2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Tanúsítvány kiadásával zárult a fenntarthatósági szakemberképzés Kalocsán

Zsiga Ferenc  |  2024. 06. 20., 13:07

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsán április 19-én, május 17-én, végül június 7-én 3x8 órás időtartamban, díjmentesen megtartott Fenntarthatósági szakemberképzés programja változatlan létszám mellett, a tanúsítványok kiadásával zárult.

A Vállalkozásfejlesztési projekt keretében a kamara kalocsai képviselete székházában június 7-én, pénteken megtartott kurzuson a vállalkozásukat, környezetüket tudatosan építő cégvezetőkkel, szakemberekkel találkoztunk. Mint elmondták, a képzésre a gazdasági társaságuk jövőjét szem előtt tartva jelentkeztek. Mindenekelőtt a fenntarthatósággal összefüggő megrendelői igényeknek, a törvényi előírásoknak kívánnak megfelelni, de számukra a vállalatuk fenntartható működése és az ilyen irányú továbbfejlesztése is fontos.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az előadás szünetében Tan Attila fenntarthatósági menedzser, környezetvédelmi és klímavédelmi szakértő elmondta:

Fertetics Mandy fenntarthatósági vezető kolléganőmmel a kamara megbízásából a vármegye három városában, Baján, Kiskunhalason és Kalocsán mintegy 60 fő részére végzünk fenntarthatósági szakemberképzést. Az összesen 24 oktatási órában végigvesszük a fenntarthatósági jelentés készítésének lépéseit, módszereit, bemutatjuk az EU által kiadott jelentéskészítési keretrendszert. Felkészítjük a hallgatókat arra, ha más irányú képzettségük miatt a jelentés írására személyesen nem is lennének képesek, de átlássák az ezzel kapcsolatos fő feladatokat. Képesek legyek megszervezni a fenntarthatósági jelentés írásához szükséges fő erőforrásokat a munkavállalók, az eszközök és a pénzügyi források oldaláról. A jelentés készítésénél fontos elv az ESG, tehát a környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontok elemzése. Ezeken megyünk végig szakmai anyagok bemutatásával, játékokkal, gyakorlatokkal, kérdésekkel. A képzés része még egy 1 óra időtartamban nyújtott támogatás, amikor az adott vállalatra vonatkozóan feltett kérdésekre válaszolunk, konkrét szakmai segítséget nyújtunk. Úgy gondolom, éppen időben, mert a fenntarthatósági jelentés készítése kötelezően előírt feladat, az érintett cégek méretét a 2023. év végén megjelent törvény szabályozza. Fenntarthatósági jelentést azonban nem csak a kötelezett vállalatok, hanem az azok működésével kapcsolatban álló cégek is készíthetnek. Arról van szó, hogy a kötelezett adott esetben a beszállítóitól, vásárlóitól kérhet fenntarthatósági jelentést. Ugyan az adott gazdasági évre vonatkozó fenntarthatósági jelentés elmaradását a törvény szankcionálni fogja, de erre vonatkozó végrehajtási rendelet még nincs, ezek a jogszabályok várhatóan 2024 végéig jelennek meg."– mondta Tan Attila. 

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az előadók szerint a képzésen az egyik legnagyobb aktivitást mutató Balogh Ferencet, a szakmári székhelyű B. Kentaur ’94 Bt. tulajdonos vezetőjét a személyes indíttatásáról és a tapasztalatairól kérdeztük.

A fenntarthatósági szakemberképzésbe azért kapcsolódtam be, mert jellemzően ipari centrumokban, gyárakban végezzük a kivitelezési munkálatainkat, és itt mindenhol megjelenik a fenntarthatóság. Jellemzően a széndioxid kibocsátás, illetve a felhalmozódó veszélyes hulladék kezelése. Ezek azok a kérdések, amelyek miatt itt vagyok. Mi egy kis vállalkozás vagyunk, 15 fővel, régi alvállalkozói körrel dolgozunk. Főleg beton és acélszerkezetek rekonstrukciójával foglalkozunk. Jó ideje nincs pénz arra, hogy újakat építsenek, ezért meglévő erőműveket, szennyvíztisztító telepeket, gyártelepeket újítunk fel. Például a meglévő vasbetonszerkezeteknek az elbontásával, majd újrahasznosításával részben a hulladékkezelés problémáját megoldjuk. A bontásból kinyert más építőanyagok nagy része is visszaépíthető anyagként kerül be az újjáépítés körforgásába. Ezt a tevékenységünket azonban a magunkkal szemben támasztott követelmények, és természetesen a megrendelői elvárások miatt is szakszerűen és jogszerűen kívánjuk folytatni. Ez utóbbihoz nyújtott most nagy segítséget a kamara által szervezett ingyenes, a fenntarthatósági jelentés elkészítésére szervezett, tanúsítvány kiállításával igazolt képzés, amit ezúton is köszönök."– mondta Balogh Ferenc, a B. Kentaur ’94 Bt. vezetője.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A Vállalkozásfejlesztési Projekt a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg. Támogatói Okirat: VF/44/5/2023.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK