2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Polgármesteri Fórumot tartott a megyei önkormányzat – A tanácskozás online térben zajlott

Polgármesteri Fórumot tartott a megyei önkormányzat – A tanácskozás online térben zajlott
2021. 11. 08., 15:47

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Polgármesteri Fóruma november 4-én és 5-én folytatódott. Az online térben zajló szakmai találkozó a települések vezetőinek munkáját hivatott segíteni. Míg az első napot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok témája uralta, addig pénteken a gyakorlati tapasztalatokra, kreatív megoldásokra és a fejlesztési területek sokszínűségére helyezték a hangsúlyt. A témák között szerepelt a településtervezésben, településfejlesztésben alkalmazható térinformatika is. A résztvevők előadást hallhattak a gyermekvédelem aktualitásairól, a megyei katasztrófa védelem feladatairól, helyzetéről. Jó gyakorlatot ismerhettek meg az energiahatékonyságról, az okos települések lehetőségeiről, és a megyei identitás program közösségfejlesztési céljairól, a Petőfi emlékévekhez kapcsolódó megyei előkészítésről, feladatokról, tervekről, majd zárásként arról beszéltek az előadók, hogy miként változott az önkormányzatok feladata a kéményseprés területén. A virtuális térben zajló tanácskozásba a kalocsai járás legtöbb polgármestere vagy végig, vagy egy-egy témát érintően bekapcsolódott. Mint elmondták, a két nap alatt nagyon sok hasznos információhoz jutottak, követhető példát ismertek meg.

Dr. Sik András a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója, a településtervezésben alkalmazható térinformatika szerepéről beszélt, rámutatva az aktuális jövőbe mutató kérdésekre.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széleskörű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása. Tevékenysége a távérzékelés, a térségi tervezés, az intelligens városi szolgáltatások területeire, valamint földmérési, földmegfigyelési és térképészeti feladatokra is kiterjed. Kiemelt feladatai közé tartozik a Dokumentációs Központ működtetése és az e-közigazgatást támogató informatikai szolgáltatások üzemeltetése.
Sík András elmondta, együttműködő partnertelepüléseket keresnek és várnak megyénkből is, akik az integrált rendszer felépítésébe csatlakoznának. A digitalizáció segítségével a települési tervek elkészítése is könnyebbé, áttekinthetőbbé válik, illetve jól alkalmazható a területfejlesztés, területrendezés, településfejlesztés, településrendezés, településvédelem szintjein. Az egységes térinformatikai adatbázisban minden megye elérhetővé válhat a jövő évtől és átláthatóvá, követhetővé válik a teljes településszerkezet. 

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény főigazgatója, Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszerét mutatta be. Előadásában kitért a gyermekvédelem és a települések érdekeinek összekapcsolódási pontjaira. A Bács-Kiskun megyéből induló hálózat ma már számos megyében működik. A családokból kényszerűen kiemelt gyermekek biztonságos körülményekhez jutásával segítik a gyermekek családba kerülését, szocializációs folyamataik fejlesztését a nevelőszülői hálózat által.

A főigazgató, a nevelőszülői hálózat szépségének megismerésében, népszerűsítésében kérte a településvezetők segítségét. Elmondta, hogy Bács-Kiskun megye élen jár a befogadás kultúrájában.  Megyénket érintően például Szabadszállás és Kunszentmiklós között a közelmúltban hozták létre az Ágotafalva Szabadidő Központot.

Dr. Farkasinszki Lóránt tü.ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója aktualitásokról beszélt, és a 2021-2027 fejlesztési ciklus hatósági feladatait ismertette. Mint kifejtette: a katasztrófavédelmi hatóság feladata a lakosság élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági érdekPrioritást kap a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása.
Elmondta, hogy a megyei rendszerben működő kirendeltséghez három bázis tartozik: Kecskemét, Kiskunhalas és Baja központokkal. Hangsúlyozta, hogy megyénkben minden veszélyforrás megtalálható, ami más megyék esetében nem, vagy elvétve. A két folyó között árvíz, belvíz, erdőterületeink nagysága miatt az erdőtűz veszélyeztetettség, illetve ipari jellegű veszélyforrásban sem szűkölködünk, ugyanakkor jól szervezett védelmi rendszer és elhivatott szakemberek biztosítják a megye védelmét, a lakosság biztonságát.

Nehéz Beáta, a Tungsram Solution Üzletágának kereskedelmi igazgatója, - aki elkötelezett híve a települések fejlesztésének és az energiahatékony, fenntartható közszolgáltatások kialakításának- az önkormányzatok részére nyújtható Tungsram energiahatékonysági és  „okos település” megoldási lehetőségeit mutatta be. Az innovatív megoldások jelentős költség-, és energia megtakarítást jelentenek a településeknek.

Horváth Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal Fejlesztési Iroda irodavezető helyettese arról beszélt, hogy a TOP projektek miként segíthetik és támogathatják a közösségfejlesztést. A megyei identitás program közösségfejlesztési céljainak végrehajtásának tükrében kitért a társadalomfejlesztés kérdéseire, összefüggéseire is. 
Kiemelte a közös érdeklődés, a közösségi tudat kialakításának fontosságát, az információáramlás, a kommunikáció jelentőségét, a játékok hatását a közösség, a személyiség működésében. Utalt a velünk élő értékek felfedezésére, gondozására, átörökítésére, az ezzel kapcsolatos felelősségre. Bemutatta a megyei önkormányzat TOP pályázatok keretében megvalósuló jó gyakorlatait, kézzel fogható produktumait, mint például a társasjáték, a Meseföld-mesekönyv, a 3D nyomtatóval gyártott darabokat, csak hogy néhányat említsünk a rengeteg elem közül.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


Hajagos Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársa Ej, mi a kő! című előadásában mutatta be a Petőfi Emlékévre történő, megyei önkormányzat által végzett előkészítő munkát, valamint tájékoztatást adott a tervekről, a várható feladatokról. A két évet átfogó programsorozatot mutatta be az öt célfeladat tükrében: 1. A nemzettudat, a magyar összetartozás és a megyei identitás erősítése. 2. A közép-európai együttműködés erősítése. 3. A magyar hős példaképének kialakítása. 4. A Petőfi brend létrehozása. 5. Az emlékéven átívelő, maradandó beruházások létrehozása.
Kiemelte a települések együttműködésének fontosságát, illetve a programok megvalósításában résztvevő társszervezetek felelősségét. A „Talpra Magyar” programban a kultúra, a kulturális örökség mellett fontos szerepet kap a gazdaságfejlesztés, a nemzetközi együttműködések erősítése, kialakítása és természetesen a marketing, ami átfogja a projektet. Hangsúlyozta a program hosszú távú fenntarthatóságának fontosságát, melyben nagy szerep hárul a településekre is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


A FILANTROP Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, a megyei közgyűlés tagja, Dongó József, illetve a cég műszaki vezetője, Réthy Tiborc a kéményseprésre vonatkozó önkormányzati feladatváltozásokról adott tájékoztatást.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK