2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Rejtélyes, 3,7 millió évvel ezelőtti lábnyomokat találtak - Egy hatalmas emberféle hagyta

2022. 01. 03., 10:30

Az emberelődök két lábon járásának eddig ismert legősibb egyértelmű bizonyítékát, egy sor megkövesedett lábnyomot Mary Leakey ősrégész és csoportja találta a tanzániai Laetoli lelőhelyén 1978-ban. Az ösvény, melyen minden kétséget kizáróan két lábon járásról tanúskodó lábnyomok sorakoznak, 3.7 millió évvel ezelőttre datálható.

 

Az „A lelőhely" néven jegyzett közeli ásatási helyszínen még 1976-ban részlegesen feltártak egy másik, rejtélyes lábnyomsort is, azonban ezeket a nyomokat az emberősök után kutató régészek akkor feltételesen medvének tulajdonították, és további vizsgálatukat elvetették. Ezt a másik lábnyomsort tárták most fel újra és immár teljesen, és a Nature folyóiratban közölt részletes összehasonlító elemzéssel igazolták, hogy bizony ezek is egy két lábon járó emberfélétől származnak.

Az elmúlt 30 évben feltárt ősleletek számos bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy az emberfélék faji hozzátartozásukat és mozgásformáikat tekintve igen változatosak voltak, ezért indokoltnak láttuk ezeknek a szokatlan lenyomatoknak az újravizsgálását."– mondta el Ellison McNutt, az Ohiói Egyetemen működő Heritage College of Osteopathic Medicine tanársegédje és a tanulmány vezető szerzője.

A munkát még a Dartmouth College ökológia, evolúció, környezet és társadalom szakos doktoranduszaként kezdte, ahol a korai emberek járásának biomechanikája volt a fő kutatási területe, és az összehasonlító anatómia eszköztárával – egyebek mellett medvéken is – vizsgálta, hogyan létesít kapcsolatot járás közben a sarok a földdel.

 

McNutt fantáziáját megragadta a laetoli A lelőhely nyilvánvalóan kétlábú járást megörökítő lábnyommintázata. Laetoli a G és S lelőhelyeken talált emberféle-lábnyomokról vált híressé, amelyeket általánosan elfogadott álláspont szerint az Australopithecus afarensis példányainak tulajdonítanak. (A Lucy néven ismert részleges csontváz tulajdonosa tartozott például ehhez a fajhoz.) De mivel az A lelőhelyen talált lábnyomok annyira másképp néztek ki, egyes kutatók úgy vélték, hogy azokat inkább egy hátsó lábain felegyenesedve járó fiatal medve hagyhatta.


Az A lelőhelyi lábnyomok eredetének végleges tisztázása végett 2019 júniusában egy nemzetközi kutatócsoport látogatott el Laetoliba, ahol újra feltárták és teljesen letisztították az öt egymást követő lábnyomot. Az expedíciót a Coloradói Egyetem (Denver, Egyesült Államok) antropológiatanára, Charles Musiba vezette, aki a mostani Nature-közlemény egyik társszerzője.


Forrás: Nature/origo.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés