2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Személyes tapasztalatokat szereztek a KKÁT-ban

2017. 09. 20., 08:05

A kazetták beszállításáról, a biztonsági berendezésekről és intézkedésekről tájékozódott a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában tett látogatása során a TEIT Ellenőrző Bizottsága.

– Én azt látom, hogy jól felkészült szakemberek, megbízható technológia van itt. A Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója nagy kockázatot a környezetére nem jelent. Idén ugyan most ellenőriztünk itt először, de nyugodtan aludtam az év első felében is a tároló felől – foglalta össze tapasztalatait Fülöp János elnök, Fadd polgármestere.

A Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás tucatnyi település részvételével 25 éve gyakorolja a civil kontrollt a területén lévő nukleáris létesítményekben. A szinte alapítástól működő ellenőrző bizottság feladata, hogy a társulás területén működő nukleáris létesítmények tevékenységéről rendszeresen tájékoztassa a tagságot, lakosságot.


Forrás: RHK Kft.

Füri Bálint bizottsági alelnök, Dunaszentbenedek korábbi polgármestere mondta el, hogy a bizottságot azért hívták életre, hogy legyen egy rugalmasabb, mobilabb szervezet a lakossági ellenőrzés gyakorlására. Hozzátette, az évek során sok erőműben járt, van összehasonlítási alapja, ennek tükrében mondja, hogy eddigi látogatásaik során meggyőződtek, hogy magas szintű a biztonság.

A TEIT Ellenőrző Bizottságnak vannak új tagjai, akik még nem látták, hogyan érkeznek meg a kiégett fűtőelemek az átmeneti tárolóba és hogyan szállítják, tárolják be azokat, így most ezt nézték meg, eközben a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. munkatársai a biztonsági berendezésekről, intézkedésekről is tájékoztatást adtak.

A bizottság tagjai, ha megkérdezik őket, tudnak személyes élményeikről beszélni, de az itt látottakról beszámolunk a TEIT-nek és mindenki a saját településén a helyi sajtóban, a képviselő-testületnek is – tájékoztatott Fülöp János. Azt mondta, partner mind az RHK Kft., mind az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. ezeknek az ellenőrzéseknek a lebonyolításában.

– Korábban is, most is azt láttuk, hogy az épület, megbízható, földrengésbiztos, a kezelőszemélyzet érti a dolgát, ugyanezt az erőműről is el tudjuk mondani – számolt be az elnök. Mint megtudtuk tőle, a következő látogatás helyszíne az atomerőmű lesz, ahova a négyes blokki főjavítás idején szeretnének elmenni.

Forrás: Vida Tünde / paksihirnok.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK