2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Paksi bővítés – Aszódi Attila: átfogó képet kapott a paksi beruházás állásáról az atomenergia ügynökség

2016. 06. 07., 09:26

Átfogó képet kapott a paksi beruházás állásáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a nemzetközi szervezet kormányzótanácsának ülését követően az MTI-nek hétfőn, Bécsben.

Aszódi Attila tájékoztatása szerint az ülésen azt foglalta össze, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtti beszámoló óta milyen előrelépések történtek a paksi projektben. Aláhúzta: a közvéleményt folyamatosan igyekeznek naprakész információkkal ellátni, emellett nagyon fontos a diplomáciai és a szakmai közeg tájékoztatása a beruházás állásáról.

Elmondása szerint szó esett az orosz féllel való államközi szerződés, valamint a finanszírozási államközi szerződés megkötéséről. Aszódi Attila előadásában hangsúlyozta: az Európai Bizottság elfogadta az államközi szerződést, az Euratom Ellátási Ügynökség által aláírt üzemanyag-szerződést és az Euratom szerződés 41-es cikkely szerinti notifikációt, amely szerint a projekt összhangban van az Euratom-szerződés célkitűzéseivel, megfelel a nukleáris biztonsági, a hulladékkezelési és műszaki szempontoknak is. A bizottság módosítás után elfogadta a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényt is.

A kormánybiztos az előadásában kitért arra: jelenleg annak vizsgálata zajlik, hogy az orosz fél mint szerződéses partner és az orosz technológia közvetlen kiválasztása helyes volt-e, egyúttal az állami támogatás kérdésköréről tartanak egyeztetéseket.

Aszódi Attila a kormányzótanács előtti felszólalásában arra is rávilágított, hogy eközben az orosz féllel intenzív és harmonikus az együttműködés a koncepcióterv kidolgozásában, zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a telephely engedély-kérelmének előkészítése.

A kormánybiztos előadásában emlékeztetett: a környezetvédelmi engedélyezés során Bécsben is tartottak a Paks II. beruházás környezeti hatásairól konzultációt, amelyet megelőzött a paksi közmeghallgatás.

Megfogalmazása szerint Magyarország igen nyitottan értelmezte az espoo-i egyezményt, harminc országot hívott meg a környezetvédelemi engedélyezési folyamatba, ezek közül 11 jelezte, hogy szeretne információt kapni, hét ország kilenc helyszínen kérte, hogy legyen a területén közmeghallgatás. Aszódi Attila kiemelte: a bécsi volt a legnagyobb esemény, itt kilencvenen vettek részt, a leghosszabb pedig a müncheni fórum volt, amelyen két napon, csaknem 18 órán keresztül válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Hozzátette: a legtöbb közmeghallgatást Romániában tartották, Nagyváradon, Temesváron és Bukarestben.

Aszódi Attila megemlítette azt is, hogy még a környezetvédelmi hatóság által kibocsátott engedélyre várnak, valamint a telephelyengedély kérelmének vizsgálata zajlik.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK