2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Paksi bővítés – Aszódi Attila: Magyarország a fenntartható, megfizethető és biztonságos energiaforrás mellett döntött

2016. 05. 31., 08:12

Magyarország a fenntartható, megfizethető és biztonságos energiaforrás mellett döntött a Paksi Atomerőmű bővítésével – hangsúlyozta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az Atomexpo 2016 nemzetközi atomenergia fórum plenáris ülésén, hétfőn Moszkvában.

Kifejtette, hogy a csernobili és a fukusimai atomerőműi balesetek tanulságait figyelembe véve a Paks II projekt tervezéskor a nemzetközi és az európai uniós követelmények mentén kiemelt figyelmet fordítanak a nukleáris biztonságra, hogy semmilyen körülmények között se juthasson sugárzóanyag az erőmű környezetébe.

A plenáris ülést követően magyar újságíróknak elmondta, a fővállalkozói szerződés alapján a Roszatom cégcsoporton belül a Nyizsnyij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) mérnöki iroda végzi a tervezői munkát, a tervek ellenőrzése a magyar fél feladata.

A kormánybiztos elmondta, az új blokkok megtérülése függ attól, hogy mennyibe kerül a villamos energia előállítása, mennyi áramot tud termelni az erőmű, és ezt milyen áron tudja értékesíteni a piacon. Számításaik szerint a Paks II blokk önköltsége megawattóránként 50-57 euró környékén lesz. Az új blokkok 90-92 százalékos éves átlagos csúcskihasználást érnek el úgy, hogy az idő nagy részében mintegy 100 százalékos teljesítménnyel működnek.

Az új blokkok által termelt villamos energia várható piaci árának kalkulálásakor több árelőjelzést is számba vettek – mondta Aszódi Attila –, köztük a német gazdasági minisztériumét, amely 2025-2030, illetve 2040 időszakra megawattóránként 65-70, akár 80-85 eurót jelez a villamos energia világpiacán. Ilyen villamos energia világpiaci áraknál a Paks II projekt megtérül, 60 euró megawatt óránként villamos energia nagykereskedelmi árnál az első évtől kezdődően minden költséget az erőmű blokkjai ki tudnak termelni – hangsúlyozta Aszódi Attila.

A plenáris ülésen Szergej Kirijenko, a Roszatom állami konszern vezérigazgatója kiemelte, hogy a párizsi klímakonferencia vállalásainak teljesítéséhez szükséges a szén-dioxid-mentes energiatermelés.

A Roszatom vezérigazgatója kiemelte, az atomenergia és az alternatív energia termelése között a természeti adottságok figyelembe vétele mellett, a lehetőségek között egyensúlyt kell teremteni.

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának üzletfejlesztésért felelős első helyettese az Atomexpo megnyitóján úgy fogalmazott, az atomenergia iránt egyre nagyobb az érdeklődés, mutatja ezt az is, hogy az idei nemzetközi fórumon, amelynek központi témája az atomenergia mint szén-dioxid-kibocsátás nélküli energia, 55 ország 4000 résztvevője van jelen.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés