2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Paksi bővítés – Aszódi Attila: átfogó képet kapott a paksi beruházás állásáról az atomenergia ügynökség

2016. 06. 07., 09:26

Átfogó képet kapott a paksi beruházás állásáról a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) – mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos a nemzetközi szervezet kormányzótanácsának ülését követően az MTI-nek hétfőn, Bécsben.

Aszódi Attila tájékoztatása szerint az ülésen azt foglalta össze, hogy a legutóbbi, két évvel ezelőtti beszámoló óta milyen előrelépések történtek a paksi projektben. Aláhúzta: a közvéleményt folyamatosan igyekeznek naprakész információkkal ellátni, emellett nagyon fontos a diplomáciai és a szakmai közeg tájékoztatása a beruházás állásáról.

Elmondása szerint szó esett az orosz féllel való államközi szerződés, valamint a finanszírozási államközi szerződés megkötéséről. Aszódi Attila előadásában hangsúlyozta: az Európai Bizottság elfogadta az államközi szerződést, az Euratom Ellátási Ügynökség által aláírt üzemanyag-szerződést és az Euratom szerződés 41-es cikkely szerinti notifikációt, amely szerint a projekt összhangban van az Euratom-szerződés célkitűzéseivel, megfelel a nukleáris biztonsági, a hulladékkezelési és műszaki szempontoknak is. A bizottság módosítás után elfogadta a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvényt is.

A kormánybiztos az előadásában kitért arra: jelenleg annak vizsgálata zajlik, hogy az orosz fél mint szerződéses partner és az orosz technológia közvetlen kiválasztása helyes volt-e, egyúttal az állami támogatás kérdésköréről tartanak egyeztetéseket.

Aszódi Attila a kormányzótanács előtti felszólalásában arra is rávilágított, hogy eközben az orosz féllel intenzív és harmonikus az együttműködés a koncepcióterv kidolgozásában, zajlik a környezetvédelmi engedélyezés és a telephely engedély-kérelmének előkészítése.

A kormánybiztos előadásában emlékeztetett: a környezetvédelmi engedélyezés során Bécsben is tartottak a Paks II. beruházás környezeti hatásairól konzultációt, amelyet megelőzött a paksi közmeghallgatás.

Megfogalmazása szerint Magyarország igen nyitottan értelmezte az espoo-i egyezményt, harminc országot hívott meg a környezetvédelemi engedélyezési folyamatba, ezek közül 11 jelezte, hogy szeretne információt kapni, hét ország kilenc helyszínen kérte, hogy legyen a területén közmeghallgatás. Aszódi Attila kiemelte: a bécsi volt a legnagyobb esemény, itt kilencvenen vettek részt, a leghosszabb pedig a müncheni fórum volt, amelyen két napon, csaknem 18 órán keresztül válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Hozzátette: a legtöbb közmeghallgatást Romániában tartották, Nagyváradon, Temesváron és Bukarestben.

Aszódi Attila megemlítette azt is, hogy még a környezetvédelmi hatóság által kibocsátott engedélyre várnak, valamint a telephelyengedély kérelmének vizsgálata zajlik.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés