2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Összeölelkező gyermekek csontvázára bukkantak Tázláron – Videóval!

Összeölelkező gyermekek csontvázára bukkantak Tázláron – Videóval!
2021. 10. 21., 20:03

Mongolok gyilkolhatták meg azokat az összeölelkező gyermekeket, akiknek csontjaira Tázlár határában bukkantak rá régészek. A tatárjárás-kori pusztítás az egykori falut sem kímélte, a mongolok mindenkit legyilkoltak, akik útjukat állták. Ennek bizonyítékaira leltek rá a szakemberek – adja hírül a hiros.hu, a cikket és a fotókat változtatás nélkül közöljük.

 

Nyílhegy végezhetett azzal a gyermekkel, akinek maradványait egy másik kortársával összeölelkezve találták meg régészek. Tázlár-Templomhegyen végeznek ásatásokat a szakemberek, akik közel másfél évezredet felkaroló leletanyagra bukkantak. Köztük egy brutális tatárjáráskori eseményre, melynek áldozatait a faluval együtt leradírozták a térképről a mongolok.


Tázláron megpróbáltak védekezni, akárcsak a környékbeli települések többségén. Ezért egy védműrendszert hoztak létre: hármas árokrendszerrel övezték a templomukat, és ezt próbálták védeni."- nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Gallina Zsolt, az ásatás vezetője. Mint elmondta, Tázlár azért emelhető ki, mert ez volt az egyik legnagyobb az eddig ismert falusi tatárjárás elleni védekező helyek közül.

Az akkori falut védők – bár megállítani nem tudták a mongol sereget, – feltartóztatták, lassították őket. Sok esélyt nem láthattak a magyarok a túlélésre, ám ők mégis meg próbálták megvédeni családjuk, hazájukat.

A mongolok gyakorlatilag módszeresen legyilkoltak mindenkit, férfit, nőt, gyereket, de még az állatokat is. Sok esetben látjuk, hogy fölszabdalják az állatokat, lefejezik a növendék borjúkat, más helyeken kutyát, macskát is kiirtottak. Egy korabeli nomád támadási taktika volt, aki védekezik, aki ellenáll, azt meg kell ölni."- tette hozzá Gallina Zsolt.


Nem csak az áldozatok nyomait találták meg a régészek, hanem a gyilkos fegyvereket is. Napvilágra bukkant több hegyes, páncéltörő vas, valamint egy csont nyílhegy is, sőt egy 8 lapú, nomád típusú vasbuzogány feje is.

A buzogány kimondottan egy zúzófegyver, csonttörésre, sisakok bezúzására az egyik legalkalmasabb, tehát a komolyabban páncélozott ellenfél megsemmisítésére is alkalmas, természetesen a nem páncélozott ellenfél ellen még hatékonyabb fegyver."- mesélte a helyszínen Vass Gergő hagyományőrző (Iloncsuk Szabadcsapat Kunszentmiklós). 

A pusztítás nyomai mellett temetőket is találtak a régészek. Az újrakezdést a kunok érkezése jelentette, akik itt hozták létre szállásukat. Ők temetkeztek először a romos Árpád-kori templomhoz, majd felépítették egyházukat is. A mostani feltáráson is kerültek elő 14-15. századi kun leletek. A tatárjárás-kori védműrendszert folyamatosan rekonstruálják a szakemberek. A maradványok a Kiskunhalasi Thorma János Múzeumhoz fognak kerülni - áll a hiros.hu cikkében.

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei