2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Polgármesteri Fórumot tartott a megyei önkormányzat – A tanácskozás online térben zajlott

Polgármesteri Fórumot tartott a megyei önkormányzat – A tanácskozás online térben zajlott
2021. 11. 08., 15:47

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Polgármesteri Fóruma november 4-én és 5-én folytatódott. Az online térben zajló szakmai találkozó a települések vezetőinek munkáját hivatott segíteni. Míg az első napot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok témája uralta, addig pénteken a gyakorlati tapasztalatokra, kreatív megoldásokra és a fejlesztési területek sokszínűségére helyezték a hangsúlyt. A témák között szerepelt a településtervezésben, településfejlesztésben alkalmazható térinformatika is. A résztvevők előadást hallhattak a gyermekvédelem aktualitásairól, a megyei katasztrófa védelem feladatairól, helyzetéről. Jó gyakorlatot ismerhettek meg az energiahatékonyságról, az okos települések lehetőségeiről, és a megyei identitás program közösségfejlesztési céljairól, a Petőfi emlékévekhez kapcsolódó megyei előkészítésről, feladatokról, tervekről, majd zárásként arról beszéltek az előadók, hogy miként változott az önkormányzatok feladata a kéményseprés területén. A virtuális térben zajló tanácskozásba a kalocsai járás legtöbb polgármestere vagy végig, vagy egy-egy témát érintően bekapcsolódott. Mint elmondták, a két nap alatt nagyon sok hasznos információhoz jutottak, követhető példát ismertek meg.

Dr. Sik András a Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója, a településtervezésben alkalmazható térinformatika szerepéről beszélt, rámutatva az aktuális jövőbe mutató kérdésekre.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye, küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széleskörű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása. Tevékenysége a távérzékelés, a térségi tervezés, az intelligens városi szolgáltatások területeire, valamint földmérési, földmegfigyelési és térképészeti feladatokra is kiterjed. Kiemelt feladatai közé tartozik a Dokumentációs Központ működtetése és az e-közigazgatást támogató informatikai szolgáltatások üzemeltetése.
Sík András elmondta, együttműködő partnertelepüléseket keresnek és várnak megyénkből is, akik az integrált rendszer felépítésébe csatlakoznának. A digitalizáció segítségével a települési tervek elkészítése is könnyebbé, áttekinthetőbbé válik, illetve jól alkalmazható a területfejlesztés, területrendezés, településfejlesztés, településrendezés, településvédelem szintjein. Az egységes térinformatikai adatbázisban minden megye elérhetővé válhat a jövő évtől és átláthatóvá, követhetővé válik a teljes településszerkezet. 

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény főigazgatója, Magyarország egyik legnagyobb gyermekvédelmi szakellátást biztosító intézményrendszerét mutatta be. Előadásában kitért a gyermekvédelem és a települések érdekeinek összekapcsolódási pontjaira. A Bács-Kiskun megyéből induló hálózat ma már számos megyében működik. A családokból kényszerűen kiemelt gyermekek biztonságos körülményekhez jutásával segítik a gyermekek családba kerülését, szocializációs folyamataik fejlesztését a nevelőszülői hálózat által.

A főigazgató, a nevelőszülői hálózat szépségének megismerésében, népszerűsítésében kérte a településvezetők segítségét. Elmondta, hogy Bács-Kiskun megye élen jár a befogadás kultúrájában.  Megyénket érintően például Szabadszállás és Kunszentmiklós között a közelmúltban hozták létre az Ágotafalva Szabadidő Központot.

Dr. Farkasinszki Lóránt tü.ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója aktualitásokról beszélt, és a 2021-2027 fejlesztési ciklus hatósági feladatait ismertette. Mint kifejtette: a katasztrófavédelmi hatóság feladata a lakosság élet- és vagyonbiztonságának, a nemzetgazdaság és a kritikus infrastruktúra elemek biztonságos működésének védelme, amely kiemelkedően fontos közbiztonsági érdekPrioritást kap a katasztrófák hatósági megelőzése; a bekövetkező polgári veszélyhelyzetekben a mentés végrehajtása; a védekezés megszervezése és irányítása; a káros következmények felszámolása; a helyreállítás-újjáépítés megvalósítása.
Elmondta, hogy a megyei rendszerben működő kirendeltséghez három bázis tartozik: Kecskemét, Kiskunhalas és Baja központokkal. Hangsúlyozta, hogy megyénkben minden veszélyforrás megtalálható, ami más megyék esetében nem, vagy elvétve. A két folyó között árvíz, belvíz, erdőterületeink nagysága miatt az erdőtűz veszélyeztetettség, illetve ipari jellegű veszélyforrásban sem szűkölködünk, ugyanakkor jól szervezett védelmi rendszer és elhivatott szakemberek biztosítják a megye védelmét, a lakosság biztonságát.

Nehéz Beáta, a Tungsram Solution Üzletágának kereskedelmi igazgatója, - aki elkötelezett híve a települések fejlesztésének és az energiahatékony, fenntartható közszolgáltatások kialakításának- az önkormányzatok részére nyújtható Tungsram energiahatékonysági és  „okos település” megoldási lehetőségeit mutatta be. Az innovatív megoldások jelentős költség-, és energia megtakarítást jelentenek a településeknek.

Horváth Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal Fejlesztési Iroda irodavezető helyettese arról beszélt, hogy a TOP projektek miként segíthetik és támogathatják a közösségfejlesztést. A megyei identitás program közösségfejlesztési céljainak végrehajtásának tükrében kitért a társadalomfejlesztés kérdéseire, összefüggéseire is. 
Kiemelte a közös érdeklődés, a közösségi tudat kialakításának fontosságát, az információáramlás, a kommunikáció jelentőségét, a játékok hatását a közösség, a személyiség működésében. Utalt a velünk élő értékek felfedezésére, gondozására, átörökítésére, az ezzel kapcsolatos felelősségre. Bemutatta a megyei önkormányzat TOP pályázatok keretében megvalósuló jó gyakorlatait, kézzel fogható produktumait, mint például a társasjáték, a Meseföld-mesekönyv, a 3D nyomtatóval gyártott darabokat, csak hogy néhányat említsünk a rengeteg elem közül.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


Hajagos Csaba, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársa Ej, mi a kő! című előadásában mutatta be a Petőfi Emlékévre történő, megyei önkormányzat által végzett előkészítő munkát, valamint tájékoztatást adott a tervekről, a várható feladatokról. A két évet átfogó programsorozatot mutatta be az öt célfeladat tükrében: 1. A nemzettudat, a magyar összetartozás és a megyei identitás erősítése. 2. A közép-európai együttműködés erősítése. 3. A magyar hős példaképének kialakítása. 4. A Petőfi brend létrehozása. 5. Az emlékéven átívelő, maradandó beruházások létrehozása.
Kiemelte a települések együttműködésének fontosságát, illetve a programok megvalósításában résztvevő társszervezetek felelősségét. A „Talpra Magyar” programban a kultúra, a kulturális örökség mellett fontos szerepet kap a gazdaságfejlesztés, a nemzetközi együttműködések erősítése, kialakítása és természetesen a marketing, ami átfogja a projektet. Hangsúlyozta a program hosszú távú fenntarthatóságának fontosságát, melyben nagy szerep hárul a településekre is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)


A FILANTROP Környezetvédelmi és Fűtéstechnikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, a megyei közgyűlés tagja, Dongó József, illetve a cég műszaki vezetője, Réthy Tiborc a kéményseprésre vonatkozó önkormányzati feladatváltozásokról adott tájékoztatást.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK