2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szentháromság tér: Elkezdődött a régi templom bemutatásához szükséges támfal építése - Újabb térrészletek nyílnak meg

Szentháromság tér: Elkezdődött a régi templom bemutatásához szükséges támfal építése - Újabb térrészletek nyílnak meg
Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 02., 09:22

A kalocsai Szentháromság téren hetek óta tart annak a méretében jelentős vasbeton támfalnak az építése, amelyre azért van szükség, hogy a régi templom maradványait feltárhassák, később bemutassák, valamint az arra közlekedő járművek sok-sok tonnás terhelését is ez a műtárgy hordozza. Vörös Márta főegyházmegyei főépítészt a munkálatok aktuális állásáról kérdeztük.

Az exhumált orosz katonák temetési területén épül az a vasbeton támfal, amiről korábban már sokat beszéltünk. Jelenleg, mélyen a földben, a támfal vasbetonszerelését láthatják az arra járók. Nagyon sokan kérdezik, mi ez? Hát ez az a támfal, aminek nagyon sok tonnát kell elviselnie."- mondta Vörös Márta.

 

A főépítész hozzátette:

Azért kell a támfal, hogy a romterületet be tudjuk majd mutatni, le tudjunk majd sétálni egy alacsonyabb szintre, a korabeli templomok járószintjére. Egyebek mellett emiatt szükséges a szintbéli különbségeket áthidaló, teherviselő támfal.”Vörös Márta a továbbiakban kifejtette:

A támfal mögött rövidesen be tudjuk fejezni annak a térterületnek a feltöltését, ami majd levezet a korabeli romhoz, az első templom tengelyében. A felszínen itt lesz majd Asztrik érsek szobra is, azzal a szép keresztalaprajzú burkolatjellel és egy nagyon szép posztamenssel, ami – egy kis érdekességként mondom - például a Fibonacci-számsor felhasználásával, az aranymetszés szabályai szerint készült.
Erre kerül majd Asztrik érsek szobra és innen lefele haladva látjuk majd az első templom romkonstrukcióját. Ezt így elmondva, mindezt talán már most is érzékelhetjük, ha erre a területre állunk. Természetesen a kívülállók ezt még nem érzékelhetik, hiszen jelenleg éppen azon a területen a burkolatok nagy kalodákban vannak. Ha ezt a területet is leburkolják, teljesen megnyílik az a térterület, amely a Székesegyház, Nagyszeminárium és a hotel határol.”
A főépítész rámutatott:

Ez megint egy nagy „levegővétel”, tehát egy nagyobb tér szabadul fel a mindennapi használat számára. Ugyan így lesz, amikor a Hunyadi utcánál és a Katona István háznál nyílik meg egy újabb leburkolt terület. Azt remélem, most már azt is látják az erre sétálók, hogy a zöldfelületeknek fenntartott területeken is növényeket ültettünk, tehát tovább épül-szépül a tér.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés