2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Prof. Dr. Stumpf István: Olyan közösségekben kell gondolkodni, mint amilyen Dunapataj, mert ez a túlélés záloga – Bakodpusztára látogatott a kormánybiztos

Zsiga Ferenc  |  2021. 07. 01., 20:44

A miniszterelnök vezette Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagját, Prof. Dr. Stumpf Istvánt, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnökét és Zászló Tibort, a Nemzeti Agrárkamara mezőgazdaságért felelős alelnökét, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökét Dusnoki Csaba polgármester július 1-jén délelőtt a dunapataji községházán fogadta. A vendégek rövid tárgyalást követően a Bakodpusztai Idegenforgalmi Centrumban tettek látogatást, ahol a környező települések polgármesterei, a helyi közélet meghatározó személyiségei, a gazdasági, köztük mezőgazdasági társaságok vezetői és a gazdálkodók számára tartottak rövid, a 2021-2022. évi átmeneti időszakot, és az azt követő uniós fejlesztési ciklust érintő előadásokat. Az agrárium és a turizmus kapcsolatát jól reprezentálta a bakodpusztai, a pandémia miatt több mint egy éves szünet után újra induló, látványelemekben gazdag pusztalátogatás és lovas program.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kunsági puszta és a kalocsai Sárköz határán elhelyezkedő, Dunapatajhoz tartozó Bakodpuszta Idegenforgalmi Centruma lovasbemutatója lelátóját vendégek, ráadásul szájmaszk nélküli vendégek töltötték meg.

A látogatók között helyet foglaló Prof. Dr. Stumpf István, Font Sándor és Zászló Tibor, a helyi társadalmi és közélet meghatározó személyiségei örömmel tapasztalták, hogy a gazdaságilag is nehéz időszak nem hagyott látható nyomokat a nemzetközi hírnévnek örvendő Centrumon. A szépen karbantartott környezet, a pusztát benépesítő legelésző juhok és szürke marhák, no’ és természetesen a ménes, a talpig autentikus viseletbe öltözött csikósokkal, a rájuk alapított programokkal túlélte a koronavírus támadását, a turizmus ezen szegmese legfeljebb megbicsaklott, de nem bukott el az elmúlt több mint12 hónap alatt – összegezték tapasztalataikat a látogatók.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az élvezetes lovasbemutatót követően a vendégek a rendezvényközpont nagytermébe vonultak, ahol a résztvevőket Dusnoki Csaba köszöntötte. Mint a polgármester felvezetőjében hangsúlyozta,

mindent megteszünk azért, hogy a patajiak és a térségben élők valamennyi olyan lehetőséget megismerjenek, és majd megkapjanak, akár pályázatok, akár más utakon, amelyek Dunapatajt, az itt élőket szolgálják.”

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A polgármester az első előadás megtartására Dr. Stumpf István professzort, a miniszterelnök vezette Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagját kérte fel.

Dr. Stumpf István elmondta:

„Nagyon köszönöm a meghívást, mindig örömmel megyek olyan helyre, ahol azt érzékelem, hogy még él és lüktet a közösségi szellem, és Dunapataj egy ilyen hely.

A műsor is azt mutatta, hogyan próbálja ez a település és környéke őrizni azt a hagyományt, amit itt őseink egykor mindennapi életükben megéltek, és hogyan próbálja ezt Dunapataj megmutatni a világnak.”Mindez örömmel tölt el úgyis, mint egy sváb parasztgyereket, aki Sárospatakon született és mellette, egy kis faluban nőtt fel, fél gyerekkorát a szőlőtőkék között töltötte.
Tehát gyermekkorom óta tudom, hogy egy nemzet életében mi a legfontosabb dolog: a föld, a víz, tiszta levegő, és az agy. Az a szellemi képesség, amely bennünket a 21. században is versenyképessé tesz.

Ebből két területre, a vidékfejlesztésre és az egyetemek modellváltására adott megbízást a kormányzat nekem. Ahol az elmúlt 3,5 hónapban volt alkalmam megjelenni azt tapasztaltam, nagyon sokszínű a magyar társadalom és nagyon sokszínűen viszonyulunk ezekhez a kihívásokhoz.

A kormányzat három prioritást próbál érvényesíteni az elkövetkezendő időkben: az egyik a vidékfejlesztés. A kormány soha nem látott mennyiségű forrást próbál koncentrálni a magyar mezőgazdaságba, hogy a növénytermesztés és az állattenyésztés versenyképes legyen és maradjon.” A vidék meg tudja őrizni népességmegtartó képességét, fel tudjunk kínálni olyan életpálya modelleket a fiatalok számára, hogy azt tudják mondani: van értelme vidéken élni, és van értelme a nagyvárosi forgatagból kiszakadva kialakítani azt az életet, amelyben a gyerekeinket és unokáinkat fel tudják nevelni." Ehhez ki kell használni azokat a forrásokat, amelyekhez az Európai Uniótól hozzá férünk.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az nagyon nagy elkötelezettsége volt a kormányzatnak, hogy 80 százalékra kiegészíti az agrártámogatás mértékét, és ezzel soha nem látott mennyiségű pénzt próbál pumpálni az agrárgazdaságba, elsősorban a kis –és közepes termelőkre koncentrálva, valamint azokra a területekre, amelyek eddig halmozottan hátrányosak voltak.”
Azt tudom mondani, miniszterelnök úr nem véletlenül emelt olyan embereket a Vidékfejlesztési Kormánybizottságba, akik eltöltöttek valamennyi időt a közigazgatásban, van élettapasztalatuk a mindennapi folyamatokról és hétköznapokról, és van víziójuk arról, milyen Magyarországot szeretnénk ”- mutatott rá Dr. Stupf István.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Hozzátette:

Én olyam Magyarországot szeretnék, ami félti az értékeit, erős középosztállyal rendelkezik, és elő tudja állítani azokat a földi javakat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Magyarország ezen a területen akár önellátó legyen, ugyanis olyan produktumai vannak, amelyekre senki más nem tud szert tenni.”A három prioritás tehát: vidékfejlesztés-agrárágazat továbbfejlesztése, az egészségügyi rendszer átalakítása, a harmadik pedig az egyetemi világnak a modellváltása.

Egy év múlva választások vannak, és ha hallják azt a médiazajt, ami van, egymást anyázva próbálják túlkiabálni egymást a politikusok - különösen az ellenzékiek, akik mindenre nemet mondanak -, azt hiszem, nehéz lesz kialakítani olyan közös stratégiát, amibe be lehetne vonni azokat is, akik most úgy hiszik, úgy tudják legyőzni a kormányzatot, ha folyamatosan dehonesztáló dolgokat állítanak – mondta Dr. Stumpf István, majd azzal folytatta:


A vidékfejlesztés az én olvasatomban nagyon szorosan összekapcsolódik az egyetemi modellváltással, hiszen a nagy vidéki egyetemeink a legnagyobb munkáltatói az adott régiónak. Ha azoknak a versenyképessége nem javul, ha nem maradnak ott nagy mennyiségben magyar hallgatók, ha a tanárok életpálya modelljében nincs egy olyan tervezhető világ, ahol jelenős fizetéseket tudnak egy munkahelyről szerezni, és be tudnak kapcsolódni a világ folyamataiba, akkor Magyarország le fog maradni”– szögezte le Kormánybizottság tagja.

Mint a továbbiakban kifejtette:

„Örülök annak, hogy Dunapataj nem felejtette el azt az identitását, amit például a szállodahajókkal ide érkezők kíváncsian és érdeklődéssel szemlélnek.

A világ válaszúthoz érkezett: erős küzdelem zajlik egy új világrend kialakításáért. Ebben nagyon sokan arra törekszenek, hogy a nemzeteket felszámolják, a nemzeti határokat megsemmisítsék, világpolgárok legyenek.” Én azok közé tartozom, akik az vallják: a nemzetállamok továbbra is fontosak.

A pandémia is megmutatta, hogy a nemzeti kormányok tudnak legtöbbet tenni a saját állampolgáraikért.” Abban biztos vagyok, hogy ebben a szuverenista és föderalista küzdelemben, ami ma Európában zajlik, én a szuverenisták pártján állok. Azt gondolom, hinnünk kell abban, hogy van missziónk: megőrizni múltunk tisztességes örökségét és úgy átadni, hogy ezt ápolni kell, és nem elfelejteni, elásni.

Azt gondolom, nemzetünknek jó esélye van arra, hogy a most kialakuló új világrendben versenyképes maradjon. Ehhez viszont olyan közösségekben kell gondolkodni, mint amilyen Dunapataj, mert ez a túlélés záloga”
 –
mondta Dr. Stumpf István.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK