2022. 08. 15. hétfő
Mária
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Összeölelkező gyermekek csontvázára bukkantak Tázláron – Videóval!

Összeölelkező gyermekek csontvázára bukkantak Tázláron – Videóval!
2021. 10. 21., 20:03

Mongolok gyilkolhatták meg azokat az összeölelkező gyermekeket, akiknek csontjaira Tázlár határában bukkantak rá régészek. A tatárjárás-kori pusztítás az egykori falut sem kímélte, a mongolok mindenkit legyilkoltak, akik útjukat állták. Ennek bizonyítékaira leltek rá a szakemberek – adja hírül a hiros.hu, a cikket és a fotókat változtatás nélkül közöljük.

 

Nyílhegy végezhetett azzal a gyermekkel, akinek maradványait egy másik kortársával összeölelkezve találták meg régészek. Tázlár-Templomhegyen végeznek ásatásokat a szakemberek, akik közel másfél évezredet felkaroló leletanyagra bukkantak. Köztük egy brutális tatárjáráskori eseményre, melynek áldozatait a faluval együtt leradírozták a térképről a mongolok.


Tázláron megpróbáltak védekezni, akárcsak a környékbeli települések többségén. Ezért egy védműrendszert hoztak létre: hármas árokrendszerrel övezték a templomukat, és ezt próbálták védeni."- nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gallina Zsolt, az ásatás vezetője. Mint elmondta, Tázlár azért emelhető ki, mert ez volt az egyik legnagyobb az eddig ismert falusi tatárjárás elleni védekező helyek közül.

Az akkori falut védők – bár megállítani nem tudták a mongol sereget, – feltartóztatták, lassították őket. Sok esélyt nem láthattak a magyarok a túlélésre, ám ők mégis meg próbálták megvédeni családjuk, hazájukat.

A mongolok gyakorlatilag módszeresen legyilkoltak mindenkit, férfit, nőt, gyereket, de még az állatokat is. Sok esetben látjuk, hogy fölszabdalják az állatokat, lefejezik a növendék borjúkat, más helyeken kutyát, macskát is kiirtottak. Egy korabeli nomád támadási taktika volt, aki védekezik, aki ellenáll, azt meg kell ölni."- tette hozzá Gallina Zsolt.


Nem csak az áldozatok nyomait találták meg a régészek, hanem a gyilkos fegyvereket is. Napvilágra bukkant több hegyes, páncéltörő vas, valamint egy csont nyílhegy is, sőt egy 8 lapú, nomád típusú vasbuzogány feje is.

A buzogány kimondottan egy zúzófegyver, csonttörésre, sisakok bezúzására az egyik legalkalmasabb, tehát a komolyabban páncélozott ellenfél megsemmisítésére is alkalmas, természetesen a nem páncélozott ellenfél ellen még hatékonyabb fegyver."- mesélte a helyszínen Vass Gergő hagyományőrző (Iloncsuk Szabadcsapat Kunszentmiklós). 

A pusztítás nyomai mellett temetőket is találtak a régészek. Az újrakezdést a kunok érkezése jelentette, akik itt hozták létre szállásukat. Ők temetkeztek először a romos Árpád-kori templomhoz, majd felépítették egyházukat is. A mostani feltáráson is kerültek elő 14-15. századi kun leletek. A tatárjárás-kori védműrendszert folyamatosan rekonstruálják a szakemberek. A maradványok a Kiskunhalasi Thorma János Múzeumhoz fognak kerülni - áll a hiros.hu cikkében.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022-08-09 07:48:00
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 14., 18:15
A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 29 és 34 fok között valószínű. Még >>>
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés