2023. 02. 01. szerda
Ignác
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Poloskainvázió, alias „büdösbogár” roham, már a lakásokat ostromolják – Nincs más ellenszer, mint a fizikai megsemmisítés

Poloskainvázió, alias „büdösbogár” roham, már a lakásokat ostromolják – Nincs más ellenszer, mint a fizikai megsemmisítés
Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 13., 19:38

„Ne kíméld őket, taposd agyon, de utána ne gyere be cipővel a lakásba!” – hívta fel gyermekét az egyik anyuka a minap, miközben a házuk falán, az ajtón, de a kisfiú kabátja gallérján is a milliónyi közül megtelepedett néhány poloska, népies nevén, büdösbogár. Mindenki látja, mindenki szenved tőle, de ami furcsa, csak a sajtó foglalkozik az immár „társadalmi méretű”, de legalábbis országrésznyi területeket érintő problémával. A (nép)egészségünkért felelős, más ügyekben oly aktív hatóság nem szólal meg: most akkor aggódjunk, vagy ne, egyáltalán mit csináljunk, ha már Kalocsán és környékén az anyukák a babakocsiban szundikáló kisbabát sem merik kitolni az udvarba, mert a kicsik paplanja alá bújnak a büdösbogarak. Dr. Kasziba István állatorvos főorvost arról kérdeztük: mi az oka a poloskarohamnak, van-e ellenszere ennek az utálatos, még a pusztulásakor is tartós bűzt okozó bogárnak.

Mielőtt a kialakult helyzetet tovább cizellálnánk, hergelnénk az olvasót azzal, amivel nyilvánvalóan ő is naponta szembesül, nézzük, mit mond a szakember.

Dr. Kasziba István nem sokat teketóriázott a válasszal: Nem vagyok entomológus, de annyi bizonyos, nem sokat tehetünk ellenük, mert természetese ellenségük nincs. Az idei meleg nyár, tágítva a kört, a melegedő Kárpát-medence klímájában egyre jobban érzik magukat ezek a nem őshonos, hozzánk behurcolt bogarak. Pesszimista véleménynek tűnhet, de a szaporodásuk gyakorlatilag megállíthatatlan, egyetlen hatásos ellenszerük jelenleg a fizikai megsemmisítés. A hideg idő közeledtével igyekeznek behúzódni a lakásokba, ami ellen szúnyoghálóval védekezhetünk.

Ám ha már betették a lábukat, szárnyukat, nem tehetünk mást, mint hogy felderítjük és megsemmisítjük őket. Amennyiben a védekezésre kialakult bűzmirigyük okozta kellemetlen, intenzív szag miatt szabadkézzel nem akarjuk összenyomni a poloskát, húzzunk gumikesztyűt, vagy gyűjtsük egy zárt üvegbe és hagyjuk őket elpusztulni. Egy valamit nem tegyünk, ne engedjük szabadon, mert a szaporodásban is aktívak – mondta a főorvos.

Nos, a szakirodalmat böngészve, az interneten is fellelhető Kondorosy Előd: Adventív poloskafajok Magyarországon  című, 2012-ben íródott cikket olvasva már egy kis rovar meghatározásra is vállalkozunk.  Az elkapott egyedeket szemlélve arra a megállapításra jutottunk, hogy a képek és a leírás alapján nálunk a

FIATAL KORÁBAN ZÖLD, KÉSŐBB BARNÁS ÁRNYALATÚRA VÁLTÓ VÁNDORPOLOSKA TERJED,

ami a szakemberek szerint a Balkánról érkezett.

Ugyanakkor barna színű márványos címerespoloska is itt van, szintén tömegesen terjed, és az entomológusok (bogárszakértők) szerint nem sok idő kell és elterjed az egész országban. Egyelőre ennek a poloskának is Budapest a kedvenc fővárosa, ugyanis ott a belvárosban néhány fokkal magasabb a hőmérséklet, mint a külső kerületekben. A poloskatérképről, mert már ilyen is van, az látszik, Kalocsa az ország több pontjával ellentétben egyelőre kevésbé fertőzött, ellentétben olyan környékbeli településekkel, mint Kiskunhalas, Soltvadkert, Kecel vagy akár Kiskőrös.

Annak is utána néztünk, mit eszik ez az iszonyú tömeg. Jól kapizsgáltuk, amikor azt gondoltuk, hogy azt szeretik, amit mi. Étrendjükbe száznál is többféle, szinte az összes hazai gyümölcs és zöldség bele tartozik, ezek nedvét szívogatva táplálkoznak, szélsőséges esetben teljesen tönkre téve a termést. Állítólag a nyári hónapokban pusztítják a termést a legjobban, mert ilyenkor már a poloskák lárvai is nagyok.

Az említett szakcikk szerint

EGYELŐRE NINCS BIOLÓGIAI MÓDJA A VÉDEKEZÉSNEK, MERT NINCS OLYAN ROVAR VAGY MADÁR, AMI AZ ELLENSÉGÉNEK SZÁMÍTANA.

Az erős rovarölő szerek persze szóba jöhetnek, de ezek mindent, köztük a méheket is elpusztítanák. Ráadásul nem tennének jót sem az érésben lévő zöldségnek, gyümölcsnek, de főleg saját magunknak, akik ezt így elfogyasztanánk. A rovarölő szereknél attól is joggal kell tartani, hogy az évente két generációs ütemben szaporodó poloskák egy idő után ellenállóvá válnának a most még esetleg hatásos rovarölő szerekkel szemben.    

A kemény tél sokat segíthet, ha segíthet, majd meglátjuk, mert állítólag a mínusz 20 fokos hideget is átvészelik a vándorpoloskák. Tavasszal meglátjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 01. 29., 08:24
Január 20-21-én iskolánkat, a Kalocsai Szent István Gimnáziumot képviseltük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem által meghirdetett 24 órás logisztikai versenyen. Az Izsáki úti új campuson a logisztikához köthető feladatokat és egy nagy projektfeladatot kellett teljesítenie πz2a nevű csapatunknak, melynek tagjai: Molnár Fruzsina, Rideg Árpád, Vida Zolta - tudtuk meg a portálunknak küldött beszámolóból.
2023. 01. 27., 12:27
A Kamarateremben Cseh Tamás dalait adta elő Papp Róbert, Kalocsa díszpolgára, valamint fia, ifjabb Papp Róbert. Az énekes-gitáros zenéjének egy parafrázisához Papp Róbert dalához Berta-Somogy Lajos írta a dalszöveget, aki prózai szövegek felolvasásával idézte meg Cseh Tamás kivételes egyéniségét.
2023. 01. 26., 08:05
November végén hirdettek nyílt pályázatot a Kossuth Lajos utca 16-18. szám alatti egykori kollégium épületére. A pályázat érvényes ajánlat nélkül zárult. Nem maradtunk le a vásárról. Hasonlóképp sikertelen volt egy Csokonai utcai lakóingatlan értékesítésére kiírt pályázat, amelyet szintén ismét kiírnak.
2023-01-25 16:31:00
A Kalocsa környékén élő képzőművészek több éves hagyományt követve megrendezett tárlathoz ezúttal a Dunatáj Fotókör kiállításra is kapcsolódott. A megnyitón közreműködött és köszöntőt mondott Lakatos György fagottművész, városunk díszpolgára. A kiállítást megnyitotta Budai Viktória művészettörténész, a Schöffer Gyűjtemény vezetője.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 01., 13:27
A tegnapi, házon belüli egyeztetések után ma az intézmények vezetőivel egyeztetnek a Polgármesteri Hivatalban. Még >>>
2023. 02. 01., 08:45
Tíz hónapostól 3 évesig jöhetnek szóba az egészséges kutyusok. Gazdáik február 17-éig, e-mailben küldhetnek ajánlatot a vásárra. Még >>>
2023. 01. 31., 09:09
A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki egy vita során olyan súlyosan bántalmazta a nehezen mozgó, leromlott egészségi állapotú feleségét, hogy 11 bordája eltört. Még >>>
2023. 01. 30., 14:56
Így alakult a Duna és a Tisza vízállása hétfőre a hydroinfo.hu adatai alapján. Még >>>
2023. 01. 30., 10:35
A szívroham és a stroke valószínűsége 40 és 50 százalékkal alacsonyabb volt azok körében, akik ennyit gyalogoltak. Még >>>
2023. 01. 29., 17:35
Minden olyan rövid időn belül történt, hogy a két pilótának esélye sem volt a katapultálás folyamatának beindítására. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK