2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Polgármesteri közlemény a koronavírus-járvánnyal összefüggő szabályokról – A Kormányrendeletben foglaltak és a helyi szabályozás esszenciáját tartalmazza

Polgármesteri közlemény a koronavírus-járvánnyal összefüggő szabályokról – A Kormányrendeletben foglaltak és a helyi szabályozás esszenciáját tartalmazza
Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 08., 08:05

A városi önkormányzat tegnap egy a polgármester által nem jegyzett, de a nevében küldött Lakossági tájékoztató című, kötelezettségeket is tartalmazó dokumentumot juttatott el szerkesztőségünkbe. A vonatkozó Kormányrendeletből több helyen szó szerint átvett szövegben jogszabályra nem hivatkoznak, ám fontos tudni: mivel a Kormány különleges jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött, lényegében az egyén és a közösség érdekében az önrendelkezés jogának Kormányrendelettel való korlátozásáról van szó. Amellett, hogy a Kormány meghatározott cselekményeket rendelettel az egész ország területére megtiltott, ilyen szabályozási lehetőséggel, főként a helyi sajátosságok figyelembe vétele érdekében, a települések polgármestereit is felhatalmazta. A Kormány által és a helyben hozott szabályokról a portálunkhoz eljuttatott, változtatás nélkül közreadott, alábbi dokumentumból tájékozódhatnak.

„Lakossági tájékoztató

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.

Az üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) kell viselni.

Amennyiben a tisztelt helyi lakosság úgy ítéli meg, hogy szükségük van a háztartásukban plusz egy mosható textil maszkra, úgy a hivatal lakossági ügyfélszolgálatán, ügyélfogadási időben a kalocsai lakhellyel rendelkezők személyesen kérhetnek további 1 darabot.

A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók.

A 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja, és ebben az idősávban csak az alkalmazottak és ők tartózkodhatnak az üzletben.

Kalocsán a piac látogatásának a szabályai ehhez igazodnak, vagyis 9-12 óra között látogathatják a piacot a 65 évet betöltött személyek, de ebben az időzónában csak ők és az eladók lehetnek jelen a piacon.

Kalocsán az előbb említett kivételekkel valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogathatók.

A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról az üzemeltetőnek kell gondoskodni.

A rendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések

Továbbra is érvényben van, hogy rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.

A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható, de a védőtávolságokat továbbra is biztosítani kell.

Kalocsa városa természetesen biztosítja kötelezően a nappali ellátást a gyermekek részére, egyrészt a rendkívüli szünet alatt is a bölcsőde működtetésével és két kijelölt óvoda megnyitásával, a kunszt utcai óvodában és a Bem Apó utca 15 szám alatti óvodában, természetesen a jogszabályban meghatározott korlátozásokkal, amelyről az óvoda honlapján tájékozódhatnak.

A diákok étkeztetése is biztosított.

A sportolásra vonatkozó védelmi intézkedések

A sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett.

Sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.” – áll a megküldött dokumentumban.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés