlyosabban a KKV szektort érintette a leállás. A szolgáltatók legtöbbjének jellemzően egyáltalán nincs tartaléka vagy legfeljebb 2-3 hónapra elegendő tartaléka van.”A desztinációk világszerte hasonló problémákkal küzdenek. A vendéglátósok közül aki tehette, átállt a házhozszállításra, a szállásadók és az attrakciók bezártak.

Időközben fokozatosan a szabadtéri látnivalók, a vendéglátó teraszok a korlátozó intézkedések betartásával megnyithattak. Ezzel egy időben elkészült a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a vendéglátó egységek, a szálláshelyek és az attrakciók részére a COVID-19 kézikönyvek, melyek hasznos ajánlásokat tartalmaznak az üzemeltetéshez, az újranyitáshoz.

Ezeket az MTÜ honlapjáról le lehet tölteni, a tagszervezeteinknek és más turizmusban érintett vállalkozóknak, intézményeknek, partnereknek az elérési útvonalat e-mailben kiküldtük.”A szövetség még márciusban jogi szakértőtől is kért be állásfoglalást a munkatársak foglalkoztatására vonatkozó kérdésekkel kapcsolatosan. Ezt is megkapták a tagszervezeteink e-mailen keresztül, illetve elküldtük olyan vállalkozóknak is, akik nem tagjai a TDM-nek, hogy ezzel is segítséget nyújtsunk a szakmának.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Jó, de mindez többnyire a megszokott, már bejáratott rendszereket védi. Ám most új helyzet állt elő. Erre az új helyzetre milyen válaszokat tudnak adni?

Abban egyetértettünk a kollégákkal és a házigazda polgármesterekkel, hogy át kell gondolni az eddigi működési mintákat, és át kell strukturálni a rendszereket, újra kell programozni a működési mechanizmusokat.

Ha lesz is ebben az évben valamilyen szezonnak nevezhető időszak, az nagy valószínűséggel a túlélésről fog szólni.”Amellett, hogy a jövőben a belföldi turizmus erősödésére számítunk, azt is tudomásul kell venni, hogy az emberek elkölthető jövedelme szűkül, és ezzel együtt az igények is változnak.

Arra számítunk, hogy keresleti oldalon korosztályonként fog változni a piaci attitűd. A turizmusban erős az érzelmi oldal, kérdés, hogyan fog változni az utazási motiváció.

Mérséklődhet a külföldre utazási kedv bizonyos korosztályok esetében – ez igaz a külföldről beutazó turisták esetében is -, ugyanakkor a 20-as 30-as korosztályt bátrabbnak gondoljuk.

Jellemzően minden ország a belföldi turizmusát szeretné először felépíteni, és abban gondolkodik, hogy külföldi turisták legfeljebb a szomszédos országokból jönnek majd, hiszen láthattuk, hogy a biztonságos utazás fogalma mennyire átértékelődik, az utazási korlátozások egyik pillanatról a másikra drasztikusan változhatnak.”ERRE FIGYELEMMEL AZ EGYNAPOS TÁVOLSÁGRA LÉVŐ, TARTALMAS ATTRAKCIÓK, PROGRAMOK FELÉRTÉKELŐDÉSÉRE ÉS FOKOZOTT VERSENYHELYZETRE SZÁMÍTUNK. ÚGY GONDOLJUK, HOGY EZEK FOGNAK A LEGHAMARABB BEINDULNI.Ezek szerint újra kell tervezni, újra kell gondolni a kínálatot? Korosztályonként más lesz az üzenet, és más lesz a hívó szó?

Az újratervezett kínálatot két fogalom köré kell kialakítani: egyik a bizalom, a másik a biztonság, ebből, mint említettem, az utazási biztonság az egyik, a higiéniai biztonság a másik. Az egészségügyi rendszerek felkészültsége már jelenleg is nagyon fontos tényezőnek számít. Ez utóbbiban például Németország nagyon sikeres.
A turisztikai termékek tekintetében az olcsóság helyett továbbra is az ár-érték arányon van és lesz a hangsúly.

Ugyanakkor jelentős árversenyre számítunk, ahol persze fontos, hogy az „olcsóságot” el tudjuk kerülni, mert az a minőségi szolgáltatásokat lehetetlenné teszi, és könnyen egy lefelé irányuló spirálba viheti a vállalkozást. Arra számítunk, hogy a magánszálláshelyek felértékelődnek.”Tehát az újratervezés időszakát éljük.

Az újraindításban az elsődleges szempont az lesz, milyen források állnak rendelkezésre, jól fel tudjuk-e mérni a keresletváltozást, a turisták igényeinek változását, és újra tudjuk-e tervezni az élményláncot, amit kínálunk.”Ugyanakkor esélyt kap a belföldi turizmus arra, hogy átértékelje a kínálatát, és javítson a megítélésén is. Az MTDMSZ jelenleg a társszövetségekkel közösen igyekszik kutatni a kereslet változását.A TDM Irodák az egyes települések együttműködésen alapulnak, mások mellett ezért hozták létre őket. Mindig volt verseny egymás között, ami most ezek szerint kiéleződhet?

Az elmúlt időszak megmutatta, hogy a turizmus csak hálózatban működik, minden mindennel összefügg, egymásrautaltság van és együttműködés szükséges.

Ősztől számítunk jelentősebb élénkülésre, ugyanakkor a szabad vízfelületek mentén és a természeti látnivalók környékén még lehetségesnek érzünk egy viszonylag élénk szezont. Minden azon múlik, hogyan lehet betartatni a korlátozó intézkedéseket, és ez mennyiben generál újabb szigorításokat, vagy lazításokat.

Bízunk benne, hogy a Paprikafesztivál, a szelidi programok, a hajósi szüret és más, elsősorban szabadtéri programok valamilyen formában megtarthatók lesznek.A Kék Madár Fesztivál az online térbe kényszerül ebben az évben, és számos jelentős hagyományőrző program, jubileumi rendezvény jobb esetben áttevődik őszre. Reméljük, hogy lesz alkalmunk a szabadtéri előadásokat jó időben megtartani. Most mindenki igyekszik fenntartani az érdeklődést online előadásokkal, virtuális múzeumlátogatásokkal különböző digitális platformokon – ezeket érdemes is kihasználni, videopartiban megnézni, meghallgatni a legkülönbözőbb koncerteket és virtuálisan bejárni a legszebb látnivalókat.

Ugyanakkor szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a Kiskunsági Nemzeti Park közelében lakunk, tanösvények, természeti programok várják a látogatókat, de például a Szelidi-tó, vagy a Meszesi Duna-part is remek kikapcsolódást kínál. Számos lehetőség van kis országunkban egynapos kirándulásra a közelebbi és távolabbi környezetünkben is.

A TDM-es kollégákkal folytatjuk az együtt gondolkodást, pl. a közeljövőben a szövetség tematikus „TDM TV” indítását tervezi, és további online egyeztetéseket is folytatunk. Igyekszünk majd tájékoztatni a térségi szolgáltatókat az érdemi lehetőségekről, javaslatokról, újdonságokról, hasznos információkról – mondta Kapitány Alíz, a Kalocsa, Dunapataj, Hajós településeket tömörítő TDM Iroda vezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés