2022. 08. 13. szombat
Ipoly
: 393 Ft   : 381 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szabadon alakítható méretek, formák és színek – A jövő táskái egy fiatal kalocsai tervező keze alól kerülnek ki

Gazsó Rita  |  2019. 02. 09., 21:52

Egyedi tervezésű, magas minőségű design táskái teljesen új alapokra helyezik a táskadivatot. Kalocsán nőtt fel és könnyen lehet, hogy kis csapatával hamarosan megveti a lábát a nemzetközi divat piacán is. Egy ideig keramikusnak készült, építészként végzett, ma pedig Magyar Formatervezési-díjas tervező, aki saját kezűleg készíti különleges táskáit. Fabricius-Nagy Emesével, a MES márka alapítójával beszélgettünk.

- Művészeti szakközépiskolában járt kerámia szakra, majd építőművészként szerzett diplomát. Hogy jutott el a táskatervezésig?

- Úgy gondolom, a kreativitás nem kategorizálható, szerintem nagyon izgalmas az egyes területek közötti együttműködés, átfedés. Gyerekként édesanyám tanított meg varrni, kezdetben hobbi volt, mára hivatásommá vált. Középiskolában a formák érdekeltek inkább, gyors formaalkotást tanultam, majd gyakorlatilag építészként is ezzel foglalkoztam, csak nagyobb léptékben. Végül a váltást az anyagok szeretete vezérelte, nagyon szeretem a terveimet megvalósítani, elkészíteni. Erre az építészetben nem volt lehetőségem, így a bőr tárgyak tervezésén keresztül visszatértem a varráshoz.  

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Dénes Nóra

- Konkrétabban mikor történt a pályamódosítás, azaz mikortól vált építészből forma-, pontosabban táskatervezővé?

- 2012-ben rögtön a diplomát követően megalapítottam a jelenlegi márkámat, a MES-t. Az első tárgyat, egy bőr pénztárcát az akkori barátomnak készítettem, aki azóta a férjem és társam a tervezésben.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Dénes Nóra

- Mit takar a MES brand tulajdonképpen?

- A MES táskák formavilágát geometrikus vonalak jellemzik, melyeket válogatott, magas minőségű bőr alapanyagokból készítek el sajátkezűleg. A precíz tervezés és kivitelezés eredményeképpen a tárgyak finom részleteket rejtenek. A bőr iránti szenvedély, sok esetben az alapanyagok inspirálják a készülő darabokat, így minden MES kiegészítő limitált.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Dénes Nóra

- Honnan jött a IORA moduláris táska kollekció ötlete, amellyel azóta több díjat is elnyert?

- Nagyon szeretek a megrendelők igényei alapján táskákat készíteni, de a kidolgozott szabásminták túlzottan kötöttek. Ezért terveztem mag a IORA moduláris rendszert, melynek műanyag elemkészletéből szabadon alakíthatók a méretek, formák és a színek a megrendelői igények szerint. Az elemek a fenntarthatóság jegyében könnyen gyárthatók, és cserélhetők így nem kell kidobni az egész táskát, ha egy-egy elem megsérül. Akár a vásárló is összeállíthatja saját IORA tárgyát, amivel fejlesztheti kreatív képességeit, és élményekkel gazdagodhat a termék felhasználásával, majd használatával.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Dénes Nóra

- Az elmúlt években mondhatni sikert sikerre halmozott. Milyen elismerésekkel dicsekedhet?

- 2016-ban a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj keretei között terveztem meg az IORA moduláris táska kollekciót, majd 2017-ben elnyertem vele a Magyar Formatervezési Díj Terv kategóriájának fő díját is, ami nagy megtiszteltetés volt számomra, komoly szakmai elismerésnek számít. 2017-ben Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíjas lehettem, 2018-ban pedig az MVM Edison Light Up! startup versenyét nyertük meg csapatommal a rendszer továbbfejlesztett változatával, az IORA Smart System projekttel.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
Fotó: Mohai Balázs

- Mennyire ismerik a munkáit külföldön?

- A külföldi terjeszkedésről egyelőre korai lenne beszélni. Táskáim megtalálhatóak egy budapesti, Andrássy úti üzletben, ahol magyar designerek ruháit, kiegészítőit válogatták össze és árulják. Itt a MES táskák a visszajelzések szerint igen népszerűek a külföldiek körében.

- A KALOhírek nem véletlenül jutott el Önhöz, hiszen Kalocsán nőtt fel. Milyen emlékek és szálak kötik ide?

- Gyerekkoromat Kalocsán töltöttem, innen származom, középiskolában kerültem Pécsre. Ami a személyes kapcsolatokat illeti, a családom a mai napig itt él, így bár Szombathelyen lakom, elég sokszor megfordulok Kalocsán. A pályám alakulásában nagy szerepe volt édesanyámnak, akinek nagyon jó a kézügyessége, emellett mindig maximálisan támogattak édesapámmal céljaim elérésében. Középiskolás időszakomban például elvittek Kovács László kerámiaműhelyébe, ami nagyon hasznos tapasztalat volt, sokat tanultam itt a szakmai alázatról. Kalocsáról gyermekkori élményként leginkább a Dunapart, a természet közelsége jut eszembe. Később egyetemi éveim alatt többször terveztem a vízpartra, diplomám választott helyszíne is ide köthető, nagyon szeretem.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 13., 08:47
Augusztus második felében már érdemes megkezdeni a gyermek felkészítését az iskolára. Nem feltétlenül az olvasókönyvet vagy az írásfüzetet kell elővenni, hanem inkább játékos feladatokkal érdemes ráhangolni őket - javasolta a szakember. Még >>>
2022. 08. 12., 17:02
A képen látható birkapörköltet a solti Benda István, a városban jól ismert főzőmester készítette. Még >>>
2022. 08. 12., 16:06
A Földtől mintegye 395 fényévre található az az exobolygó, ami körül egy gyűrű is kering. Még >>>
2022. 08. 12., 12:28
Hatrészes nyílt kerekasztal-beszélgetés sorozat veszi kezdetét ma délután. Az első alkalom témája: a lokálpatriotizmus. A programsorozat jövő héten folytatódik és szeptember közepén zárul. A szervezők minden érdeklődőt várnak! Még >>>
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés