2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Spanyolországi atomerőműveket látogatott a TEIT-delegáció – Egy atomerőmű szarkofágban, a másik mellette működik

Zsiga Ferenc  |  2018. 06. 13., 17:40

Tizennégy fős, zömében polgármesterekből álló TEIT–delegáció látogatott május 21-17-e között Spanyolországba, ahol egy már leszerelt és a közvetlenül mellette épített, működő, valamint Valencia tartományban egy úgynevezett „melegvizes” atomerőművel kapcsolatos tapasztalatokat osztottak meg a dr. Bálint József polgármester, TEIT-elnök vezette csoport tagjaival. A szakmai út részletiről dr. Bálint Józsefet kérdeztük.

A polgármester elöljáróban, mintegy a tapasztalatok összegzéseként elmondta: mindkét helyszín számos, részben újdonságot tartalmazó információval szolgált mind a leszerelt és mellette felépített, mind a „melegvizes” atomerőmű vonatkozásában. Ez utóbbinál elsősorban az erőmű és a lakosság információs- és társadalmi kapcsolatait érintően találkoztak számos, esetleg itthon is hasznosítható gyakorlattal.


Forrás: TEIT

Dr. Bálint József a Barcelona melletti, Vandelos-i I., már leállított „grafitos” atomerőműről elmondta: az atomerőmű leszerelése megtörtént, így a köréje vont betonszarkofágot és a leszerelés alkalmával keletkezett, radioaktív anyagokkal nagy- és közepes mértékben szennyezett alkatrészek és egyéb más anyagok tárolásával, a probléma kezelésével kapcsolatos gyakorlattal ismerkedhettek.

A spanyol szakemberek „filozófiája” e tekintetben az, hogy a hulladék elfogadható szintű lebomlását biztonságos körülmények között a helyszínen biztosítják, majd az atomhulladék ezt követően kerül a végleges helyére. Például az atomerőmű szabályozásához nélkülözhetetlen grafittömböket összetörték, és azt is zárt szarkofágba zárva a helyszínen tárolják. Ugyanakkor a leszerelt atomerőmű mellett helyezték üzembe az új, már villamos áramot termelő atomerőművet. Ez a helyzet nagyban hasonlít a paksihoz, ahol a leszerelésre kerülő Paks I. mellett működik majd a most induló beruházással megvalósuló Paks II.

A polgármester legalább ennyire érdekesnek ítélte a másik, Valencia tartományban, Confentes településen működő, „melegvizes” atomerőmű meglátogatását, ahol a látogatóközpontban az építés folyamatától az üzembe helyezésen át a működésig valamennyi munkafázist végig kísérhettek.

Ám Confentes-ben mégis inkább az atomerőmű és a lakosság, az önkormányzatok közötti kétoldalú kapcsolatok viszonyrendszere, az atomerőmű által nyújtott kedvezmények és szolgáltatások keltették fel a delegáció tagjainak érdeklődését. Dr. Bálint József szerint az ottani atomerőmű a hazainál is nagyobb hangsúlyt fektet a lakossággal történő közvetlen kapcsolattartásra, ennek csak egyik eleme, hogy rendszeresen találkoznak az atomerőmű közelében lévő települések polgármestereivel. Az is újdonságnak számít, hogy az atomerőmű a spanyol pénzügyi szabályozásnak köszönhetően az adózást segítő megoldásokkal is támogatja az érintett városokat, községeket.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK