2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szirénapróba – Marad a minden hónap első hétfői menetrend, de vannak kivételek: a május után június is ilyen lesz

Illés György Cinó  |  2020. 05. 12., 15:25

Ebben a hónapban teljesen elmarad a szirénapróba. Bizonyára mindenki hallotta, illetve nem hallotta, hogy hétfőn nem szóltak a szirénák. Hónap első hétfőin, délután egy órakor nem ijedünk meg a fölbúgó szirénáktól a Paksi Atomerőmű 30 kilométeres körzetében – mivel ilyenkor rendszeresen szirénapróbát szoktak tartani –, pláne, hogy nem riadójelzést adnak velük és azt is azonnal lefújják. Sokkal riasztóbb, ha nem szólal meg a hónap első hétfőjén a sziréna – ám ez alól vannak kivételek, most is ez történt, sőt, történik egymás után két hónapban is.

Amint megtudtuk,

A HÓNAP ELSŐ HÉTFŐJE RENDSZERTŐL MINDEN ÉV MÁJUSÁBAN ELTÉRNEK, HOGY NE ZAVARJÁK VELE AZ ÉRETTSÉGIZŐKET,

hiszen az a nap épp a vizsgák legnehezebbjeinek egyike a végzős középiskolások számára. Ezért azt a próbát egy héttel későbbre szokták csúsztatni, így esett volna ebben az évben május 11-ére, amint az egyebek mellett az egész évre vonatkozó riasztási próbák időpontjait tartalmazó, évente kiadott lakossági tájékoztató is jelezte.
Amint azonban Napi gyors rovatunkban a tűzoltóság tájékoztatása nyomán már megírtuk, ebben az évben a májusi próba teljesen elmarad, szóval senki se ijedjen meg attól, ha nem hallja a szirénák búgását!

De nemcsak májusban lehet eltérés a hónap első hétfői rendszertől, hanem minden alkalommal, ha ez a nap ünnepnapra esik – éppen így lesz idén júniusban is:

JÚNIUS ELSEJE ÉPP HÉTFŐRE ESIK, ÍGYAZ A NAP LESZ A HÓNAP ELSŐ HÉTFŐJE, AZONBAN AZ A NAP EGYBEN PÜNKÖSD HÉTFŐJE IS LESZ, EZÉRT AZNAP NEM TARTANAK MORGATÓPRÓBÁT.

Portálunkat a témakörben illetékes Kardosné Magony Mária tűzoltó százados megkeresésünkre arról tájékoztatta, hogy

A JÚNIUSI SZIRÉNAPRÓBÁT IDÉN EGY HÉT CSÚSZÁSSAL, JÚNIUS 8-ÁN FOGJÁK MEGTARTANI.

Szóval, nem kell mindjárt pánikba esni sem június elsején az elmaradó szirénaszó miatt, sem nyolcadikán szokatlan időben, a hónap második hétfőjén fölbúgó hang miatt!

Miután április 4. már nem tartozik a nemzeti ünnepek sorába, a május elsejei ünnep, valamint az egyházi eredetű mozgóünnepek – húsét, pünkösd –kivételével a rendkívüli jelleggel esetleg elrendelésre kerülő, előre meg nem jósolható ünnepek mellett a január elsejei újév ünnepe eshetnek hónap első hétfőjére.
Ez utóbbira legközelebb 2024-ben kerül majd sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés