2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Prof. Dr. Stumpf István: Olyan közösségekben kell gondolkodni, mint amilyen Dunapataj, mert ez a túlélés záloga – Bakodpusztára látogatott a kormánybiztos

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 01., 20:44

A miniszterelnök vezette Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagját, Prof. Dr. Stumpf Istvánt, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnökét és Zászló Tibort, a Nemzeti Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnökét, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökét Dusnoki Csaba polgármester július 1-jén délelőtt a dunapataji községházán fogadta. A vendégek rövid tárgyalást követően a Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrumban tettek látogatást, ahol a környező települések polgármesterei, a helyi közélet meghatározó személyiségei, a gazdasági, köztük mezőgazdasági társaságok vezetői és a gazdálkodók számára tartottak rövid, a 2021-2022. évi átmeneti időszakot, és az azt követő uniós fejlesztési ciklust érintő előadásokat. Az agrárium és a turizmus kapcsolatát jól reprezentálta a bakodpusztai, a pandémia miatt több mint egy éves szünet után újra induló, látványelemekben gazdag pusztalátogatás és lovas program.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kunsági puszta és a kalocsai Sárköz határán elhelyezkedő, Dunapatajhoz tartozó Bakodpuszta Idegenforgalmi Centruma lovasbemutatója lelátóját vendégek, ráadásul szájmaszk nélküli vendégek töltötték meg.

A látogatók között helyet foglaló Prof. Dr. Stumpf István, Font Sándor és Zászló Tibor, a helyi társadalmi és közélet meghatározó személyiségei örömmel tapasztalták, hogy a gazdaságilag is nehéz időszak nem hagyott látható nyomokat a nemzetközi hírnévnek örvendő Centrumon. A szépen karbantartott környezet, a pusztát benépesítő legelésző juhok és szürke marhák, no’ és természetesen a ménes, a talpig autentikus viseletbe öltözött csikósokkal, a rájuk alapított programokkal túlélte a koronavírus támadását, a turizmus ezen szegmese legfeljebb megbicsaklott, de nem bukott el az elmúlt több mint12 hónap alatt – összegezték tapasztalataikat a látogatók.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az élvezetes lovasbemutatót követően a vendégek a rendezvényközpont nagytermébe vonultak, ahol a résztvevőket Dusnoki Csaba köszöntötte. Mint a polgármester felvezetőjében hangsúlyozta,

mindent megteszünk azért, hogy a patajiak és a térségben élők valamennyi olyan lehetőséget megismerjenek, és majd megkapjanak, akár pályázatok, akár más utakon, amelyek Dunapatajt, az itt élőket szolgálják.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester az első előadás megtartására Dr. Stumpf István professzort, a miniszterelnök vezette Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagját kérte fel.

Dr. Stumpf István elmondta:

„Nagyon köszönöm a meghívást, mindig örömmel megyek olyan helyre, ahol azt érzékelem, hogy még él és lüktet a közösségi szellem, és Dunapataj egy ilyen hely.

A műsor is azt mutatta, hogyan próbálja ez a település és környéke őrizni azt a hagyományt, amit itt őseink egykor mindennapi életükben megéltek, és hogyan próbálja ezt Dunapataj megmutatni a világnak.”Mindez örömmel tölt el úgyis, mint egy sváb parasztgyereket, aki Sárospatakon született és mellette, egy kis faluban nőtt fel, fél gyerekkorát a szőlőtőkék között töltötte.
Tehát gyermekkorom óta tudom, hogy egy nemzet életében mi a legfontosabb dolog: a föld, a víz, tiszta levegő, és az agy. Az a szellemi képesség, amely bennünket a 21. században is versenyképessé tesz.

Ebből két területre, a vidékfejlesztésre és az egyetemek modellváltására adott megbízást a kormányzat nekem. Ahol az elmúlt 3,5 hónapban volt alkalmam megjelenni azt tapasztaltam, nagyon sokszínű a magyar társadalom és nagyon sokszínűen viszonyulunk ezekhez a kihívásokhoz.

A kormányzat három prioritást próbál érvényesíteni az elkövetkezendő időkben: az egyik a vidékfejlesztés. A kormány soha nem látott mennyiségű forrást próbál koncentrálni a magyar mezőgazdaságba, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés versenyképes legyen és maradjon.” A vidék meg tudja őrizni népességmegtartó képességét, fel tudjunk kínálni olyan életpálya modelleket a fiatalok számára, hogy azt tudják mondani: van értelme vidéken élni, és van értelme a nagyvárosi forgatagból kiszakadva kialakítani azt az életet, amelyben a gyerekeinket és unokáinkat fel tudják nevelni." Ehhez ki kell használni azokat a forrásokat, amelyekhez az Európai Uniótól hozzá férünk.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az nagyon nagy elkötelezettsége volt a kormányzatnak, hogy 80 százalékra kiegészíti az agrártámogatás mértékét, és ezzel soha nem látott mennyiségű pénzt próbál pumpálni az agrárgazdaságba, elsősorban a kis –és közepes termelőkre koncentrálva, valamint azokra a területekre, amelyek eddig halmozottan hátrányosak voltak.”
Azt tudom mondani, miniszterelnök úr nem véletlenül emelt olyan embereket a Vidékfejlesztési Kormánybizottságba, akik eltöltöttek valamennyi időt a közigazgatásban, van élettapasztalatuk a mindennapi folyamatokról és hétköznapokról, és van víziójuk arról, milyen Magyarországot szeretnénk ”- mutatott rá Dr. Stupf István.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette:

Én olyam Magyarországot szeretnék, ami félti az értékeit, erős középosztállyal rendelkezik, és elő tudja állítani azokat a földi javakat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Magyarország ezen a területen akár önellátó legyen, ugyanis olyan produktumai vannak, amelyekre senki más nem tud szert tenni.”A három prioritás tehát: vidékfejlesztés-agrárágazat továbbfejlesztése, az egészségügyi rendszer átalakítása, a harmadik pedig az egyetemi világnak a modellváltása.

Egy év múlva választások vannak, és ha hallják azt a médiazajt, ami van, egymást anyázva próbálják túlkiabálni egymást a politikusok - különösen az ellenzékiek, akik mindenre nemet mondanak -, azt hiszem, nehéz lesz kialakítani olyan közös stratégiát, amibe be lehetne vonni azokat is, akik most úgy hiszik, úgy tudják legyőzni a kormányzatot, ha folyamatosan dehonesztáló dolgokat állítanak – mondta Dr. Stumpf István, majd azzal folytatta:


A vidékfejlesztés az én olvasatomban nagyon szorosan összekapcsolódik az egyetemi modellváltással, hiszen a nagy vidéki egyetemeink a legnagyobb munkáltatói az adott régiónak. Ha azoknak a versenyképessége nem javul, ha nem maradnak ott nagy mennyiségben magyar hallgatók, ha a tanárok életpálya modelljében nincs egy olyan tervezhető világ, ahol jelenős fizetéseket tudnak egy munkahelyről szerezni, és be tudnak kapcsolódni a világ folyamataiba, akkor Magyarország le fog maradni”– szögezte le Kormánybizottság tagja.

Mint a továbbiakban kifejtette:

„Örülök annak, hogy Dunapataj nem felejtette el azt az identitását, amit például a szállodahajókkal ide érkezők kíváncsian és érdeklődéssel szemlélnek.

A világ válaszúthoz érkezett: erős küzdelem zajlik egy új világrend kialakításáért. Ebben nagyon sokan arra törekszenek, hogy a nemzeteket felszámolják, a nemzeti határokat megsemmisítsék, világpolgárok legyenek.” Én azok közé tartozom, akik az vallják: a nemzetállamok továbbra is fontosak.

A pandémia is megmutatta, hogy a nemzeti kormányok tudnak legtöbbet tenni a saját állampolgáraikért.” Abban biztos vagyok, hogy ebben a szuverenista és föderalista küzdelemben, ami ma Európában zajlik, én a szuverenisták pártján állok. Azt gondolom, hinnünk kell abban, hogy van missziónk: megőrizni múltunk tisztességes örökségét és úgy átadni, hogy ezt ápolni kell, és nem elfelejteni, elásni.

Azt gondolom, nemzetünknek jó esélye van arra, hogy a most kialakuló új világrendben versenyképes maradjon. Ehhez viszont olyan közösségekben kell gondolkodni, mint amilyen Dunapataj, mert ez a túlélés záloga”
 –
mondta Dr. Stumpf István.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 03. 26., 15:01
A konferencián hosszútávú stratégiai keretmegállapodású keretek között együttműködési megállapodást kötöttek. Még >>>
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK