2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szentháromság tér: Elkezdődött a régi templom bemutatásához szükséges támfal építése - Újabb térrészletek nyílnak meg

Szentháromság tér: Elkezdődött a régi templom bemutatásához szükséges támfal építése - Újabb térrészletek nyílnak meg
Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 02., 09:22

A kalocsai Szentháromság téren hetek óta tart annak a méretében jelentős vasbeton támfalnak az építése, amelyre azért van szükség, hogy a régi templom maradványait feltárhassák, később bemutassák, valamint az arra közlekedő járművek sok-sok tonnás terhelését is ez a műtárgy hordozza. Vörös Márta főegyházmegyei főépítészt a munkálatok aktuális állásáról kérdeztük.

Az exhumált orosz katonák temetési területén épül az a vasbeton támfal, amiről korábban már sokat beszéltünk. Jelenleg, mélyen a földben, a támfal vasbetonszerelését láthatják az arra járók. Nagyon sokan kérdezik, mi ez? Hát ez az a támfal, aminek nagyon sok tonnát kell elviselnie."- mondta Vörös Márta.

 

A főépítész hozzátette:

Azért kell a támfal, hogy a romterületet be tudjuk majd mutatni, le tudjunk majd sétálni egy alacsonyabb szintre, a korabeli templomok járószintjére. Egyebek mellett emiatt szükséges a szintbéli különbségeket áthidaló, teherviselő támfal.”Vörös Márta a továbbiakban kifejtette:

A támfal mögött rövidesen be tudjuk fejezni annak a térterületnek a feltöltését, ami majd levezet a korabeli romhoz, az első templom tengelyében. A felszínen itt lesz majd Asztrik érsek szobra is, azzal a szép keresztalaprajzú burkolatjellel és egy nagyon szép posztamenssel, ami – egy kis érdekességként mondom - például a Fibonacci-számsor felhasználásával, az aranymetszés szabályai szerint készült.
Erre kerül majd Asztrik érsek szobra és innen lefele haladva látjuk majd az első templom romkonstrukcióját. Ezt így elmondva, mindezt talán már most is érzékelhetjük, ha erre a területre állunk. Természetesen a kívülállók ezt még nem érzékelhetik, hiszen jelenleg éppen azon a területen a burkolatok nagy kalodákban vannak. Ha ezt a területet is leburkolják, teljesen megnyílik az a térterület, amely a Székesegyház, Nagyszeminárium és a hotel határol.”
A főépítész rámutatott:

Ez megint egy nagy „levegővétel”, tehát egy nagyobb tér szabadul fel a mindennapi használat számára. Ugyan így lesz, amikor a Hunyadi utcánál és a Katona István háznál nyílik meg egy újabb leburkolt terület. Azt remélem, most már azt is látják az erre sétálók, hogy a zöldfelületeknek fenntartott területeken is növényeket ültettünk, tehát tovább épül-szépül a tér.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK